JacekSojan Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2010 /zamiast motta: www.rp.pl/artykul/365345.html?print=tak/ stoję na granicy dwóch słów tam Słowacja tu Polska słowacki świerk cień ma biało-czerwony po jednej i po drugiej stronie białe plamy owiec przesuwają się po trawach hale mają ten sam majowy kolor tam zeleny tu zielony mówią jesteśmy teraz jedną Europą a język który różni nie ma już znaczenia nie jestem noblistą nie będę pisał wiersza jak Miłosz w czterech językach nadal stoję na granicy dwóch słów tam Słowacja tu Polska choć słyszałem to granica umowna w ostrym świetle dnia nie zamykam oczu na symbol w nim granica twarda jak skały Wysokiej symbolu nie da się zakopać wystaje jak graniczny słup i trzeba uważać aby się nie potknąć
MARIUSZ RAKOSKI Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2010 stoję na granicy dwóch słów tam Słowacja tu Polska [...]nadal stoję na granicy dwóch słów tam Słowacja tu Polska Czy te dwa refreny czymś się różnią od siebie? (poza cyfrą wersów). nie jestem noblistą nie będę pisał wiersza jak Miłosz w czterech językach Ta strofa stoczyła całą nieporadną konstrukcję w przepaść, a szkoda, bo puenta całkiem przyzwoitna - ostatecznie bardzo słabo, liczyłem na coś więcej.
JacekSojan Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2010 "Czy te dwa refreny czymś się różnią od siebie? (poza cyfrą wersów). " Mariusz Rakoski A czy gada się z bałwanami o śniegu? O ile wiem, nie gada się wogóle. J.S
Dorota_Jabłońska Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 Twoje wiersze biorę jakie są. Nie zawsze zgadzamy się technicznie, ale doskonale rozumiem zastosowanie takiej, nie innej formy.
Stefan_Rewiński Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 Jacek jest dobry, no iłazi po górach, oraz lubi dobre wino- super gość. Pozdrawiam Jacku.
Stefan_Rewiński Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Jolanta_S. Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stefan ja nie lubię, ale mam swoje zdanie, głowy mi nie urwiesz - prawda :) Pozdrawiam majowo - Jola.
Smutek_Jan Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 Puenta ciekawa, przyzwoita wprowadza refleksje. ''symbolu nie da się zakopać wystaje jak graniczny słup i trzeba uważać aby się nie potknąć'' pozdrawiam;
Stefan_Rewiński Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stefan ja nie lubię, ale mam swoje zdanie, głowy mi nie urwiesz - prawda :) Pozdrawiam majowo - Jola. No nie. CCC.
f.isia Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. akceptuję, jednak z pewnym niedosytem, coraz więcej akordów w Twoich tekstach, a mniej 'linii melodycznej" nie, nie chodzi, bosze broń, o płynność czytania ;)
Oxyvia Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Z tego wynika, że w umyśle Peela jest ciągle bardzo twardy, wręcz arogancki podział na granice - ty jesteś taki, a ja taki, ty tam, a ja tu, ty Słowak, a ja Polak, ty gorszy, a ja lepszy... No bo jeśli ktoś zaznacza z taką kategorycznością, że dla niego granice są twarde jak skały, to nie jest to miłe ani nie świadczy o równym traktowaniu ludzi spoza tych stanowczych, wyimaginowanych (czy symbolicznych) granic. Może zresztą źle rozumiem wiersz. Jeśli tak, to przepraszam, ale tak odczytałam - w takim razie naprowadź mnie na "dobrą" interpretację, ok? Pozdrawiam. Oxy.
Lena Achmatowicz Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 tekst do podcięcia. są miejsca, jak te z owcami, które potrafią urzec. potrafisz
Jolanta_S. Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stefan ja nie lubię, ale mam swoje zdanie, głowy mi nie urwiesz - prawda :) Pozdrawiam majowo - Jola. No nie. CCC. Fajnie i buziole od Jole. a wiersz odebrałam jako podział na lepszych i gorszych ludzi, oczywiście Jacek ten lepszy ;) więc na minus rzecz oczywista. sorki, ale taki podział nie służy ojczyźnie.
LadyC Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No nie. CCC. Fajnie i buziole od Jole. a wiersz odebrałam jako podział na lepszych i gorszych ludzi, oczywiście Jacek ten lepszy ;) więc na minus rzecz oczywista. sorki, ale taki podział nie służy ojczyźnie. Jolanta S z pewnością nie zrozumiała wiersza.
BARBARA_JANAS Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 Tym razem na poważnie... Pozdrawiam
Jolanta_S. Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fajnie i buziole od Jole. a wiersz odebrałam jako podział na lepszych i gorszych ludzi, oczywiście Jacek ten lepszy ;) więc na minus rzecz oczywista. sorki, ale taki podział nie służy ojczyźnie. Jolanta S z pewnością nie zrozumiała wiersza. Lady C z pewnością mam prawo do własnej interpretacji i oceny :)
LadyC Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jolanta S z pewnością nie zrozumiała wiersza. Lady C z pewnością mam prawo do własnej interpretacji i oceny :) Jolanto S - z pewnością masz prawo. Jako i ja do ww twierdzenia. Zresztą piszę to z pełną świadomością tego co piszę. Bo ten wiersz ma przekaz ponadczasowy i mądry i nie przestanę się chyba dziwić takim opiniom jak wyżej. Pozdrawiam Autora również :)
Jolanta_S. Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Lady C z pewnością mam prawo do własnej interpretacji i oceny :) Jolanto S - z pewnością masz prawo. Jako i ja do ww twierdzenia. Zresztą piszę to z pełną świadomością tego co piszę. Bo ten wiersz ma przekaz ponadczasowy i mądry i nie przestanę się chyba dziwić takim opiniom jak wyżej. Pozdrawiam Autora również :) Lady można ten wiersz interpretować na kilka sposobów, pozwoliłam sobie na stanie po drugiej stronie - ironia we wierszu jest zbyt oczywista nie mam ochoty na zmianę zdania. Pozdrawiam LedyC.
Bea.2u Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jolanto S - z pewnością masz prawo. Jako i ja do ww twierdzenia. Zresztą piszę to z pełną świadomością tego co piszę. Bo ten wiersz ma przekaz ponadczasowy i mądry i nie przestanę się chyba dziwić takim opiniom jak wyżej. Pozdrawiam Autora również :) Lady można ten wiersz interpretować na kilka sposobów, pozwoliłam sobie na stanie po drugiej stronie - ironia we wierszu jest zbyt oczywista nie mam ochoty na zmianę zdania. Pozdrawiam LedyC. i dziwić się, że Święty Jacenty nazywa durniów durniami. no to sobie angello wyhodował orgowiczów. nic, tylko pogratulować. Jacku, Temat potrafisz podać, jak nikt. i te owieczki boskie ;) Pozdrawiam :) /b
Oxyvia Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Odebrałam wiersz dość podobnie jak Jola. Pozdrawiam Wszystkich.
Rekomendowane odpowiedzi