Pan_Biały Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 wierzę w to drzewo wiem że tam stoi a ptaki gniotą gałęzie rozgranicza nas niewidzialna przestrzeń którą mogę uchylić by usłyszeć szepty kiedyś się odważę i podam wodę odwdzięczysz się zmarszczonymi liśćmi może się zaprzyjaźnimy może kiedyś będziemy sobie bliscy tak jak blisko siebie są kartki kalendarza które systematycznie lądują w koszu drwisz z pór roku i dla kulawego spokoju wczuwasz się w rolę strażnika ogrodu gdzie dzieci szukają cienia wieszają huśtawki i skrobią wyznania przyjdzie czas i cię zetnę a następnie ogrzeję mieszkanie płomień stanie się popiołem gdy piekło wyschnie w ciszy
Eunicee Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 ...gdy piekło wyschnie w ciszy - ładna puenta i reszta też miłego:)
krzysztof marek Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 hm. bardzo ciekawy wiersz, spokojny, nawet odrobinę melancholijny. to drzewo symbolizuje dla mnie tradycję. tak zwane dzisiejsze czasy są inne i dlatego jest ścinane. summa summarum pozostaje piekło. tak mi się poczytał i takim zostaje Twój bardzo dobry i mądry wiersz Rafał. przyznaję - nie za pierwszym razem takim się poczytał ;) pozdrawiam.
Magda_Tara Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 drzewo, jak opoka, dla peela symbol stałości, bezpieczeństwa i nic tego nie zburzy wiara w tę stałość determinuje kolejne kroki, wybory - właściwe, prawe, tradycyjnie (jak mówi Krzysiek) bezpieczne: syn, dom, drzewo... zero szaleństwa, zero tolerancji dla ogólnie źle pojętej wolności. odpowiedzialność, stałość, wierność par excellence! a jeśli nawet je zetnie i spali to będą stanowili jedność trwania, przemijania, końca. i tylko to:płomień stanie się popiołem gdy piekło wyschnie w ciszy burzy harmonię, łamie obraz, niepokoi... świetny wiersz - w półcieniach, w półbrzmieniach, w szemrzącej muzyce. :)) i tak, jak Krzysiek, w pierwszym wejściu odczytałam go zupełnie inaczej. :))))))))))) coś mnie zmyliło ;D ;D
Pan_Biały Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Eunicee:) najlepszego r
Pan_Biały Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie pamiętam skąd wzięła się wena do napisania tego wiersza, ale jak sądzę musiałem być wtedy właśnie spokojny i lekko melancholijny, masz rację;) dziękuję Krzyśku za czytanie i wyrażenie się najlepszego r
Pan_Biały Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ciekawe jak było za pierwszym razem?;))) słowa w tym wierszu mają trwać i przemijać, a koniec ma ścinać głowy niepostrzeżenie i w cieniu dziękuje Magdo za interpretację w której jest sporo racji i czytanie naturliś;) najlepszego r
Magda_Tara Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :))))))))) też bym chciała wiedzieć ;P :D
Marek Konarski Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 Wszystkie ścieżki prowadzą mnie w stronę drzewa życia... Dobre :) P.S. Pewien kłopot mam z wyschniętym piekłem : jak wygląda piekło mokre i które jest bardziej "piekielne" ? ;)
Vica Opublikowano 30 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2010 inaczej.. coś mi nie gra w drugiej, zwłaszcza ten wersmoże się zaprzyjaźnimy choć już porównanie do kartek kalendarza świetne no i puenta... nie będę się powtarzać pozdrawiam klaudia
teresa943 Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 płomień stanie się popiołem gdy piekło wyschnie w ciszy dla mnie to tak wieloznaczne, że aż AKTUALNE!!! piekło to ogień wykrzesany nienawiścią, kłamstwem, walką o "palmę" w otoczce krzyku - cisza "wyciszy" i być może ...z popiołu "powstanie" Feniks... kto wie? może Twoje słowa będą prorocze? :)))) serdecznie pozdrawiam - Krysia
Pan_Biały Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. genealogia zawsze mnie kręciła piekło mokre jest okres 13-latki, a suche jest ciche;) dzięki za czytanie i komentarz pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Klaudio jeśli się wyrwie z kontekstu rzeczywiście jest to paskudny wers, ale jeśli chodzi o całość wiersza jest niezbędny dziękuję za nie powtarzanie się;)) oraz czytanie i słowa pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. piekło często zamieszkuje umysły, które żarzą się płomieniami nadziei, dobra, więcej sza;)) dziękuję Krysiu za wgryzanie się w słowa, a Twoje interpretacje jak zawsze ciekawe:) pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :))))))))) też bym chciała wiedzieć ;P :D pewnie szybko;)))
Magda_Tara Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :))))))))) też bym chciała wiedzieć ;P :D pewnie szybko;))) :)) raczej potwornie egocentrycznie, błędnie, karygodnie :) ja mówię o odbiorze wiersza, żeby nie było... :))
Pan_Biały Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pewnie szybko;))) :)) raczej potwornie egocentrycznie, błędnie, karygodnie :) ja mówię o odbiorze wiersza, żeby nie było... :)) a ja wciąż o jednym;)))
Magda_Tara Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :D impertynent! :P opowiedzieć????? ;D
HAYQ Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2010 wierzę w to drzewo wiem że tam stoi a ptaki gniotą gałęzie :D kurde, prawie czytasz w moich myślach, a może to inspiracja z mojego wiersza? ;))) No nie, aż tak bezczelny nie jestem, ale ten dwu-wers chętnie bym Ci zakosił. Świetny!!! Sorry, sobie tu jaja robię, a to całkiem poważny egzystencjalny wiersz, ale przyznasz, że ten początek może być niezłym wstępem do innego wiersza, chociaż z drugiej strony, już samo to - stanowi niezłą myśl. Wiersza gratuluję, a "rodzynka" zabieram do ula ;) Pozdrawiam.
Fly Elika Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2010 Dobry wierszyk, piekło, które jest tym piekłem, tylko niech zgaśnie w ciszy, popiół suchy ugrzęźnie w myśli i na wieki iskierki zasypuje :)) pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi