JacekSojan Opublikowano 14 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 w peruce w zawojach ni to płaszcza ni kurtyny Teatru Balszoj podobny do pudla który nie może wygrzebać się z pościeli swojego pana ale już białe rajtuzy na całkiem zgrabnych nogach których stopy tkwią w czerwonych rzemykach sandałków to czysty fotomontaż królewska twarz obnoszona na udach kochanek zaiste - wielka rewolucja w sztuce a ta jak każda rewolucja zapowiada ruch na cmentarzach co do królewskich nóg król nakazywał cenić taniec na równi z fechtunkiem odkąd w wieku lat pięciu odziedziczył tron Francję urządzał na opero-balety sam w roli herosów bogów i słońca powtarzał historię Nerona co prawda z lepszym zakończeniem dla siebie ale fatalnym dla swego rodu tragicznym dla Francji i Francuzów do dziś nadrabiających miną lecz prawem paradoksu triumfalnym dla pierwszej szkoły baletowej Królewskiej Akademii Tańca patrząc na portret Ludwika XIV rozumiem już czym jest polityka tańcem czyli sztuką takich kroków by zawsze utrzymać się w prowadzącej pierwszej parze za partnera mając kata przebranego za Fortunę
Boskie Kalosze Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O krowie bardziej mi się podobało :-) Była taka... swojska. Pozdrawiam.
JacekSojan Opublikowano 14 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O krowie bardziej mi się podobało :-) Była taka... swojska. Pozdrawiam. JA TEŻ WOLĘ portret krowy - ale niestety, istnieje także portret króla - Francuza, zabawny w porównaniu z portretem Robespierre'a... :)! J.S
Boskie Kalosze Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O krowie bardziej mi się podobało :-) Była taka... swojska. Pozdrawiam. JA TEŻ WOLĘ portret krowy - ale niestety, istnieje także portret króla - Francuza, zabawny w porównaniu z portretem Robespierre'a... :)! J.S Ba, żeby tylko Robespierre`a! I otóż to: w porównaniu... Zabrakło mi Jacku tego, co tak uwielbiam w Twoich wierszach. Swojskiej krowy. Powiedzmy opierając się na zostawionym cytacie: patrząc na Ludwika XIV przy gilotynie pojmuję czym jest nasza polityka Kaczyński Ostatni wers oczywiście dowolny ;-) a przede wszystkim niepotrzebny. Pozdrawiam.
Stefan_Rewiński Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Ładny portret Jacku. Pozdrawiam.
Marat_Dakunin Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 A najzabawniejszy to jest portret Marata. „Z jednej strony podobało mi się, że one mają talie, a my nie. Wywoływało to we mnie – jak by to rzecz „roztkliwienie”, czy co? Ale z drugiej strony, one przecież zadźgały scyzorykiem Marata. Marat zaś był Nieprzekupny i nie należało go rżnąć”. Ba! Poza tym zgadzam się z Boskimi Kaloszami. pozdrawiam
JacekSojan Opublikowano 14 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. - bo to były feministki, wolały rżnąć Marata niż być rżnięte przez Marata; nie ma to jak mieć inicjatywę; J.S ps.; - co do krowy, wołowina jest dostępna na każdy stół, co prawda już nie rycząca lecz mlaskająca.... :) J.S
Monika_Gromala Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Ach, Paryż - metropolia dziwek i złodzei. Ups. Znowu mi się oberwie za nadużywanie słowa ^_______^
Marat_Dakunin Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 J. Sojan: ad 1:Tak, bądź pewien. (AJWJMJW, MWDJWTT :) ad2: jadłem dziś dość dobre carpaccio wołowe pozdrawiam
JacekSojan Opublikowano 14 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. - może jestem cymbał, może tylko niedouk, ale Maracie, proszę (choćby na privie) o wyjaśnienie tajemniczego szyfru literowego; ani Mosad ani GPU ani CBA nie wie, a pytałem, jaka to treść, a interesują się tym wszystkie służby specjalne... J.S
Dorota_Jabłońska Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Wiersz niesie ze sobą uniwersalne przesłanie /tu panowanie oderwane od rzeczywistości; wysiłek niemoralny/. Ozdobiony miejscami kokieteryjną frazą, maluje wierny wizerunek Ludwika – Słońce, otoczonego gromadą kochanek i dzieci. Plastycznie, miejscami zabawnie, ciekawie. Pozdrawiam.
