Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

rapsod ostatnia kochanka

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

" pierwsza kursywa wydała mi się zbyt dziarska" - no i Anno, mam zgryz pod wierszem Grażyny.

Wyraz "dziarska" pamiętam z mojej młodości. Babcia mówiła - to dziarski chłopak. W literaturze "dziarski" rzadko bywał :))). To słowo-klucz do waleczności, prężności, no...nie wiem, czego jeszcze. Tutaj "dziarska kursywa" zastanowiła mnie i rozbawiła. To znaczy, że ona, ta kursywa, jest taka wojownicza, prężna, odważna. Czy tak? masz Ty fantazję! Ale i ten wiersz ma fantazję :) Czyli - tak musi być :))) Bardzo "misiępodoba" :) Elka.
Drogie Panie, zapisuję się do klubu dziarskich. Mogę bez wpisowego?
:)))

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Miło, Elu, że coś dla siebie wybrałaś. Jak zawsze ważne dla mnie Twoje czytanie i uwagi.
Jeśli przyjmiesz usprawiedliwienie dla ciężaru patosu, to jest takie, że nie tylko arka jest jego sprawcą, wg mnie. Starałam się całość zrapsodyzować, a jeśli tylko przy arce to widać, więc chyba mi nie wyszło tak całkiem... :(
Serdeczności zostawiam i odściskowywuję.
:)

A tam, nie wyszło ;). Ty mnie nie słuchaj lepiej. Ja sobie popiszę, pogadam, a Ty się trzymaj swojego :). Nie tylko arka jest sprawcczynią - czuję, ale tu nie ma miejsca na dłuższe wywody. Jeden z lepszych tekstów. E.

Cha, cha... No i dałaś się przekupić!
Dobry z Ciebie kupiec :)))
Do następnego handlu.
:)

dwa słabsze momenty :
1 wybiorę szarość ( dwuznacznie nawet można ale nie dlatego ... Dlatego ponieważ albowiem bo - mało poezyjnie ... )
2 arko zatracenia - oklepany zwrot !!!

Poza tym świetny wiersz , z tych , które czynią poezję . Dla mnie naj - druga zwrota ze zwrotem " jak pierwszy raz
odkryłaś się przede mną
skrywana zawsze pod szminką "

Brawo !