Marek Hipnotyzer Opublikowano 21 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2004 otwarta na pierwszej stronie książka "Kompleks Portnoya" przeszywa mnie dreszcz, niezbyt mocny skończył się zacząłem ostatnio cynicznie bawić się z miłością planuje zamiast płakać zaciskam zęby, zamiast gryźć dywan studium buntu przeciw rodzinie Bogu, który nie wiadomo czy istnieje zauważyłem podczas czytania że ciągle jest jutro, że ciągle żyje jutrem które potem ( to jutro ) rozmazuje się nagle by niewyraźnie stać się "dzisiaj" w którym znowu myślę o jutrze, czyli pojutrze czternastolatek mówi: Mamo, religia to opium dla mas. ale jeśli tak to czy człowiek nie jest tylko masą mięsa i kości i nie mam prawa pisać płakać stękać czymś na kształt duszy tworzyć coś na kształt życia bywało, że wierzyłem i cierpiałem teraz nie wierzę i boję się Chcę coś postanowić mocno i stan... ( jakbym wygłaszał przemówienie) ale okej - stanowczo nie odpuszczę tego życia będę je gryzł zębami jak miałem gryźć ten dywan aż rozbolą mnie plecy i będę mógł z czystym sumieniem położyć się w grób przed minutą nie wiedziałem po co włączam komputer zacząłem powolutku od kilku liter a teraz się ciągnie , ciągnie dlanikogonieciekawe to moja licentia poetica po co ma być ciekawe? grunt by wysypać to z siebie jak owies na tory ( Lepper? )
Roman Bezet Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 Ciąg? Raczej prze-ciąg, co wywiał co-nie-co i strzelił oknem na koniec (szkło? lepper? ranyboskie! ;) Coś w tym kawałku Pan zapisał - ale: ani tak wiele, ani tak dogłębnie, ani nieciekawie, ani nie drażniąco. Taka lekko wystygła kawka pod-wieczorna. Szkoda - można coś z tego wykrzesać (skupienie: na najważniejszych fragmentach, np. wątek 14-sto latka, wypranie dosłowności narracji i coś tam jeszcze :). Tak to widzę, ale to Pana zapis i decyzja. pzdr. bezet
asher Opublikowano 22 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2004 W każdym razie winszuję inspiracji.
Rekomendowane odpowiedzi