Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z prochu powstałeś

aż strach pomyśleć
pichcimy się we własnym sosie
z przyprawą w postaci pradziadka

na szczęście
łaskawe gwiazdy
dosyłają nam budulca wysokiej próby
w systemie bezprzetargowym

na szczęście
urodziłeś się wcześniej
niż w proch się obróciły ostatnie
największe łotry tego świata

*
może jesteś do zaakceptowania

Opublikowano

Fajne jest to pisanie. Coś mi się tu podoba i chyba jest to przymrużenie oka, dystansik. Muszę jednak rozgryźć ambitnie ostatnią strofę, bo spoważniała i znaczy zapewne więcej niż początkowe pichcenie z pradziadkiem. Zdradź tajemnicę - kto urodził się wcześniej, zanim obróciły się w proch łotry? Nie starcza mi inteligencji, a muszę to wiedzieć. Nie chcę się domyślać... :))))))))) Pozdrawiam. Elka.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

bardzo fajnie ujęty temat! z dozą ironii o ważnych sprawach. materia krąży, a wg niektórych religii inkarnacja jest faktem. ten co jest do zaakceptowania - ważny dla autorki?:)
czytam i z uśmiechem i z refleksją, pozdrawiam:)
Opublikowano

witam Ela, dzięki za przeczytanie i pochylenie. Oczywiście wszystko jest "z przymrużeniem oka" z mojej strony, choć mam interlokutora, nieprzeciętnej wiedzy i erudycji, ale i trudnych do zaakceptowania poglądów, który np twierdzi, że historia ludzkości predysponuje człowieka do popełniania czynów niegodnych,a że jest już wiekowy, stąd moja asekuracja w drugiej strofie.

Pozdrawiam serdecznie
Opublikowano

bardzo fajnie ujęty temat! z dozą ironii o ważnych sprawach. materia krąży, a wg niektórych religii inkarnacja jest faktem. ten co jest do zaakceptowania - ważny dla autorki?:)
czytam i z uśmiechem i z refleksją, pozdrawiam:)

Serdecznie dziękuję Emm za uśmiech i refleksę

Pozdrawiam !
Opublikowano

poczytałam i ja (już tam kiedyś byłam:))
mamy 100 000 genów a to tylko 10% DNA, więc samo DNA kryje w
sobie olbrzymią ilość informacji; człowiek wykorzystuje 5-20% możliwości swojego mózgu..
ileż to przed nami.... (sorry za te dywagacje tutaj)
Efemerydo, jako, że kobieta zmienną jest życzę szczęśliwych zmian przyniesionych przez spadające gwiazdy:)
Opublikowano

poczytałam i ja (już tam kiedyś byłam:))
mamy 100 000 genów a to tylko 10% DNA, więc samo DNA kryje w
sobie olbrzymią ilość informacji; człowiek wykorzystuje 5-20% możliwości swojego mózgu..
ileż to przed nami.... (sorry za te dywagacje tutaj)
Efemerydo, jako, że kobieta zmienną jest życzę szczęśliwych zmian przyniesionych przez spadające gwiazdy:)

Emm dzięki za zyczenia, odwrotną pocztą ślę je Tobie, wszak wszyscy jesteśmy dziećmi wszechświata.