Pielgrzym Ostatni Opublikowano 3 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2010 Wszystko pachnie Tobą, oszalałem skrycie, Na kolanach klękam, błagam Cię o życie! Odkąd woń poznałem Twoich liści, kwiatu, Nie ma świata dla mnie - zabrałaś mnie światu! Jeszczem Twych owoców cierpkich nie skosztował, A już duszę moją straszny ból zmarnował! Jeszczem w Twoich kolcach nie poranił dłoni, A już serce moje krwi strumienie roni! Różo czarna, smukła, jakże to możliwe Żem tak samym pięknem porażon straszliwie! Twe liście niewinnie przy drodze szeleszczą, Pąki rozchylone - oczy mile pieszczą... Ja pod krzakiem Twoim swoje ciało złożę Ku wszystkich pielgrzymów uważnej przestrodze...
Marcin B Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Chciałbym tylko przypomnieć, że Julian Tuwim nie żyje. Pozdrawiam.
6 kilo Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Pielgrzymie, majstersztyk!!! jestem pod urokiem, pozdrawiam, jacek.
ZnudzonaSłońcem Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Może Tuwim transmigrował. I teraz nie daje spokoju Pielgrzymowi:)
Fly Elika Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Ach jaki piękny ten wiersz, taki liryczny, mimo, że w nim tyle smutku i nostalgii szkoda, że już małpować na forum zbytnio nie można :) pozdrawiam
Dorota_Jabłońska Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Cóż za wyznanie! Ach, żeby tak do mnie... ;)))) Pozdrawiam :)
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Leśmian też. A obaj tu są i niestety nagrody za rozwiązanie zagadki nie będzie... odpowiedź niepełna.
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki, nie jest to poezja współczesna, ale dobrze że nie dla wszystkich jest to ważne, czasem mi tak brakuje klasyków... Pozdrawiam
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie daje, nie daje, tak samo jak Leśmian, Baczyński, Bursa, Stachura i paru innych. Tak się dziwnie czuję. Może będzie ze mnie medium - tylko uważaj z krytyką, bo nigdy nie wiadomo czy to ja pisałem czy któryś z nich, a duchom lepiej nie podpadać...
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja do małp nic nie mam, dopóki nie udają tygrysa ;) dzięki za komentarz, pozdrawiam
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Szczerzę życzę, żeby odpowiedni pielgrzym się znalazł... Pozdrawiam serdecznie
Marcin B Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Leśmian też. A obaj tu są i niestety nagrody za rozwiązanie zagadki nie będzie... odpowiedź niepełna. Zagadki? :) Myślę, że ośmieszyłbym się próbując popisywać się znajomością tak wielkich i popularnych poetów. To była tylko aluzja, bo też kiedyś pisałem jak Tuwim, jak Baczyński, jak Broniewski, ale porzuciłem to zmierzając do tego, żeby pisać jak ja. Pozdrawiam.
Fly Elika Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja do małp nic nie mam, dopóki nie udają tygrysa ;) dzięki za komentarz, pozdrawiam przez grzeczność podzielam twoje zdanie Pielgrzymie, skoro jednak tu tak wiele o Tuwimie, to ja się cofnę i przyczepię ;) może A.Fredry, tak dla zmiany nastroju to co tam mamy: ):);) pozdrawiam
Pielgrzym Ostatni Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja do małp nic nie mam, dopóki nie udają tygrysa ;) dzięki za komentarz, pozdrawiam przez grzeczność podzielam twoje zdanie Pielgrzymie, skoro jednak tu tak wiele o Tuwimie, to ja się cofnę i przyczepię ;) może A.Fredry, tak dla zmiany nastroju to co tam mamy: ):);) pozdrawiam No cóż, Fredry tak dobrze nie znam, ale jeśli chcesz zmiany nastroju, to proszę bardzo: ------------------------------------------- To i owo Myślę o Tobie wciąż I pręży się mój wąż Szczególnie mocny skutek Wspomnienie ma Twych sutek A pupka okrąglutka Też jest brzemienna w skutkach Gdy już tak nabrzmię sobie Od tych myśli o Tobie To czuję ból podotrzewny I robię się bardzo wylewny Więc szukam Cię gorączkowo By zrobić to i owo... :))))))))))
Fly Elika Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2010 wspaniały wierszyk, taki żartobliwy, romantyczny i dramatyczny, ale za to jaki rzeczowy działający na moja frywolną wyobraźnię, chyba się zawrócę, by nie dostać gorączki, wtedy łatwiej mnie ci przyjdzie znaleźć, a na takie podchody cieszę się niezmiernie, Ach takam ciekawa co mi zrobisz, jak złapiesz. pozdrawiam :)))
6 kilo Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2010 Fly, Ty tu u Pielgrzyma nie dokazuj, bo Pielgrzym może być cholernie szybki i Cię złapię, jacek
Fly Elika Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacuś nie dokazuje :)), tutaj nie ma jak faktycznie dokazywać, troszkę żartuję, nawet troszkę miło mi, że tak mnie czasem pilnujesz pozdrawiam ciepło
Oxyvia Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Leśmian też. A obaj tu są i niestety nagrody za rozwiązanie zagadki nie będzie... odpowiedź niepełna. Tu jest także Mickiewicz. Wszystkich trzech bardzo lubię. Mnie też ciągle brakuje klasyki. Chyba za mało jej powstało w naszej poezji rodzimej (w każdym razie za mało na takim poziomie, jak Twój wiersz oraz przytoczeni Mistrzowie). Nie mogę żyć bez tych "wytartych" róż, słowików, serc, gwiazd, "złocistości, srebrzystości, księżyców, dzwonków i świateł". A teraz niech super oczytany Marcin B. powie, z kogo powyższy cytat. :) Pozdrawiam miłych Rozmówców.
Rekomendowane odpowiedzi