anna_rebajn Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 porozmawiajmy gołębiu topolo przydrożna uśmiechnij się do mnie biedronko opowiedz o lecie i kropkach stokrotko dziewczynko pomachaj łagodnie strumieniu co znikąd wychodzisz tak pewnie jak gdybyś przewidział zakręty zakola wyśpiewaj mi rzekę jej wody spokojne gwałt brzegom zadany na drogach i polach co szepczesz kominie do wiatrów jesiennych czy skarg wysłuchujesz czy tylko je wołasz wpisany bezwiednie w cykl sennych spowiedzi oddalasz je z echem przebrzmiałych już sonat odpowiedz mi ziemio brunatna nieczuła czy będziesz ostatnia czy pierwsza przy grobie zdrajczyni kochanko zakwitasz dla wróbla dla kropli kałuży świat stawiasz na głowie minęła sekunda
lena2_ Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 świetny, melodyjny wiersz, bardzo mi się podoba:):)pozdrawiam
barbara gwosdz Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 w jednej sekundzie tyle pytań postawić możemy kiedy szczęściem i radością serce krzyczy..bardzo optymistycznie i radośnie .Pozdrawiam:)
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Tylko pierwszy wers jest odmieńcem. Zostawiam plusa, popłynęłam z wierszem. Pozdrawiam :)
pijaczyna_ok Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 a co Ty tak jak ksiądz Twardowski? on, wbrew temu, co twierdzą niektórzy jego apologeci, był wtórny. Dziewuszko delikatna, spróbuj swojej drogi. Buziak.
Sylwester_Lasota Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 wiersz o wszystkim i niczym, ale piękny :) no i lubię Twardowskiego :) pozdrawiam
Oxyvia Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Świetny wiersz! O miłości do świata, do przyrody, w której wszystko ma duszę i swój wyraz, ale i wszystko przemija, zmienia się z każdą sekundą... Wiersz o przeotności i ulotności wszystkiego, zwłaszcza piękna i życia. Oczywiście zapluszam i zabieram do Ulu. :)
anna_rebajn Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Dziękuję leno. Bardzo mi miło, że zajrzałaś. pozdr. a
anna_rebajn Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A wiesz, że Twoja interpretacja mnie zaskoczyła? Odebrałaś inny nastrój, niż miałam intencję. Ale to chyba świadczy o tym, że tekst jest plastyczny :-). Bardzo dziękuję i cieplutko pozdr. a
anna_rebajn Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To celowy zabieg :-). Tak ma być. Nie od początku masz płynąć równo Alicjo. :-))
onyx Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Po lekturze 1 strofy pomyślałam: "przegadany sentymentalizm". A potem uwiodłaś mnie melodyką i zręcznością obrazowania. Zakochałam się :) Plusuję, "ulubiam" i pozdrawiam serdecznie :)
anna_rebajn Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pajęczyno Muszę powiedzieć, że cokolwiek myśli sobie o tym ksiądz Twardowski - Twoja uwaga do dla mnie wielki, acz niezasłużony komplement. :-)) Poniważ wiersze zaczęłam pisać kompletnie wbrew sobie, bo nigdy nie lubiłam i nie czytałam poezji, w związku z tym przeprowadziłam pewien eksperyment. Nie czytuję jej dalej, żeby na nikim się nie wzorować. Jestem po prostu ciekawa ile można wydobyć z siebie. Czytam tylko prozę - a więc z Twardowskiego - tylko Autobiografię :-)). Nie znaczy to, że nigdy nie zetknęłam się z Jego wierszami. Z całą pewnością tak, ale sporadycznie. Tym bardziej mi miło za porówanie. Ponieważ mój styl ciągle sie zmienia, co mnie samą zdumiewa najbardziej - spodziewam się, że i to podobieństwo z czasem zniknie :-)). Bardzo dziękuję za komentarz. a
anna_rebajn Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeśli dzięki temu wierszowi ktoś miałby zacząc częście zaglądać do innych - to warto pisać :-)) Pozdr. a
anna_rebajn Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze odczytałaś Oxywio. O wszystkim i o niczym, jak powiedział Sylwester. Bardzo, bardzo dziękuję za ul :-).a
anna_rebajn Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mówisz ulubiam - bardzo miło być choćby chwilę ulubianym to jakby w dłonie się chwyciło maleńką iskrę ciepłej wiary i nawet kiedy się wypali ostatni akord żywych wspomnień może gdzieś przetrwa hen w oddali życzliwych oczu jasny płomień Kłaniam się nisko i dziękuję. a
Nata_Kruk Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 "uciekła sekunda"... w przenośni i dosłownie... tego wersu dla mnie nie ma. Reszta bardzo wdzięczna i jeżeli nawet są skojarzenia, no to co... Kocham twórczość ks. Twardowskiego i każda, podobna będzie dla mnie ukojeniem... nic na to nie poradzę. Pozdrawiam... :)
Magda_Tara Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 o przemijaniu, o zachwycie światem, tym co dotykamy. zachwyciłaś mistrzostwem opowieści. gratuluję, Agnieszko! buziaki!
maria_bard Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 No cóż mi nowego powiedzieć, no cóż??? Sentymentalizm nie jest przeze mnie kochany. Ale tu, nawet, jeśli jest, to z wyczuciem. Bez nadętej przesady. Niczego mi nie każesz, tylko pokazujesz. Bez gadania :))) Właściwie, to tekst piosenki. Uścik. Elka.
Anna_Para Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 Anno, straszne są te inwersje. Brrrrr. Wołacz rzeczownika "zdrajczyni" brzmi "zdrajczyni", proponuję poprawić, bo w tym pięknym patetycznym tonie razi fleksyjna niepoprawność. A - co dziwne, wiersz bardzo mi się podoba. Sprawił to ton wypowiedzi i bardzo mi bliska teraz refleksja. Cieplutko, Para:)
Spółka Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2012 klasycznie i niezwykle elegancko. bardzo się podoba, Anno pozdrawiam serdecznie S.
Rekomendowane odpowiedzi