M._Krzywak Opublikowano 21 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 zły bo tak, nie inaczej, inne niebo, inne piekło matka wieszała mu klucze na szyi ojciec czasem bił kablem, czasem pasem, czasem nie bił bywało różnie klekot miasta nastrajał do zbiegania po schodach parki namawiały do miłości, gdy ta pierwsza odeszła napisał, że serce mu pękło, chociaż biło dalej po drugiej jakoś szybciej to poszło do czasu, aż został na stałe czasem mam wrażenie, że modlitwy omijają niektórych gdy błagał w urzędach, urzędnicy patrzyli w kartki gdy coraz więcej pił, po czwartej setce mówiliśmy - za dużo pijesz gdy pytał czemu akurat jego, wiedzieliśmy tylko, że dobrze, bo akurat nie w nas ciężkie czasy, tak, ciężkie czasy znam ludzi, których nie stać na cukier ot bywa, i ludzkie takie, nieobce wreszcie to serce naprawdę mu pękło gdy czasem ją widuje, jest jakby jej połowa gówniarskie czasy, pamiętasz, jak się o nie biło zły był, bo chyba nie chodził do kościoła mówili ludzie, że ukradł jakieś drobne w pysk komuś dał, bo się zanadto patrzył niech tam, daj wieczny odpoczynek wszystkim, Panie gdy wszystko się wyrówna spojrzymy jeszcze raz w swoje twarze
Baba_Izba Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 Znałam takich, Człowiek z krwi i kości; najlepszy z najlepszych, choć nie miał szczęścia! W moim odczuciu, bardzo dobrze i ciekawie ujęty temat, wiersz dobrze napisany, z wyczuciem, podmiot liryczny nie przerysowany, ale wyrazisty i przejmujący. Serdecznie pozdrawiam - baba
Gość Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2010 Podzielam zdanie Baby Izby. Temat ciekawy, z życia wzięty, pokazany bardzo sprawnym wierszem. Pozdrawiam.
Magda_Tara Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2010 lubię Cię takiego, Michał :))prozaicznego pozdrawiam
Almare Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2010 Michał, ty wzruszasz. To zapewne, nie zamierzone założenie, ale pozostaw tak, jak jest. :)))))) Próbowałem się zdystansować do wiersza, nie podjąć jego wymowy, mam inny, dobry nastrój i wpadanie w oko sentymentalnego cyklonu - np. - i w jego burzowe odgałęzienia sięgające do korzeni ( burze wyrywają drzewa z korzeniami, jak zęby trzonowe. Czy ziemię to boli?), są mi dziś obce. Tym długim opisem moich pogodowych zmagań kończę spotkanie z wierszem. Pozdrawiam serdecznie.
Anna_Para Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2010 Komentowałam już ten wiersz, i mówiłam, że bardzo dobry, żywy, prawdziwy, ale powtórzę. Pozdrawiam Michale. Para:)
Oxyvia Opublikowano 22 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2010 Bardzo dobre. "Zły" - bo inny, tylko tyle ("inne niebo, inne piekło"). To też doskonałe: "ojciec czasem bił kablem, czasem pasem, czasem nie bił". W ogóle świetny wiersz. jak mało który. Jak naprawdę mało który. Zabrałam do Ulu.
pathe Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2010 rzadko mi się zdarza na tym forum, aby porwacać do utworu kilka razy czytać go od początku do końca kilka razy pod a i też dodałam do ulubionych
Tomasz_Biela Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2010 jak dla mnie i wobec swoich odczuć stoisz najwyżej tego forum dominujesz tu jeśli chodzi o wprawę przekazu i umiejętność prowadzenia słowa / dominuj bo jest co czytać t
M._Krzywak Opublikowano 23 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2010 Zapraszam jeszcze dzisiaj do Cieplarni ! Ja tak w biegu, to nie nadążam :)))
cezary_dacyszyn Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2010 UKŁONY - za wiersz i jego jaskrawość . C .
M._Krzywak Opublikowano 24 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2010 Dziękuję bardzo serdecznie! Na razie odpoczywam po wczorajszej "Cieplarni", gdzie na własne oczy przekonałem się, że młodzi przychodzą na wieczory, uczestniczą w nich i to dość intensywnie. Brawa!
6 kilo Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2010 mnie mama waliła kablem od żelazka, takim w bawełnianym oplocie, krwawe pręgi na plecach, a wiersz? soczysty, wszedł we mnie gładko, pozdrawiam, jacek.
Wilcza Jagoda Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zupełnie tak samo myslę, takiego nawet mam za ścianą :) pozdrawiam Michałku
bruno seping Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2010 tego nie da się czytać. to się od razu widzi. jakby nie było tam słów tylko same obrazy. bardzo dobry! pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi