Agnieszka K Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 Taki to już ludzki odruch ego, że uważamy się za "naj " , choćbyś miał i dowodów tysiąc, nie potrafią uwierzyć, że istnieją lepsi ;-) i nawet, gdy się przyznają, po cichu swe racje ukrywają ;-) Pozdrawiam
Rihtik Stempelek Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 W tym względzie podoba mi się biblijna rada: "niech każdy sprawdza, jakie jest jego dzieło, a wtedy będzie miał powód do radosnego uniesienia ze względu na samego siebie, a nie w porównaniu z drugim" - Galatów 6:4. Mając ją na uwadze słusznie stoi w Galatów 6:3: "Bo jeśli ktoś myśli, że jest czymś, a jest niczym". Zatem bywaj zdrowo - fizycznie i duchowo.
Agnieszka K Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Świetna myśl ;-) Bardzo mi się podoba ;-) porównywanie się i rywalizacja są w dzisiejszy świat tak mocno wpisane, że zapominamy zupełnie o przyjemności płynącej z głębi siebie , z głębi własnych dokonań i przełomów w naszym życiu , których dokonaliśmy;-) z głębi serca ;-) Ludzi zatracają się w świecie zupełnie o sobie zapominając ;-) a przecież tak przyjemnie podziwiać siebie samego ;-) choć oczywiście istnieje zdecydowana różnica pomiędzy " egoistą" , " narcyzem", a zrównoważonym człowiekiem znającym swe miejsce i wartość ;-) Pozdrawiam
Rihtik Stempelek Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2012 Agnieszko... dostrzegam, że jak ongiś pewnej niewieście - Dz. 16:14: (...) "przysłuchiwała się pewna niewiasta z Tiatyry, imieniem Lidia, sprzedawczyni purpury i czcicielka Boga" (...) - również tobie Wszechmocny szeroko otwiera serce, abyś zwracała uwagę... Ja także jestem świadom, iż "porównywanie się i rywalizacja są w dzisiejszy świat tak mocno wpisane, że zapominamy zupełnie o przyjemności płynącej z głębi siebie , z głębi własnych dokonań i przełomów w naszym życiu , których dokonaliśmy;-) z głębi serca". Istotnie, skutkiem zwiedzenia (1 Jana 5:19) jest, iż "Ludzie zatracają się w świecie zupełnie o sobie zapominając ;-) a przecież tak przyjemnie podziwiać siebie samego ;-)" Tak oto cytując ciebie (choć nie tylko), upewniam cię, że "istnieje zdecydowana różnica pomiędzy " egoistą" , " narcyzem", a zrównoważonym człowiekiem znającym swe miejsce i wartość". Pomocne jest w tym uwzględnianie mądrej nauki: (...) "przez wzgląd na niezasłużoną życzliwość, którą mnie obdarzono, mówię każdemu wśród was, żeby nie myślał o sobie więcej niż należy myśleć; ale niech myśli o tym, by mieć trzeźwy umysł — każdy w takiej mierze, w jakiej Bóg udzielił mu wiary" - Rzym. 12:3 - wiele do niej wnosi też kontekst tego wersetu, m.in. werset 9. Życzę ci jak najwięcej satysfakcji z rozwoju osobistego, wspomaganego wodą żywą - ew. wg Jana 4:10-15
Agnieszka K Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2012 Trzeźwy umysł;-) mądrze powiedziane jak na dzisiejsze " nietrzeźwe" czasy ;-) zarówno umysłowe, fizyczne,jak i duchowe ;-) Pozdrawiam
Rihtik Stempelek Opublikowano 29 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2012 Mądrze jest mądrzeć od Najmądrzejszego... - Rzymian 11:33-35: "O głębokości Bożego bogactwa i mądrości, i wiedzy! Jakże niezbadane są jego sądy i jak nie do wyśledzenia jego drogi! Bo „kto poznał umysł Jehowy lub kto został jego doradcą?” Albo: „Kto pierwszy Jemu dał, żeby mu za to trzeba było odpłacić?” Wszystko bowiem jest od Niego i przez Niego, i dla Niego. Jemu niech będzie chwała na wieki. Amen."
Agnieszka K Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Jak i mądrymi się otaczać ;-) Choć Bóg jest niezastąpiony, czasem mamy potrzebę porozmawiać po prostu z człowiekiem..warto, by to był mądry człowiek ;-) Pozdrawiam
Rihtik Stempelek Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Tak, miło mis się z tobą zgodzić, że po Jedynym i Prawdziwym Bogu (ew. wg Jana 17:3) mądrzy bliźni ubogacają i uprzyjemniają życie i tak już będzie po czas niezmierzony. Z tego względu po miłości do Boga stoi przykazanie miłości do bliźniego... nawet wrogiego. Piszę to, aby i tobie było miło i się spełniło, coś napisała...
Agnieszka K Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2012 Otaczać się mądrymi- to i mądre i pożyteczne, lecz bywa, że i głupich trzeba tolerować, gdy się znajdą obok nas ;-) pozdrawiam
Rihtik Stempelek Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2012 Tolerancja i towarzystwo mają ze sobą wspólną pierwszą sylabę i nie powinny mieć nic więcej. Jest konieczna do czasu i ma granice ilościowe, jakościowe i czasowe. W przypadku otaczania się (towarzystwa) jest tak: >Kto chodzi z mądrymi, stanie się mądry, lecz kto się zadaje z głupcami, temu źle się powiedzie
Agnieszka K Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Bardzo dziękuję i bardzo mi miło ;-) Mam identyczne poglądy na temat towarzystwa ;-) powinno nas wzbogacać w tym co najlepsze ;-) Pozdrawiam
Rihtik Stempelek Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2012 Skoro tak mi piszesz, to masz: brylant fasetki rymów załamują myśli mienią się słowa refleksyjnie sformułował je szlif fleksyjnie bardziej zachwyca przeto niźli dwunastościan Gwiazdy Południa czarnoskórej dał nagle wolność do dziś jest cenna ta ruchomość lecz od niej bardziej miłość bratnia krzewiąc ją przeto także strofą szlifuję kształt jej i upiększam licząc że przez to szansę zwiększam na pozyskanie jej wymową szesnasto wersowy szlif wiersza niechby tę wartość nadał temu co wyrażam pięknie bliźniemu wolność to w życiu rzecz pierwsza
Agnieszka K Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Wolność powinna gustować w mądrości, inaczej grozi jej frywolność ;-) Pozdrawiam
Rihtik Stempelek Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Słusznie. O wolności już pisałem... lecz w aspekcie jej nieskrępowania jeszcze nie. Dziękuję nie tylko za twój wgląd...
Rekomendowane odpowiedzi