Agata_Lebek Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 siedzimy w parku na ławce i pijemy najmłodsze wino świata nasilenie nastąpi w roku 2012 słoneczny wiatr dotrze do Ziemi rozkołyszą się meandry elektronów wzdłuż Jej linii porosną pole magnetyczne trącając cząsteczki zaczną promieniować kwantami światła ich taniec z helem obudzi niebieski i fiolet ich taniec z tlenem wyrwie ze snu czerwień i zieleń w roku 2012 będą lepsze urodzaje większy przyrost drzew i cieplejsze lato wino z tego rocznika uznamy za najlepsze tam gdzie nie ma atmosfery niebo zawsze jest czarne --------------------------------------------------------Aurora australis spread on a bench & tasting the worlds youngest wine solar wind will reach an apogee in two thousand twelve engulf our fair sister earth rambling electrons will surround her hips swelling magnetosphere touching the molecules began to radiate photons of light their helio dance beget blue & violet their oxy dance erupts in green & red two thousand & twelve brings verdant harvest fat tree rings and sunny summer & the wine matures as never before if the atmosphere not there then blackness covers alltranslated by miet dlugolecki
krzysztof marek Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 ostatni wers dosyć ryzykowny ze względu na prawa fizyki, niemniej przystaje do całości wiersza. niezwyczajnego i odważnego. i jakbym nie czytał, takiego oryginalnego. takiego ponad :) pozdrawiam Agato.
Almare Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 siedzimy na ławce i spijamy z ust najstarsze wino świata :))))))))) dałbym: chmury lub kaskady elektronów zamiast meandry wiersz podobasię
Magda_Tara Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 jaki cudny koniec świata, Agaś strasznie mi się podoba wierszyk twój :))))))) to tak jest, jak grają chłopcy???? na nowym stadionie? narodowym? o matko cudnie!!!!!!!!! buziak!
Agata_Lebek Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na czym polega niezgodność ostatniego wersu z prawami fizyki ? Miło mi że wiersz spotkał się z Twoim uznaniem Krzysztofie Marku :)) Dziękuję. Pozdrawiam :))
Agata_Lebek Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kiedy właśnie meandry ;))) tak mi się ;))) Dziękuję za miśka-podobaśka :)) Z pozdrowieniami A.
Agata_Lebek Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gdzie Ty tu Magusiu "koniec świata" zobaczyłaś ? To tylko zorza ;)) Co tam chłopaki, widziałaś jak "Justysia Kowalczykowa" wymiata ;)))? Dziękuję pięknie za czytanie z emocją pierwsze w tym roku u mnie :* Pozdrowienia serdeczne :))
Magda_Tara Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gdzie Ty tu Magusiu "koniec świata" zobaczyłaś ? To tylko zorza ;)) Co tam chłopaki, widziałaś jak "Justysia Kowalczykowa" wymiata ;)))? Dziękuję pięknie za czytanie z emocją pierwsze w tym roku u mnie :* Pozdrowienia serdeczne :)) takie eksplozje na koniec świata! tylko! tak chce umrzeć z zorzą w oczach :)))))))))
Agata_Lebek Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gdzie Ty tu Magusiu "koniec świata" zobaczyłaś ? To tylko zorza ;)) Co tam chłopaki, widziałaś jak "Justysia Kowalczykowa" wymiata ;)))? Dziękuję pięknie za czytanie z emocją pierwsze w tym roku u mnie :* Pozdrowienia serdeczne :)) takie eksplozje na koniec świata! tylko! tak chce umrzeć z zorzą w oczach :))))))))) Poumieramy razem, ale najpierw jeszcze trochi potańczymy ;))) Dzięki Ci, masz błysk w oku :* ;))
krzysztof marek Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na czym polega niezgodność ostatniego wersu z prawami fizyki ? Miło mi że wiersz spotkał się z Twoim uznaniem Krzysztofie Marku :)) Dziękuję. Pozdrawiam :)) niezgodność jawi mi się ale oczywiście niepoetycka :) otóż "tam gdzie nie ma atmosfery" jest próżnia, a w próżni światło porusza się z największą prędkością (tzw. "prędkość światła" odpowiada prędkości światłą w próżni). natomiast czerń skojarzyłem z brakiem światła. stąd moje, chyba raczej nieopatrzne, stanowisko. bo wiersz: ponad :) naprawdę, bardzo dobry!
