Michał_Witold_Danecki Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Pojawił się przy brzegu, gdy na dzień się miało, opuchnięty i nagi, wypluty przez wodę. Okrywała go rzęsa, jak zielony całun. Rozmawiały z nim mewy, jego dusza - z Bogiem. Zostało jedno oko, a drugi oczodół już zwabił ciemną treścią łapczywe robactwo. Kąsało się o smaczny ochłap między sobą, połyskując we wnętrzu ożywioną warstwą. Usta wciąż rozchylone w bolesnym zdumieniu, jakby chciały dokończyć w pół urwane zdanie. Wyjawić sekret nocy, zdradzić każdy szczegół - czego szukał na wyspie i jak umarł na niej. Nierozważnie tam bywać po zachodzie słońca, łatwo w gąszczu zabłądzić i drogę pomylić. Złe wychodzi z ciemności. Dusi. W topiel strąca i zostawia jak pieczęć, znak szponów na szyi. Ciemna woda ukryła wszystkie ślady zbrodni. Ptaki znowu śpiewają, cicho szumią drzewa. Tylko ciało zostało po igraszkach wodnic, którego na bezludziu nie ma kto pogrzebać.
Alina_Służewska Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 piękne głębokie słowa myślę (w)czytana i jestem pod wrażeniem :))) pozdrawiam z pluskiem dla ciebie:)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 ta kolejna opowieść niczym kryminałek zaczaruje opisem z niebanalnym rymem myślisz obraz w realu i wzdrygasz się cały a to autor słowami kreację uczynił :) pozdrawiam Jacek
Bajadera Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 to prawdziwa czarna perła pośród bełkotu. rytm, rym na poziomie i mroczna historia. bravo. dla takiego wiersza warto tu zaglądać... pozdr.
maria_bard Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Nie po raz pierwszy mówię, że masz świetne pióro, słowami tworzenie obrazu i nastroju. Fakt - perełka wśród ...nie dokończę. Pozdrawiam. E.
Michał_Witold_Danecki Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Przepraszam, że odpowiadam z pewnym opóźnieniem, ale mam pewne problemy z dostępem do internetu. Mam nadzieję - przejściowe. "Topielec" to część cyklu "Ostrów", który powoli nabiera kształtu. Bardzo Państwu dziękuję za miłe słowa i pochlebne komentarze. Serdecznie pozdrawiam: Alinę Służewską, Jacka Suchowicza, Bajaderę, Marię Bard Do zobaczenia (a właściwie - do poczytania) Michał Witold Danecki
Tali Maciej Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2012 już po pierwszych słowach puenta przychodzi i później już wiersz niczego nowego nie okazuje coś bym ukrył na początku, żeby czytelnik czekał na koniec, a tak to ma wszystko kawa na ławie podane w pierwszej strofie takie moje marudzenia po tekstem pozdr
Michał_Kućmierz Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Świetny wiersz, mrok, rozmach i odgórny zamysł. Gratuluję i pozdrawiam... M
Michał_Witold_Danecki Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Takie "marudzenie"jest potrzebne, panie Macieju. Dzięki temu autor nabiera dystansu do własnych utworów. Pozdrawiam serdecznie Mocno pozdrawiam pana Michała, mojego imiennika i dziękuję za miły komentarz.
Dariusz Sokołowski Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Witam. Obecność "mewy" do przemyślenia. Można gdzieś Pana poczytać, więcej? Pzdr.
Pomyłek_Stokrotny Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Rzemieślnik zgrabny a wiersz tak kłamliwy; wyzdechły topielec, a dla mnie jak żywy;). Brawo.
Michał_Witold_Danecki Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Dziękuję za zainteresowanie moimi wierszami, panie Dariuszu. Jako użytkownik, ma Pan prawo zajrzeć do danych autora. Tam podałem adres strony internetowej. Co do "mewy", to spotyka się je także nad jeziorem, które było inspiracją wiersza. To jezioro leży prawie w środku Polski Serdecznie pozdrawiam
M._Krzywak Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Coraz rzadziej można tutajspotkac się z poezją. Szkoda, bo takich tekstów powinno byc duuuużo więcej. Pozdrawiam, podziwiam...
Pomyłek_Stokrotny Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie panikuj , ja już coś tworzę. Prześlę Ci paczkę "Tempo".;)
Anna_Para Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Bardzo dobry wiersz: Poza tym, że bardzo "o czymś", to jeszcze świetny warsztatowo. Gratuluję, pozdrawiam, Para:)
Nata_Kruk Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Po raz pierwszy w życiu, tak bardzo podoba mi sie topielec. Gratuluję wykonania i pozdrawiam... :)
Michał_Witold_Danecki Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Niezmiernie się cieszę, że spodobał się Państwu "Topielec". Trochę zaczynam mu zazdrościć. Dziękuję: M. Krzywakowi, Pomyłkowi Stokrotnemu, Annie Para, Nacie Kruk i serdecznie pozdrawiam
Mirosław_Niewierszyn Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Bardzo romantyczna ballada.
Leszek_Nord Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Dobrze napisane, świetnie się czyta, mam wrażenie, że przy takim warsztacie dałoby się "wycisnąć" z topielca jeszcze więcej. Pozdrawiam. Leszek
Pomyłek_Stokrotny Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ??????????????
Rekomendowane odpowiedzi