Fly Elika Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Brakuje opisu pięknych fasad i drzwi w złotych ramach z bielutkimi jeszcze dobrze wypudrowanymi skrzydłami, żaboty w drodze, pantofelki i podkolanówki też, na paluszkach, jak nie zgrabna kózka to tyłeczek hihihihi, na salonach grzybki rosną, a sikanko z itp., jak nie do peruki to na schodkach, dzieciarnia tymczasem sobą się też zajmie, sprytnym oczkiem tylko szybciej to samo powtórzy na ogródkach :)))) Drogie Panie i Panowie: zaczynamy na klejnotach szeroką Maskaradę nowy taniec z barkaroli proszę tylko otworzyć parasole... Przepraszam z góry za krytykę, ze względu tylko na to Słońce i jego poważniejszy wymiar, pozwoliłam sobie na małą krytykę od strony kulis teatralnych :)) Ciekawy przykład na wiersz. Pozdrawiam
JacekSojan Opublikowano 15 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stefan Rewiński.; - chciałem, aby był wielowymiarowy; mam nadzieję że przymiotnik "ładny" tyczy się wiersza; pozdrawiam J.S Moinika Gromala.; - a Kraków, jak większość metropolii nie roi się od typów podejrzanej kondiukty? u nas "dziwek i złodziei" mniej? ? :) J.S
JacekSojan Opublikowano 15 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Wiersz niesie ze sobą uniwersalne przesłanie /tu panowanie oderwane od rzeczywistości; wysiłek niemoralny/. Ozdobiony miejscami kokieteryjną frazą, maluje wierny wizerunek Ludwika – Słońce, otoczonego gromadą kochanek i dzieci. Plastycznie, miejscami zabawnie, ciekawie. Pozdrawiam. Ostatnio edytowany przez Dorota Jabłońska (Dzisiaj 09:31:07) -------------------------------------------------------------------------------- Dnia: Dzisiaj 08:17:37, napisał(a): Dorota Jabłońska - ależ tak! Dorotko - to przecież tylko analogia do naszej polskiej rzeczywistości i rozziewu pomiędzy chudą i parcianą rzeczywistością obywateli a rozdętą celebracją władzy rządzących nad Wisłą... dziękuję, dziękuję za trafną interpretację wiersza; to w istocie wiersz polityczny, z przesłaniem, bynajmniej nie estetyczne li tylko wgapianie się... pozdrawiam! :))! J.S
Dorota_Jabłońska Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Spodziewałam się Jacku niejakiego zgrzytu myślowego w kontekście mojej teorii na temat wysiłku niemoralnego. Dotychczas skwapliwie przyznajemy się jedynie do wysiłku moralnego, a przecież bycie niemoralnym pochłania tyle samo, a może i więcej energii. O tym również mówi ten wiersz. :)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 15 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 jako paralela naszej rzeczywistości bardzo delikatne rozpływa się w opisie Ludwika jednak dwa ostatnie wersy super ale to za mało pozdrawiam Jacek
JacekSojan Opublikowano 15 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. - odkrycie na miarę Nobla! właśnie za tę negatywną energię płacimy takie podatki - na zabawę we władzę, aż do jej upadku i tak w kółko, do następnych wyborów; kazus siedzenia! :))! J.S
JacekSojan Opublikowano 15 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pomnij na staropolskie: mądrej głowie dość dwie słowie... a dziś o garniturach i krawatach Vipów nic? cicho sza? :) J.S
JacekSojan Opublikowano 15 Września 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2010 "Przepraszam z góry za krytykę, ze względu tylko na to Słońce" - dostarczę ciemnych okularów, proszę o adres... sądzę, że Pani pobłądziła, to jest portal poetycki, nie powieściowy...nawyk czytania Dumas'a? J.S
H.Lecter Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2010 To poetycki menuet, wolałbym go w wersji z czasów, gdy nie był jeszcze tańcem dworskim... :) Porządnie i nudnawo.
Rekomendowane odpowiedzi