anna_rebajn Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Pasą się obłoki na sklepieniu nieba, jak białych baranków rozproszone stado. Wiatr nieśmiały pasterz między nimi biega, z niewidzialną laską. Pan Bóg się uśmiecha na każde dobranoc, gdy cierpliwy księżyc co noc ziemię studzi. Sny jak świece płoną. Potem gasną rano, gdy czas się obudzić. A ja cię otulam najczystszym spokojem, wykradzionym z lasu, kiedy na spacerze staliśmy się jednym, choć było nas dwoje. Ot, człowiek z człowiekiem. Szepczę - wstań kochanie, w senne dmucham świece. Zanim się przeciągniesz, mówisz - zaraz wstanę Świt wpada przez okno i chwyta za serce.
Oxyvia Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Piękny wiersz. Miłość w siódmym niebie. I forma, i treść bardzo mi się podoba. :-)
anna_rebajn Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :-)) Nawet nie wiesz jak się cieszę Oxyvio. pozdr. a
Anna_Para Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Anno Rebajn: To nie warsztat, więc już nie poprawisz, wiem. Odchudziłabym pierwszą strofę. Właściwie - całą wyrzuciłabym w diabły. Zaczęłabym od drugiej. Potem - nieszczęsne inwersje! Znowu ;( Rym - wędzidło! Nie powinno tak być. Cieplutko, Para:)
Gość Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 W pierwszym odruchu zgrzytnął mi tytuł - dlaczego właśnie cztery (a nie pięć albo dwie) ściany nieba...? Ale wyjaśniło si e w dalszym czytaniu. Jak dla mnie najlepsze dwie ostatnie strofy ale jako oddzielny wiersz bez pierwszych dwóch raczej nie bardzo wiec musi być całość, umiejętnie zakończona z domyśleniem (coś się stało....). Pozdrawiam.
Nata_Kruk Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Bardzo dobry tytuł i piękny wiersz. Pozdrawiam.
eliza2 Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 piękny subtelny obrazek, no i ta fraza.."kiedy na spacerze staliśmy się jednym, choć było nas dwoje. Ot, człowiek z człowiekiem."..chwyta za serce:)pozdrawiam
Biała Lokomotywa Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Ładne, trochę kojarzy mi się z "Niebieską patelnią" - szczególnie pierwsza strofa. Jest co przeczytać:) Pozdrawiam.
Oxyvia Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Anno Paro! Nie widzę tu rymu-wędzidła. Gdzie? Nie widzę. Pokaż! Dla mnie wiersz bardzo dobry warsztatowo. Ale może czegoś nie dostrzegłam...
anna_rebajn Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zawsze można poprawić. Tu - celowo zastosowałam różne obrazy, chociaż sama zastanawiałm się nad tą pierwszą. Co do inwersji - pracuję nad nimi :-)) i staram się, żeby było ich coraz mniej. Rymy, lubię. Przychodzą mi naturalnie i nie krępują tego co chcę powiedzieć. Tym nie mniej bardzo cenię twoje uwagi i dziękuję :-))). pozdr. a
anna_rebajn Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersz się rozkręca. Mi też najbardziej dwie ostatnie, więc rozumiem :-)). pozdr. a
anna_rebajn Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zawsze najwięcej problemów sprawiają mi tytuły, tym bardziej dziękuję za opinię :-)). a
anna_rebajn Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. elizko - tak jak pisałam wcześniej, wiersz się rozkręca, stąd dwie ostatnie różnią się od pierwszych. Mi one też bardziej :-)).a
anna_rebajn Opublikowano 24 Marca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie znałam tego, ale znalazłam tekst :-))) i rzeczywiście. Zdaje się, że nie da się wymyślić nic, co w podobnej formie już by gdzieś nie zaistniało. :-))Pozdr. a
Jacek_Suchowicz Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2011 czegoś mi jeszcze brakuje w ostatniej strofie ale ogólnie ok - zanikają rymy parzyste pozdrawiam Jacek
Rekomendowane odpowiedzi