Messalin_Nagietka Opublikowano 20 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 na zielonej wyspie pośród oceanu, gdzie koral cienisty w majestacie wzrasta, dawnej Atlantydy ślad, który pomału czas w niepamięć spycha wprost w ruiny miasta, w labiryncie kruchym, że dotkniesz i w piachy, pochwały przeszłości oprzeć nie ma na czym, stąd poezji mocą badać, weny wzlotem, ciętym słowotokiem spod gruzów wynosić, gdzie od tysiącleci myśli ryte złotem ciemność przetrzymały i jak kamień z procy suną nad poziomy, wiatrów prąd zrywając, wodzie zaś wymierną stają antyfalą, choć wyspa daleko i zapachu roślin tyleż co po nocy oddech świtu równy, wyobraźni miarą przebyć raf rozrosłych wokół tajemnicy – nie ma takiej ujmy, którą by poeta uniósł przed gapiami, że w ułudzie sterczy, czuły na omamy, może na każdego spaść jak piorun z nieba, które czyste w oku, lecz w myśli pochmurne, sadzi błyskawicą i deszczem zalewa Atlantydy czar co włazi zewsząd, szturmem bierze wprawny w sterze, jako cenny kryształ, póki jest, tę chwilę dobrze wykorzystaj.
Messalin_Nagietka Opublikowano 20 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 początek nie mój - to tłumaczenie wiersza John'a Masfield'a Na zielonej wyspie pośród oceanu gdzie koral cienisty wzrasta w dumie i w majestacie dawnej Atlantydy wznosiły się miasta ... dalszy ciag podany mym wywodem MN
Zing Zeng Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 dopiero przeczytałek, więc powiedzieć moge ino o formie a ta, mi się widzi, przez zdolnego poete została wyryta
Marek Wieczorny Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Panie Witoldzie! Wiersz piękny. Każdy człowiek, nie tylko poeta, powinien rozbudzać swoją wyobraźnią. Ta mityczna Atlantyda, kraina szczęśliwa, powinna być inspiracją do poszukiwania owych złotych myśli, które gdzieś w mrokach historii są zapisane. To tylko od nas zależy czy będziemy czynni, czy bierni w kształtowaniu naszych osobowości. Jak Feniks z popiołu, tak intelektualna Atlantyda może odrodzić się w nas na nowo. Uzależnione jest to tylko od naszych chęci, zapału... i odrobiny talentu. A Pan go ma. Serdecznie pozdrawiam Marek Wieczorny
Messalin_Nagietka Opublikowano 21 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo dziękuję Zing Zong MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 21 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. po pierwsze Marku - jakim to ja "Panem"? dziękuję za miły mi komentarz i w Atlantydy wejrzenie MN
Dora Leguska Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Piękny wiersz,kolejny który przeczytam kilkakrotnie z wielką przyjemnością.Podziwiam. Dora
Messalin_Nagietka Opublikowano 22 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję bardzo Doro MN
Rekomendowane odpowiedzi