Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Przepuszczam kobietę

Rekomendowane odpowiedzi

przepuszczam kobietę
w drzwiach
ale
nie każda
zasługuje

całuję w rękę
na powitanie
ale
nie każda
to wyczuje

zabieram torbę
by było lżej
lecz
nie każda
to zrozumie

...

to tylko gesty
mowa ciała

to tylko cisza -
- gorący wulkan

to tylko krzyk
początek końca

...

cenię to
gdy po tym
pojawi się
kobiecy
uśmiech

nieskażona
i najszczersza

prawdziwie
uniesiona

brew
...

śmiech
w tym wypadku
nie jest tu
mile widziany

to boli

Peel chce być szarmancki na pokaz?
jeśli te wszystkie gesty robi naturalnie- naturalnie będzie mu okazana wdzięczność. jeśli są na pokaz (och jaki jestem wspaniały-niedoceniany), spotkają się jedynie z uśmiechem politowania. tyle o treści, formę niestety- zmilczę,
pozdrawiam:))

Przyznaję, że po pierwszej strofie już mi się nie chce czytać, od razu mam wrażenie, że jestem tą kobietą, która nie zasługuje, a nawet jeżeli nie, to będę obserwowana ze wszystkich stron, czy warto mnie przepuścić.
Widzę, że to początki poetyckiej drogi, dlatego sugeruję nie wykładania kawy na ławę i to od razu z oceną. Taką ocenę proszę zostawić czytelnikowi, pokazać dlaczego są takie kobiety. Jeszcze może zamiast słowa "ale" byłoby "choć" znaczyłoby, że przepuszczam wszystkie, a tak to wygląda - ciebie przepuszczę, ciebie też, a ciebie nie!!!
Pomysł to kawałek gliny, do ulepienia, rzucanie na ścianę nie da dobrego efektu.
Zachęcam do lepienia i podglądania innych:)
Pozdrawiam.

To zależy od człowieka i od tego jak się odbiera pewne gesty i słowa.
Z poezją i każdą sztuką jest tak,że nie każdemu musi się podobać.

Specjalnie podałem na talerzu to co podać miałem, a to co miało zostać na końcu - zostawiłem.

Niektóre kobiety odbierają "szarmanckie zachowanie" jako akt braku równouprawnienia(mam na myśli feministki), inne to wykorzystują(tak zwany typ charakteru: menda społeczna: dogryź, pokaż,że jesteś wyżej, wbij nóż w plecy, dobij), inne to doceniają, a jeszcze inne parszywie się z tego śmieją. Przynajmniej z takimi typami zachowań się spotkałem,gdy tak robiłem.

Jedna moja znajoma jak to przeczytała stwierdziła,że to jest "apel walki o kobiecość".

Coś w tym jest.