Anna_Para Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Wiersz można przeczytać w książce: Jolanta Zarębska, Śpiewam i milczę, Miniatura, Kraków 2012, ISBN 978-83-7606-401-7 Cieplutko pozdrawiam, Para:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Fajny wiersz Aniu tak bardzo malowniczo przelałaś tu swoje natchnione myśli, jest OK-:) Zmierzchaniec oraz wieczornica jak brat i siostra razem kroczą już cichnie cała okolica, zapewne się spotkali z nocą. Serdecznie pozdrawiam-:)))
Anna_Para Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Bolesławku: Ależ mi pięknie rymujesz! Dzięki, pozdrawiam cieplutko! Zmierzchaniec oraz wieczornica jak brat i siostra razem kroczą już cichnie cała okolica, zapewne się spotkali z nocą. I po północy niby dzieci, którym już wolno psocić słodko, porozciągali chłodne sieci wokół przyrody i w jej środku. Cieplutko pozdrawiam, Para:)
Dyziek_ka Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2011 Wiem ,wiem sam tez nie przepadam za jego malarstwem Ale u Ciebie zawsze, ta stateczna, cierpliwa atmosfera tajemniczości Jak u….Malczewskiego w „zatrutych studniach” Kolory, zaduma i podskórny tajemniczy niepokój, jak sprężony w cieniu tygrys. Potrafisz szarpnąć wyobraźnią precyzyjnie ( wiem, wiem inwersja) Ty który słuchasz jak się słucha baśni Albo wyblakły odczytuje napis Nie wierzysz, uśmiech twoją twarz rozjaśnił Bo tyś się dawno już z tej studni napił." Cytat z utworu „zatruta studnia” Jacek Kaczmarski do obrazu” Zatruta studnia II” Jacka Malczewskiego Aniu dziękuję Pozdrawiam
Menalia_von_Beherith Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Na wstępie gratuluję talentu do rymów ;) Ja niestety tegoż talentu nie posiadam ;( Ogólnie wiersz bardzo hm...daje do myślenia, nie jest taki dosłowny ;) Ogólnie bardzo mi się podoba ;) Pozdrawiam, Menalia von Beherith
Magda_Tara Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 tak jak w warsztacie, ty również - podoba się bardzo. perfekcyjny i profesjonalny. Paro piękny i klimatyczny. buziaki!
Anna_Para Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Dyziu, bardzo dziękuję. To ja, nie Ty;) Cieplutko, Para:)
Anna_Para Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Manalio: Witam - po raz pierwszy u mnie, tym cieplej. Pozdrawiam, Para:)
Anna_Para Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Taruniu: Pamiętam, że czytałaś to w Warsztacie.Miło mi. Dzięki cieplutkie, Para:
Dawid Rt Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Na tym wierszu można ćwiczyć dykcję :) Podziwiam całość, przypuszczam, że niewiele osób potrafi tworzyć z taką precyzją. Pozdrawiam Aniu
Anna_Para Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Dawidzie, ale to tyyylko Twoje przypuszczeniaaaa! ;) Bardzo mi bardzo. Cieplutko, Para:)
Anna_Myszkin Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Żyjemy albo toniemy w nie swoim życiu - tak mi się przeczytał. Już myślałam, że peelka "wypłynęła" na pełne wody, a tu "niechcący" szyki mi pomieszało. Przeczytałam Twoje rytmiczne wersy, Anno, jak klechdę - wprawna ręka je spisała, bezdyskusyjnie. Tylko w jednym punkcie pomyślałam, że wers: "i wpadł w nią, jak wielu potrafi," lepiej czytałby się z maleńką zmianą, ze względu na akcenty: " i wpadł w nią - wielu tak potrafi,", ale przeciem nie osieł ;) Pozdrawiam :)
Anna_Para Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2011 Myszkino: Dzięki piękne. Masz rację. Poprawiam, z korzyścią dla rytmu. Bardzo mi się przydałaś, więc cieplutko pozdrawiam. Para:)
Marek_Dziekan Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Dramatyczny, przejmujący i zgrabnie napisany utwór! Żywą wodą twe usta są zapewne nie tyle niechcący co szczęśliwe wypełnione a wszystkim pomóc nie sposób. Ale wiersz porusza serce i refleksją nasiąka sumienie.
Boskie Kalosze Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fajna stylizacja :) Ona "Żywa Woda", on... "Żywiec" nie będąc zoczył wieczornicę: zginąłem innej, tej zrodziwszy! - kwękł i za żonę jął nieżycie, pomiot z nią lęgnął ladaczniczy on ci tak puchał, gdyś zamierał raz sowią szlarą to pustułką tchnienie wykradłszy tuż spod nieba wprzęgnął kołowrót w końskie ucho
Anna_Para Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Marku, Dzięki, że kolejna balladka "leśmianka" Ci się podoba. Cieszę się i wdzięcznie pozdrawiam, Para:)
Anna_Para Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Boskie, dzięki! Pięknie mi doleśmianiasz tę balladkę! Myślisz, że mój Zmierzchaniec umiałby wprząc kołowrót w końskie ucho??? ;))))) Cieplutko pozdrawiam, Para:)
Oxyvia Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Świetne! Uwielbiam takie stylizacje na "staropolskie, ludowe" ballady i wierzenia! Uwielbiam! Bardzo dobrze Ci to wyszło, Anka! I te neologizmy "prastare" - cymes! Majstersztyk! Biorę do Ulu!
Agnieszka_Horodyska Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2011 Nie wiem, jak to interpretować, ale "Zmierzchaniec" kojarzy mi się ze zmierzchem życia. Końcówka jest jasna i nadziejna, a zarazem przygnębiająca :P Studnia "ocembrowana wilczym echem" ma w sobie lejące się światło miesiąca i grozę. Całość bardzo dobrze mi się czyta, łatwo się wślizgnąć w ten obraz wyobraźnią. Pozdrawiam!
anna_rebajn Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2011 Aniu. Miło patrzeć jak się zmieniasz i rozwijasz. Zmierzchaniec utrzymany w konwencji ballady. Przyciąga baśniowym klimatem i mądrością przekazu. Piękny, piękny wiersz. To wszystko. Pozdr. a
Rekomendowane odpowiedzi