Agata_Lebek Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na czym polega niezgodność ostatniego wersu z prawami fizyki ? Miło mi że wiersz spotkał się z Twoim uznaniem Krzysztofie Marku :)) Dziękuję. Pozdrawiam :)) niezgodność jawi mi się ale oczywiście niepoetycka :) otóż "tam gdzie nie ma atmosfery" jest próżnia, a w próżni światło porusza się z największą prędkością (tzw. "prędkość światła" odpowiada prędkości światłą w próżni). natomiast czerń skojarzyłem z brakiem światła. stąd moje, chyba raczej nieopatrzne, stanowisko. bo wiersz: ponad :) naprawdę, bardzo dobry! W przestrzeni kosmicznej, gdzie nie ma atmosfery, a więc nie ma co rozpraszać światła słonecznego, niebo jest zawsze czarne, dlatego pointa jest jednocześnie faktem i metaforą... W każdym razie tak mi się wydaje ;))) Dziękuję za powrót i rozwinięcie tematu :))
Pan_Biały Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i stanie się ostatnia noc na ziemi beznamiętnym pocałunkiem to fragment z jednego z moich wierszy i tak się zastanawiam czy Majowie mogą mieć rację, jeśli tak, to Twoje wino może być rzeczywiście najmłodszym winem świata wiersz przeczytałem z zaciekawieniem, bo to dobry wiersz wszystkiego dobrego w 11
Biała Lokomotywa Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Na razie pijemy sok winogronowy, ale za rok...:) Bardzo ładny wiersz, można śmiało zobaczyć wszystkie kolory zorzy. Pozdrawiam:)
Zjajami_Baba Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 kocham w poezji kwanty hadrony i inne prawa fizyki bardzo dobry wiersz ma klimat i to coś, co zapewne ma jakieś określenie fizyczne ale dla mnie to czysta metafizyka :)
miet dlugolecki Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Koniska umęczone wyboistą drogą a odrzwia siedliska zawarte... wożnica spity nowym winem i snem na jawie przeciera spiące oczy, ale tejemnicze światła krzyża południa paralizują jego zmysly... Babo pomóż , uracz go zsiadłym mlekiem bo chłopisko zauroczony krainą Bachusa i metafizyka mu nie pomoże... Gore...gore...gore...
miet dlugolecki Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Poprawka do kopyrtka (Aurora Australis spread on a bench & tasting the worlds youngest wine solar wind will reach an apogee in two thousand twelve engulf our fair sister earth rambling electrons will surround her hips swelling magnetosphere touching the molecules begin to radiate photons of light their helio dance begets blue & violet their oxy dance erupts in green & red two thousand & twelve brings verdant harvest fat tree rings and sunny summer & the wine matures as never before if the atmosphere not there then blackness covers all) by Agata Lebek, correction by loyal boys Tłumaczenia, tak jak interpretacje tworzą nowe wszechswiaty i na szczescie autorka jeszcze oddycha i zaciera kolana ze złości - how's that?
Agata_Lebek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i stanie się ostatnia noc na ziemi beznamiętnym pocałunkiem to fragment z jednego z moich wierszy i tak się zastanawiam czy Majowie mogą mieć rację, jeśli tak, to Twoje wino może być rzeczywiście najmłodszym winem świata wiersz przeczytałem z zaciekawieniem, bo to dobry wiersz wszystkiego dobrego w 11 Majowie nie mają ;))) Fragment Twojego wiersza ładny :) A moje wino i tak najmłodsze, bo go jeszcze nie ma (choć już jest winorośl ;)) Zaciekawiony Pan Biały - no no no :))) Dziękuję za komentarz i życzenia jedynkowe, wzajemnie :))
Agata_Lebek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sok winogronowy tak, ale dopiero po zbiorze w 2012 i młode wino po fermentacji, może być że Aurora (czarna odmiana) Za wszystkie kolory serdecznie dziękuję, to oznacza że działa ;)) Pozdrawiam.
Agata_Lebek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Metafizyka to potęga ;))) Dodałaś mi babo pięknych pachnideł do wiersza, dziękuję. Pozdrawiam z najlepszymi życzeniami na nowe :))
Agata_Lebek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A może być maślanka ;))?
Rekomendowane odpowiedzi