wyklęty romantyk Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ukryte w oddali, gdzieś, daleko w otchłani Wejście do lasu iglastego cierpienia. Igły w stopy przodków naszych Pomiędzy palce się wbijały, Adam i Ewa z Edenu wygnani. Las ciemny, gęsty, ponury, szary, inny wymiar, współczesna puszka Pandory. Ustrój piekła, tron ludzkiej niewoli. Istoty na podobieństwo Boga żywego, Nie bójcie się, Chrystus nas wyzwoli. Wszyscy święci i święte boże. W centrum lasu krzyż dębowy stoi. Na nim Jezus Chrystus z woli Ojca swego, Za czyn Twój na krzyżu kona powoli. Ziści nam spuści nam. Oto Syn Twój, oto matka Twoja. I Bóg nasz odszedł do domu Ojca. Kyrie eleison. I w ten czas las płomieniem ogromnym zapłoną, Igły z drzew spadły, konary drzew cierpienia w ogniu stoją. Bóg pożarem nas praną wybawić, Paradoksem potopu Noego, Od wiecznego potępienia duszy ocalić.
Credo questo Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ktoś pierwszy musi rzucić kamień...nie to, że jestem bez grzechu, ale: Pierwsza zwrotka mimo woli nasuwa mi skojarzenia z pewnym Włochem, zwłaszcza ten las. Nie jest ona(w moim mniemaniu) rewelacyjna, jednak chyba najlepsza z całego wiersza. Zdarzają się Ci literówki(patrz wersy, kilka nie zaczyna się od wielkiej litery tak jak pozostałe), nie mniej komu się one nie zdarzają, nie bawmy się zatem w Zoila. Reszta utworu, też do mnie nie przemawia niestety...głowa do góry! Ja jestem jeden, a wszystkich ludzi sześć miliardów, także nie przejmuj się i próbuj dalej! Pozdrawiam
Gość Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zgadzam się z tym i z tamtym, którego nie widać. Osobiście nie przekonują mnie takie nazwałbym je: sztucznie tworzone quasi-metafory typu "las iglastego cierpienia". Pozdrawiam.
Pan_Biały Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2011 jest tylko jedno co może określić ten tekst i jest to: lanie wody a w Afryce dzieci nie mają co pić, więc zachowałbym umiar nie dla mnie takie pisanie r
adam_bubak Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 czy autor nie ma wrażenia, że pisze wciąż ten sam, nudny kawałek? bo ja tak
Baba_Izba Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2011 Nie jest to dobre! Może zacznij od łatwiejszych tematów, tego wiersza nie udźwignąłeś. Pozdrawiam - baba
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 jak wyżej przykro mi :( jednak proszę przyjąć zupełnie szczere pozdrowienia :)
Rekomendowane odpowiedzi