JacekSojan Opublikowano 13 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 królewny a w żelaznych butach wędrowały za ukochanym królewny a z pokrzywy tkały koszulę dla niego nie szukały miłości niosły ją w swoich oczach i wszędzie gdzie tylko stanęły ich stopy zima zmieniała się w lato pustynia w ogród ustępował zły czar bajka zmieniała się w rzeczywistość dzisiaj królewny czekają na miłość i ta czasami zjawia się błyszcząca i zimna jak limuzyna najlepiej aby był to mercedes owszem - koszulę mu kupią a nawet wyprasują ubrana parzy pokrzywą bo uszyta ze słów które brzmią jak modlitwa za zmarłych zły czar mnoży nieszczęścia królewny zamieniają się w harpie a każde ich ukąszenie rodzi potwory bajka płonie i rzeczywistość płonie pytanie o istnienie świata budzi filozofów
JacekSojan Opublikowano 13 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to proszę zostać przy klechdzie i nie zawracać sobie głowy; J.S
jacek skraba Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 gdyby napisał to ktoś inny przyjąłbym z przymrużeniem ,ale gdyby napisał to ktoś inny zostałby zmiażdżony Twoją krytyką pozdrawiam
JacekSojan Opublikowano 13 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hipoteza która ubiera się w szaty rzeczywistości; moja krytyka nie "miażdży" - wskazuje słabości i błędy, czyli dzielę się doświadczeniem - to nieporozumienie.... J.S
jacekdudek Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 ten temat ich nie obudzi, ale co prawda, to prawda, pozdrawiam
Dorota_Jabłońska Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Prawdziwe królewny dzisiaj, Jacku, same płacą za swoje mercedesy, zaś prawdziwi książęta giną w Afganistanie. Nie przepadam za wierszami piętnującymi współczesne kobiety, ponieważ w większości przypadków zostały one wypchnięte ze stereotypów pozycji kobiety w hierarchii społeczniej i przecież nie tylko pokazały na co je stać, ale dopłynęły tam, gdzie niejeden William Kidd zatonął. Puenta świetna! Pozdrawiam ps. odżegnuję się od stereotypu wojującej baby z wąsami; być kobietą to wspaniałe uczucie, królewną jeszcze lepsze ;)!
Leszek_Nord Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 To jeden z Twoich lepszych wierszy, mocniejszych. Nie odbieram go tak, że piętnuje kobiety. Opis rzeczywistości, która płonie ale to jednak rzeczywistość, nie bajka. Czas, by filozofowie się obudzili, by powiedzieli, co się z nami porobiło. Pozdrawiam Jacku. Leszek
Stefan_Rewiński Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 "dzisiaj królewny czekają na seks" Pozdry Jacku.
Stary_Kredens Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Myślę , że bajka była i pozostanie bajką , tak wtedy jaki i teraz. Pozdrawiam Kredens
HAYQ Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 minął niestety czas markietanek lecz nie narzekaj że mamy nędzę są market-anki jest blachar wianek w każdej epoce bywały jędze starczy wystrzegać się ich zalotów bo wbrew mark mediom SĄ dla idiotów ;) Pozdrowienia
JacekSojan Opublikowano 14 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 jacekdudek.; - prawda nas wyzwoli! J.S --------------------------------------------------------- Dorota Jabłońska.; królewny które same sobie kupują mercedesy to już nie królewny, to cesarzowe; z nimi obcować to duże ryzyko, czego przykładem caryca Katarzyna - najpierw rozbierze, potem zaanektuje! :)! J.S ----------------------------------------------------------- Leszek Nord.; - miło gościć pod wierszem! rzeczywistość płonie jak uszy a czapki niewidki nikt nie sprzedaje - jeszcze! a może nikt jej nie uszyje - na szczęście tak ludzkości jak i pary ludzkiej... :)! J.S ------------------------------------------------------------- Mithotyn.; mógłbym - w kwestii klechdy powołać się na Herberta z jego "przesłania Pana Cogito": "powtarzaj stare zaklęcia i bajki ludzkości bo tak zdobędziesz dobro..."; Onże to czynił przypominając mity greckie, ja sięgnąłem po klasykę polskich bajek...no ale wówczas usłyszałbym pewnie, że równam się do Herberta - zatem, widząc złą wolę czytelnika w pochylaniu się nad lekturą poradziłem, jak poradziłem, bo każda akcja rodzi reakcję a słowo rodzi słowo - Amen! J.S --------------------------------------------------------------- Stefan