Anna Maria K. Opublikowano 30 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2004 Idziemy ciemnym, gęstym lasem... Ponurym, tajemniczym, mrocznym Wyjście z niego, wiemy, tylko jedno! Do rajskiej krainy jedno tylko przejście Więc biegamy, latamy, bez tchu, wycieńczeni I w tę i z powrotem! I jeszcze raz tą ścieżką! Mijam te same drzewa, te same głazy Cofam się, żyję w kółko, tracę sens Więc w tym biegu o jedno tylko proszę, O wszechmocny Leśniczy nasz miłosierny! Daj mi spotkać przypadkiem przewodnika Boskiego posłannika! Nie zaprowadzi do celu, Lecz wierzę, że wyprostuje me zawiłe ścieżki Trzymając się jednej drogi większe szanse mam!
Ona_Kot Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 przeczytałam radziłabym nie podejmować Ważnych tematów jeszcze kiedy warsztat ubogi wiersz jest bardzo, bardzo dziecinny - porównania jaskrawe, zbyt narzucające się - zbyt dookreślane: ciemny, gęsty, ponury, mroczny, tajemniczy las a w tym ciemnym gęstym ponurym mrocznym tajemniczym lesie....itd takie wyliczanie poza tym wiadomo - jak ciemny to mroczny proszę uwierzyć, że czytelnik głupi nie jest - sam dojrzy to, co między słowami - nie trzeba mu wszystkiego podawać na tacy w tym wierszu przekaz aż wali po oczach ktoś niedawno powiedział, że czytelnika nie interesuje tak naprawdę co PeeL (Podmiot Liryczny) przeżywa - tylko, co sam może wynieść dla siebie... czy się wczuje, czy zobaczy obraz, czy coś z niego wyniesie tutaj - mam wrażenie, że czytam paplanie nastolatki, której się wydaje że pozjadała wszystkie rozumy, bo już wie, że w życiu można zbłądzić... i nie podoba mi się to, nie podoba mi się postawa PeeLa niejako narzucającego się ze swoja interpretacją ze swoimi odczuciami - nie zostawiającego miejsca dla mojej wyobraźni... uffff, rozpisałam się ale mam nadzieję pomocnie pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi