Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

piana

Rekomendowane odpowiedzi

Laura Lorenz.;
pięknie dziękuję za czytanie!
:))!
J.S

Smutek Jan.;
rozumiem pański smutek i współczuję; rozumiem pańską "twórczość" pod moim tekstem - szkoda, że inspiracja okazuje się tak negatywna;
J.S

Czarna Dama.;
jesli czytasz wiersz jako klepsydrę dla siebie to być może jestem prorokiem z konieczności;
pozdrawiam i życzę więcej różu, zwłaszcza na policzkach;
J.S

henryk bukowski;
- nie obawiam się głodu fizycznego raczej niezaspokojonego nigdy duchowego (czytelniczego); "zagmatwanie" nie zawsze musi wynikać z formy czy treści - czasem z przgotowania do odbioru lektury, ale to nie moje zmartwienie; i dobrze jest odróżnić prostotę od prostactwa, a prostactwem jest wykazywanie się nieumiejętnością czytania i z tego tytułu poniżanie autora -
mnie wystarczy jeden rozumny czytelnik;
i to będę sobie chwalił;
pozdrawiam
J.S

dawniejbezet.;
"maja" tyleż z Goyi co wedanty; w hinduiźmie (hindustani) maya oznacza "złudzenie" i ogólnie w filozofii hinduskiej ogół pragnień, indywidualnych skłonności, które zasłaniają przed nami nasze prawdziwe przeznaczenie. Maya jest zasłoną iluzji; porównuje się ją do mirazu na pustyni. Oznacza najniższy stopień poznania według filozofii buddyjskiej oraz w inspirowanej hinduską medytacją filozofii Schopenhauera;
Rilke tymże był inspirowany;
generalnie czytasz, jeno ten "Casanova" nie tyle zniedołężniały, co mądrzejszy; o niebo mądrzejszy albo jak w islamie - o siedem nieb!
dzięki za czytanie!
J.S

były premier;
no cóż - czuję się jak u lekarza, psychologa-psychiatry który stawia diagnozę;
ciekawe, kto odpowiada za chybioną diagnozę i jakie mogą być tego skutki, bo ostatnio sporo lekarzy siedzi na ławie oskarżonych...
J.S

Laura Lorenz.;
czytam przeslanie jako antytezę wiersza i podoba mi się taka polemika -
czyli i ja kocham
-
:))!
J.S

Matylda Górska.;
zaczynam się obawiać - jak Ty dobrze znasz tego Sojana...ale mówi się, że człowiek to nie stan constans - przeciwnie - to stan dynamiczny - a nawet termodynamiczny!
:)!
J.S

Jolanta S
nie, nie zapomniał że czasami czytelnik cierpi na braki lekturowe; ale to jego problem;
J.S

Lubow.;
ale bijesz pianę - góral w rzeczy samej jest bardziej prostolinijny, co nie znaczy że nieoczytany i to proszę mieć szczególnie na uwadze;
poezja jest elementem intertekstualności i wpisuje się w jakieś dziedzictwo kulturowe - żadne grymaszenie pod tekstem nie zasłoni u czytelnika tych lekturowych braków...
J.S