Łukasz Radwaniak Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Uwięziony w środku tygodnia robię herbatę. Jestem wtedy swoją matką, czułą i opiekuńczą, moja zaradność mnie wzrusza. Wrzenie wody dreszczem witam: Czy zdołam ją posłodzić? A mnie cukru potrzeba, wypłukał go wczoraj ognisty przypływ. Ciekawe, jak sobie radzili inni: Wojaczek, Sted, Grochowiak? Czy pod kryształowymi bryłami też uginały się im ręce? Pierwsze łyki spełniam ze wschodnią celebracją, obcą codziennej ekspresowej. Wnętrze szklanki dymi bezpieczeństwem, a powstająca w niej pustka dotyka "czasem" za mocno. Odwlekany ostatni łyk kończy azyl i przywraca wewnętrzny niepokój.
Elea Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Kiedyś, na pewnych warsztatach poetyckich, jeden z krytyków literackich przestrzegał, aby w wierszach nie pić herbaty... Skoro już jednak tekst powstał, to można go ucywilizować przez usunięcie nadmiernej ilości zaimków wszelkiej maści oraz inwersji. [quote]Pierwsze łyki spełniamze wschodnią celebracją, Przeczytało mi się: z bizantyjską celebracją - dla mnie wyraziściej. Pozdrawiam - E.
Stefan_Rewiński Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Elea ma rację, pozdrawiam.
JacekSojan Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. celnie! - bo słusznie mówią, z pustego i Salomon... a tu pusto - aż do czczości... nawet podpieranie się nazwiskami Wojaczka i Grochowiaka nie pomoże, gdy nie ma się nic do powiedzenia. J.S
Almare Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. celnie! - bo słusznie mówią, z pustego i Salomon... a tu pusto - aż do czczości... nawet podpierania się nazwiskami Wojaczka i Grochowiaka nie pomoże, gdy nie ma się nic do powiedzenia. J.S A jak to jest wiersz o niczym, właśnie; o nulu olbrzymim, pustce w rozmiarze wielorybim? Tak się pytam. Do wiersza: - zupełnie mnie nie przekonał. Pozdrawiam.
Bernadetta1 Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. celnie! - bo słusznie mówią, z pustego i Salomon... a tu pusto - aż do czczości... nawet podpierania się nazwiskami Wojaczka i Grochowiaka nie pomoże, gdy nie ma się nic do powiedzenia. J.S A jak to jest wiersz o niczym, właśnie; o nulu olbrzymim, pustce w rozmiarze wielorybim? Tak się pytam. Do wiersza: - zupełnie mnie nie przekonał. Pozdrawiam.
janusz_pyzinski Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 odczucia podobne moim szanownym przedmówcom - u mnie przywraca wewnętrzny niepokój czy to poezja czy herbatka u cioci na zakrapianych imieninach
Marek Konarski Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2011 A mnie cukru potrzeba, wypłukał go wczoraj ognisty przypływ. :))) Rozbawił mnie pan do łez...ale chyba nie o to chodziło... Oookrooopne.
H.Lecter Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 Ciekawe, jak sobie radzili inni: Wojaczek, Sted, Grochowiak? Radzę się wstrzymać z pisaniem, do momentu uzyskania odpowiedzi... ;) Kosz.
Kristoforus Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2011 Świetna "Herbatka":) Mnie smakuje - bardzo. (Wojaczek, Stachura - warsztaty?)
Rekomendowane odpowiedzi