Messalin_Nagietka Opublikowano 22 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 lata zakończeniem pora babich wzlotów, skłębionych ucieczką, arką w głąb przestrzeni wkręcającą życie, z niepełnych obrotów tyle co z pożółkłych marzeń ku czerwieni zdążających szrafą – pielgrzymów tysiącem, wędrujących z ziemi wprost gdzie gore słońce, motyką w tę kulę, poezją wystraszyć, chmur konewkę w stronę przeciwną wymierzyć, jak trudno jest czasem sobie wyobrazić, że trud zda się na co, w kwestii marzeń leży z babią nicią pląsać na wietrznej zadumie jak komu wypada i jak kto tam umie, lecz kiedy zaczepisz o cokolwiek, w końcu jest prawdopodobnym, dogmat to podróży, miejsca nie oceniaj zbyt pochopnie, sposób znajdź na ocalenie wspomnień, by posłużyć nimi w wyszukanych modlitw wodolejca, jak to lato prysło – a ty w babich wierszach, pajęczym zwyczajem rozwiń tok podróży, gdzie nieznane bywa ocaleniem, w które jak woda w głąb ziemi trzeba się zanurzyć by doznać do reszty jakim bywa cudem lata zakończenie – pełnią babich sieci, w które jak owady wiersze ślą poeci.
Pola Sokołowska Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Pozwole sobie odbić piłeczke ...jeśli mój lapidarny wiersz to słowotok.......to czym jest ta romantyczna nawałnica?
msiudyka Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Jak dla mnie, wiersz przegadany. I temat nie jest raczej nowatorski. Odczuwam zabawę słowem, ale do czego ona prowadzi?
Janusz Lechicki Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pani odbiła piłeczkę pierwszy i ostatni raz. Serdecznie pozdrawiam Janusz Lechicki
Messalin_Nagietka Opublikowano 22 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiersz jest i ma początek i koniec - jest rzeczywiście nawałnicą ale czy romantyczną? - jest sugestią chwili MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 22 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no właśnie - poprowadziła Cię do odczucia czegoś ulotnego - tyle mógłbym dopisać MN
Joanie Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Mnie sie tam podoba :)))). .Jest taki babio-letni...
Messalin_Nagietka Opublikowano 22 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ładnie to napisałaś - rzeczywiście babio-letni - dziękuję MN
Roman Bezet Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Jest chłopsko-jesienny!!! ;) (Babie lato - Chełmońskiego) Szukałem tego: "szrafą" po wszystkich słownikach, i bij-zabij - nie ma. Jak tu wierzyć autorowi? :D Że nie romantyczny? Hehe. pzdr. bezet
Messalin_Nagietka Opublikowano 22 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. już tłumaczę - szrafy - kreski równoległe lub przecinające się stosowane w rysunkach, np. w celu wydobycia bryłotawości rysowanego przedmiotu, także w kartografii do przedstawienia na mapach rzeźby terenu (wg Słownika Wyrazów Obcych PWN 1980r.) - ale to oczywiście to słownikowo a ja użyłem go w formie pojedynczej Dzięki Bogdan za miły mi komentarz MN
Witold Marek Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 Określenia z cudzego komentarza: "romantyczna nawałnica" użyłbym w pozytywnym sensie tutaj. Aczkolwiek ma się ochotę tu i ówdzie na kropkę czy przynajmniej średnik :) Ale wicher wiersza głowy mi nie urwał, nie rozbolała, a za to zanurzyłem się w strzępiastych falach nostalgii i czegoś jeszcze - więc jest dobrze. Pozdrawiam.
Messalin_Nagietka Opublikowano 28 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za komentarz - rzeczywiście kropka lub średniczek przydałby się - ale interpunkcja nie jest chyba złą stroną - oczywiście po polsku powinno być zrobione serdecznie pozdrawiam MN
Rekomendowane odpowiedzi