Tadeusz_Ochocki Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 stary bukowy las śpi, po tamtej stronie bagna. słońce tu nie przychodzi. nikt nie pyta o drogę, jakby skończoność znalazła miejsce pod trzęsawiskiem. pająki zarzucają sieci. łatwo o pożywienie bez wysiłku i walki. mówią, że były krwawe, że Ataman Miszka, zawzięta tatarska dusza, umiał walczyć, silny był, lojalny. kamień nie pyta o tożsamość, będzie macewą, pomnikiem na wzgórzu z żelaznym krzyżem, surowym jak żołnierskie prawo, medalik szkaplerzny, kula
LadyC Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pomnik na wzgórzu z żelaznym krzyżem. Pomników się nie ocenia. :) Pozdrawiam
Robert_Siudak Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2011 Klasa. zazdroszczę przejrzystości tekstu która nie gubi głębi. Chciałbym nauczyć się choć zbliżonej przejrzystości i klarowności tekstu. R.
Tadeusz_Ochocki Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Lady, oceniać bym nie śmiał, gawędzę tylko. Dziękuję, że zajrzałaś do mnie :) Tadeusz
Tadeusz_Ochocki Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Robercie, dziękuję :) Słowa mobilizuące do dalszych poetyckich wprawek. Pozdrawiam serdecznie. Tadeusz
Libra Send Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Z pewnością nie jest to wprawka. Bardzo dobry wiersz.
Tadeusz_Ochocki Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Libro, to jest wprawka. Ten wiersz i pozostałe dwa. Jestem tu od niedawna, bo od niedawna piszę. Ktoś może spytać, dlaczego od razu w tym dziale, sam nie wiem, jakoś tak wyszło, ale chyba nie jest źle, skoro nie wyrzucają i nawet chwalą :)) Dziękuję pięknie:) Tadeusz
janusz_pyzinski Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 za złe trzeba ganić,za dobre nagradzać-ja nagradzam bo jest za co pozdrawiam
dzie_wuszka Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 zastanawiam się, czy zaistniała konieczność użycia macewy w wierszu. jak to się ma do jego myśli? mam wrażenie ozdobnika w tym przypadku Pozdrawiam :)
Tadeusz_Ochocki Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Januszu, zabrzmiało jak prawda wiary :) Dziękuję za nagrodę :) dzie wuszko, macewa nie jest ozdobnikiem, tuż obok miejsca zabicia Atamana Miszki jest spory kirkut, niedaleko Bełżec, Sobibór, Majdanek i historia, która splata jeden kamień z drugim. Pozdrawiam. T.
Libra Send Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Są w takim razie dwie możliwości : - masz to we krwi albo... - to był fuks oby tak dalej :)
dzie_wuszka Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie chodziło mi o to, czy tam jest kikrut, czy go nie ma. pytałam, jaką rolę ma ta macewa w myśli wiersza. a pytałam dlatego, ze tej roli nie czuję. technicznie chodzi mi o dobór rekwizytów, czy ta macewa jest konieczna w obliczu szerzej zmalowanej siczy :)
Tadeusz_Ochocki Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 dzie wuszko, masz rację. nie jest konieczna. dziękuję :)
kaligraff Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. macewa jest potrzebna; wskazuje na bogactwo kulturowe pewnego obszaru państwowego; macewa mówi albo o rodowodzie hebrajskim albo muzułmańskim i jest istotnym elementem wielokulturowości; piękny wiersz
Tadeusz_Ochocki Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2011 kaligraff, macewa jest czy jej nie ma nie zmienia opinii o wierszu, za którą bardzo dziękuję :) T.
Rekomendowane odpowiedzi