Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję i myślę, że i tysiące lat byłoby na miejscu, bo czymże jest poeta? Nasze współczesne pojęcie to jedno, a może nasz antenat z kawałkiem zwęglonej gałęzi w ręku szalejący przy ścianie jaskini to był poeta właśnie a nie kronikarz...
Pozdrawiam

Na pewno był - zresztą chyba każdy homo sapiens jest... poetą :)
A co do naszych antenatów, jest ciekawa interpretacja tychże - praprzodkowie zajmowali się głównie polowaniem, dlatego tyle miejsca poświęcili zwierzętom - znali ich naturę lepiej, niż własną.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję i myślę, że i tysiące lat byłoby na miejscu, bo czymże jest poeta? Nasze współczesne pojęcie to jedno, a może nasz antenat z kawałkiem zwęglonej gałęzi w ręku szalejący przy ścianie jaskini to był poeta właśnie a nie kronikarz...
Pozdrawiam

Na pewno był - zresztą chyba każdy homo sapiens jest... poetą :)
A co do naszych antenatów, jest ciekawa interpretacja tychże - praprzodkowie zajmowali się głównie polowaniem, dlatego tyle miejsca poświęcili zwierzętom - znali ich naturę lepiej, niż własną.

We własnym mniemaniu pewnie każdy jest poetą - zgadzam się :))) sam znam kilka ciekawych przykładów.
Co do antenatów, to mam wątpliwości czy znaczącą różnicę robiło im polowanie / ubijanie / zjadanie zwierząt a innych przedstawicieli własnego gatunku (jakby nie było również zwierzęcego :)... Z tego punktu widzenia rozważania co do znajomości natury tracą na znaczeniu.