Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

eksploatacja

Ela_Ale

Rekomendowane odpowiedzi

nie jest łatwo

wrzucasz zadania
ponad moją udeptaną przeciętność

głowa na co dzień pracuje dla zakupów
pomidorowej lazanii i sernika

a ty
standaryzujesz na mnie setki testów

gdyby tylko

muszę być bakterią i szczepionką
antidotum na błędy pradziadów
wróżką na decyzje wszechświata
twardą prężną laską i błyskotliwą latarką
taki los

a na dodatek mnie zdradzasz

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tytuł utworu w połączeniu z ostatnim wersem zabija godność peelki ,zabija w niej człowieka ,a może uśmiercił ją samą.Przypomniał mi się świetny film ,który pewnie także widziałaś: "Kolor purpury" ( jeśli nie -polecam). Tam jednak bohaterka podejmuje jakąś walkę ,tu kompletna rezygnacja ,uniżoność która "depta przeciętność"- samoocena-psychiatra by się poddał.
Bardzo to niewolnicze w dobie emancypacji i równouprawnienia ,chyba ,że owe słowa są zbyt kosmopolityczne ,a ukazane życie zbyt zaściankowe ,by "tu" miały możliwość oddziaływania.
Czy to prowokacja? Myślę ,że ostatni wers to już trochę za dużo.Gdyby nie kontekst wiersza ,taka kobieta "bakteria i szczepionka" to skarb:)pozdr

Tytuł utworu w połączeniu z ostatnim wersem zabija godność peelki ,zabija w niej człowieka ,a może uśmiercił ją samą.Przypomniał mi się świetny film ,który pewnie także widziałaś: "Kolor purpury" ( jeśli nie -polecam). Tam jednak bohaterka podejmuje jakąś walkę ,tu kompletna rezygnacja ,uniżoność która "depta przeciętność"- samoocena-psychiatra by się poddał.
Bardzo to niewolnicze w dobie emancypacji i równouprawnienia ,chyba ,że owe słowa są zbyt kosmopolityczne ,a ukazane życie zbyt zaściankowe ,by "tu" miały możliwość oddziaływania.
Czy to prowokacja? Myślę ,że ostatni wers to już trochę za dużo.Gdyby nie kontekst wiersza ,taka kobieta "bakteria i szczepionka" to skarb:)pozdr

Mariuszu! wygrałeś malakser i trzepaczkę do dywanów!!!!!! :))))))))) Zgadza się! To prowokacja i coś jeszcze... :))) Gratuluję szerokości spojrzenia! Pozdrawiam. Elka.

cudowności, o rzesz TY Finezjo jedna!. Ty leku na całe zło lekko zmrużone! Przewrotności codzienna ! nic nie wyrzucaj ani dodawaj doprawione smacznie i w sam raz. kto nie umie zmrużyć niech czyta co chce żałuje Peelkę, albo poucza.
ALE ONA NICZEGO NIE CHCE! KPI W ŻYWE OCZY! BRAVISIMO!:)
ukłony, uściski i buziaki:)

Aparat rentgenowski!!!!!!!!!! Nic, tylko aparat. Rentgenowski! A już myślałam zadumana, że nie czuć sączącej się drwiny, pobłażania. A może jeszcze wiadomo, do kogo ta przemowa??? :))))))))))))) A Aparat Rentgenowski ma na dodatek uśmiechniętą gębę! Ściskam Cię mocno, droga Emmo! Gratulacje i szacuneczek! Elka.

A laska to niekoniecznie panienka!

Witaj Elu, brutalna żeczywistość kobiety, automat do wszystkiego, a na dodatek brak zrozumienia u współpartnera.

O nie! "Słaba istoto", pokaż swą siłę,
Wyjmij ukryty oręż i odwróć rolę.
Rozdepcz męskości owoce zgniłe
I wzorem amazonek posiądź swoje pole.

pozdrowionka, pamiętaj że powietrzna kawaleria zawsze do usług.

Mariuszu! wygrałeś malakser i trzepaczkę do dywanów!!!!!! :))))))))) Zgadza się! To prowokacja i coś jeszcze... :))) Gratuluję szerokości spojrzenia! Pozdrawiam. Elka.
Rany.Zawsze chciałem dostać malakser.Mam nadzieję ,że cyfrowy:) ,bo to na topie :))))))))pozdr