Pan_Biały Opublikowano 28 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 w pustym krajobrazie czai się szept śmieje się z trwogi przed odległością marzną palce od nienapisanych listów do śmierci na kanapie trzeba się przyzwyczaić jak do powodzi i grzechów które płyną żyłami bezpańskich miast wyszywanych cienkim haftem iluzji gdzie ludzie rosną jak grzyby i jeszcze szybciej rodzą się robaczywi między smutnymi ścianami w pajęczynach szaf obrastamy suchą tradycją ideałów kiedyś były rewolucje w dźwiękach noży i wystrzałów kiedyś szły pochody i krucjaty a większość przystępowała do komunii dzisiaj rewolucje są na t-shirtach pochody to manify a krucjaty urządzają Amerykanie do komunii nie chodzę przecież myję się co wieczór jestem czysty jak wódka
Magda_Tara Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 po raz kolejny pobrzmiewa kompleks za późno urodzonego peela, tęsknota za czynem, za działaniem w imię wartości wyższych, tęsknota za czystością en total. dobrze, Rafał, p.s. lata 80te to moje obserwacje - właśnie z 7 piętra - konkretnej rewolucji :D, to ucieczki z kilkumiesięcznym dzieckiem z gazowanego terenu Śródmieścia, ale Ci już o tym opowiadałam, Zapóźno Urodzony! buziak! nie byłam bohaterką ;D
Pan_Biały Opublikowano 28 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pewnie masz rację dziękuję za czytanie i komentarz r
Pan_Biały Opublikowano 28 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 dziękuję za znalezienie orta kulawy jestem w tym temacie;)
Magda_Tara Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tu? tu to tu ;D dobranoc
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ....hm ciekawe spostrzeżenia ...aż się prosi dodać, że któś tę " serpentynę " rzucił z większej wysokości .....powstaje pytanie ...kto i po cóż ???....pozdrawiam serdecznie Z
Judyt Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2010 przyzwyczajenie grzech czystość- te pojęcia jednak wymagają wysiłku, tutaj jak zauważył Zdzisław już jest wiele ciekawych spostrzeżeń tych z życia, jednak czy ta przysłowiowa "wódka" nie jest aby zbyt powierzchowna? czy temat o którym mówi Autor został dojrzale odebrany? to takie zadumania nad... widzi mi się to jako bardzo mroczny i smutny obraz, o braku nadzeji, o odbieraniu świata, niejednoktornie świata, a nie samej istoty ludzkiej żyjącej jednak" ponad"? J. serdecznie
Grażyna_Kudła Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2010 myślę, że puenta jest celowo z ironią, dla tych, którzy uważają, że już nic nie ma do zrobienia, a marzy im się coś wielkiego, szumnego... może nawet bardziej dla sławy niż szczytnego celu; w drugim tropie nasuwa mi się wygodnictwo, jak w "Starym Prometeuszu" Herberta mała uwaga, proponuję: obrastają- w 3 zwrotce, dla spójności 3os. wiersz oczywiście ok pozdrawiam serdecznie, Grażyna :)
Rekomendowane odpowiedzi