Intrygujące wersy z nutką refleksji... Myślę, że każdy z nas szuka odpowiedzi na te pytania, a dla mnie najważniejszym punktem odniesienia jest wiara...pozdrawiam serdecznie*
@andrew
Podoba mi się personifikacja czasu, który "także tęskni" - to nadaje całości prawie fatalistyczny, ale spokojny ton. A na końcu akceptacja losu - brzmi bardzo kojąco.
@wiedźma
Piękny tekst! Ta metafora „błota na butach” jako dowodu na to, że się idzie i doświadcza, niesamowicie do mnie trafia. Zatrzymanie na poboczu jest koniecznym momentem na złapanie oddechu i zyskanie dystansu. Brzmi jak pochwała własnego tempa w świecie, który wiecznie gdzieś pędzi.
@Andrzej P. Zajączkowski
Bardzo podoba mi się przekład - jest nastrojowy i bardzo trafny. W oryginale jest mnie rymujących się wersów - chyba sobie utrudniłeś zadanie. :)
@Gosława
Świetnie budujesz tu napięcie zmysłami - niemal czuć to ciężkie powietrze w gardle i zapach opadających papierówek. Malwy „łypiące różowym ślepiem” to genialny, plastyczny obraz!
A przejście od tej dusznej, niepokojącej natury do sfery relacji i puenta „jestem przed tobą” zostawia dreszcz emocji. Znakomity tekst i piękna grafika. :)
Rekomendowane odpowiedzi