Rewiński.; cóż dodać...ale też Stefanie tylko tego się od nich oczekuje, wymaga...no i kto winien? J.S ----------------------------------------------------------------- Stary Kredens.; każda bajka ma konkretne moralne przesłanie i rozbudza marzenie o świecie, w którym dobro zwycięża zło bez względu na to, co pokazuje rzeczywistość...bez podsycania takiego pragnienia czeka nas już tylko Apokalipsa - a ja jestem optymistą! J.S ----------------------------------------------------------- HAYQ.; NIE narzekam, mój panie; dzielę się refleksją... a najbardziej rozbawia w tej notce: "starczy wystrzegać się ich zalotów"...bo pewnie mają wypisane na gładkim czółku: "jestem jędza"! ??? J.S
HAYQ Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. moja notka nie była złośliwa - też była refleksją :)
JacekSojan Opublikowano 14 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. moja notka nie była złośliwa - też była refleksją :) nigdy Cię o to nie posądzałem - niemniej przeczytaj dokładnie moją odpowiedź - pozdrawiam! J.S
egzegeta Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Kobieta – cud ewolucji W swojej ostatniej książce znany angielski zoolog Desmond Morris spojrzał na kobietę, jak gdyby chodziło o samicę jakiegokolwiek innego gatunku Ale właśnie tą metodą badawczą doszedł do konkluzji: w naturze nic wspanialszego nie występuje." Pozdrawiam
JacekSojan Opublikowano 14 Września 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Kobieta – cud ewolucji W swojej ostatniej książce znany angielski zoolog Desmond Morris spojrzał na kobietę, jak gdyby chodziło o samicę jakiegokolwiek innego gatunku Ale właśnie tą metodą badawczą doszedł do konkluzji: w naturze nic wspanialszego nie występuje." Pozdrawiam wdzięczny jestem Stwórcy za płeć którą otrzymałem; jakże inaczej mógłbym podziwiać kobiety? - szkoda tylko, że pośród tego piękna bytują wieczne królewny, które nie wiedzą o tym, że są tylko żabami...
Wściekły Azot Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2011 królewny a w żelaznych butach wędrowały za ukochanym królewny a z pokrzywy tkały koszulę Tu się dla mnie kończy coś ciekawego - reszta to gwałt Baby Jagi na wilku plus product placement Mercedesa no i oczywiście słowo "modlitwa" - bez niego coraz trudniej obyć się tekstom publikowanym przez ludzi po dwudziestym roku życia.
Magda_Tara Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no, jak nie kochać takiego HAYQ-a a twoja, Jacku, bajka-niebajka czyta się płynnie odtąd do tamtąd posłuchaj HAYQ, nie ma królewien i królewiczów - możesz być pewien! i strzeż się blachar i market-anek bo zedrą z głowy dziewiczy wianek po mercedesie zostanie blacha a po poecie... ubogi Tatar. (nacja, ani narodowość nie mają znaczenia, tu jedynie rymiczną i rytmiczną, ale może masz jakieś pierwiastki tatarskości, które intuicyjnie wywąchałam??????) pozdrawiam :))
Agnieszka_Horodyska Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 Och, jestem w dziale Z i komentuję :) Ten wiersz poruszył we mnie tęsknotę za baśniami. Ale i w czasach pisania baśni, i teraz (gdy też powstają baśnie), człowiek żyje obok nich. Dziś czekają na mercedesa, wtedy na... konia :P Albo zamek. To nie kobiety się zmieniły, to było zawsze. A nawet mogą nie czekać na mercedesa, ale czekać... Ojej. Czy wiersz nie jest tęsknotą za miłością, która sprawia, że wszystko jest idealne - jak w baśni?
Dorota_Jabłońska Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Kobieta – cud ewolucji W swojej ostatniej książce znany angielski zoolog Desmond Morris spojrzał na kobietę, jak gdyby chodziło o samicę jakiegokolwiek innego gatunku Ale właśnie tą metodą badawczą doszedł do konkluzji: w naturze nic wspanialszego nie występuje." Pozdrawiam wdzięczny jestem Stwórcy za płeć którą otrzymałem; jakże inaczej mógłbym podziwiać kobiety? - szkoda tylko, że pośród tego piękna bytują wieczne królewny, które nie wiedzą o tym, że są tylko żabami... Zatem od dzisiaj koszule prasujesz sobie SAM! - Twoja na zawsze Żaba :))
Ran_Gis Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2011 -królewiczu ocknij się (a chodzi trochę o komentarze do niekomentowanych..). poz R
Rekomendowane odpowiedzi