Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak naprawdę powinien sobie poradzić
spadł z wysokości kartki papieru i żyje

mimo że wypadłe kawałki porwał afrykański kacyk
gładzi krawędź
chłopie nic się nie stało
do trąby ci z melancholią

na całej sawannie wiadomo że poezja mieszka
w pustynnym piachu

poszedł

cedzi dygresję
grafomańskie zwroty z pestkami pomarańczy
na wypadek

gdyby słoń/ce zakwitło

Opublikowano

jak dla mnie odważnie bo "grafomańskie zwroty" to temat często drażliwy. nie jestem teoretykiem ani jakimś wytrawnym znawcą a czasem w odniesieniu do swojej dłubaniny (wszak "poezja mieszka w pustynnym piachu") czuję się właśnie jak napisałaś w tym drugim wersie: "spadł z wysokości kartki papieru i" o dziwo "żyje" ;) myślę że nie jestem odosobniony w tym zakresie. celny utwór Lokomotywo, winszuję.

uff.. i wycedziłem dygresję ;)

pozdrawiam :)

Opublikowano

na całej sawannie wiadomo że poezja mieszka
w pustynnym piachu

kapitalne!. I na dodatek - wszystko, co twarde, rzeczywiste, namacalne i....nudnawe - przecieka między ziarenkami. Ale i tak zostaje to najsmaczniejsze, choć względne. Uściski. Elka.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Masz wprawę w cedzeniu:) Tak sobie trochę wyobrażam proces tworzenia wierszy/poety, a dla niektórych wysokość kartki papieru, to niekiedy, co najmniej piętro:) A co do "grafomańskich zwrotów" - też trzeba przez to przejść.
Dziękuję i pozdrawiam:)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Robert Witold GorzkowskiBardzo dziękuję! Pozdrawiam. :)  @Gosława Dziękuję za te słowa, też mi się ciepło zrobiło . Jestem pewna, że dla swoich wnucząt będziesz równie wyjątkowa!" @Anna_SendorBardzo dziękuję! 
    • Wiele z tego, co może wyglądać jak błąd, jest tu celowym zabiegiem — rytmicznym, emocjonalnym, czasem symbolicznym. W tym tekście forma oddycha razem z treścią, dlatego pozwoliłem jej być niedoskonałą, tak jak ludzkie uczucie. Żyjemy w chaosie. Oddalem mowe interpunkcją, to nie bledy, to forma mówiona. Gdy mowisz normalnie z kimś, to nie mówisz z przecinkami. To oddaje mowe. Może jakieś literówki są, to faktycznie.  Jednak jesteśmy autorami swojego losu. To TY decydujesz o swoim losie. Zmienne, ktore sie pojawiają w życiu, są częścią chaosu. Chaos da się okielznać, jeżeli świadomie dzialasz i weryfikujesz swoje decyzje, jak i dzialania. W większości przypadków, to ludzki brak konsekwencji, jest wynikiem problemów.  Jednak dziękuję za wypowiedź :) 
    • @Simon Tracy  tak a propos dodam mogę? Francja ma ogromne dziedzictwo kultury- ale jej nie szanuje
    • @Annna2 Urzeka mnie piękno francuskiego modernizmu więc często odnoszę się do mistrzów w swojej poezji. 
    • @Sytzer  Powodów, dla których, tak się stało, Ale wiadomo jed1no, Uczucie i Oddech, się bardzo kochało. Zrozum siebie, nim złączysz, z kimś świat, Przyjdzie ból i cierpienie, to będzie kat. Rada jed1na, jest nam znana, która wiele zmieni, Daj wszystko z Siebie, dla Siebie, a Prawda resztę oceni.    Fajny morał i ciekawy.  Masz trochę błędów, (ale zaczynasz tutaj więc udam że nie widzę)   Co do tych rad mądre i znane- ale bywa że życie swoimi drogami chodzi, i nie zawsze bywamy autorami scenariusza na nasze życie.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...