M._Krzywak Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 jaśnieją przestwory ścian, pomiędzy nimi cienie rozkochane we wdowach czarnych testamentach marnych, losach koszmarnych pod drzwiami przemykają milczące ulotki z lotnych piasków pałac nadziei i potęgi gdzieś słońce zabłąkało się i znikło idzie wiosna, traktory budźcie się! wiosna nadchodzi ciężarna kobiety z kłosami w dłoniach mężczyźni wycinają kupony i liczą – toto toto toto lotek błyszczącą gwiazdą złudzeń w szybie odbija się zbita madonna stare śmiecie, listy, wiersze i notatki umierają zwijając się do środka gdzieś pomiędzy ścianami ułożyliśmy historię białego krzyża na tle błękitnego nieba skalistego szczytu gdzieś hen za lasami stworzyliśmy historię pełną wzruszeń i czarów liściastych demonów i różanych diabłów majowych przędzideł jasnych czarownic idzie wiosna, dziewczęta budźcie się wiosna nadchodzi ciężarna! panowie, uśmiechy na usta jabłonie zakwitną na nowo znowu czeka nas grzech
Pablo_Pikaso Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 "jabłonie zakwitną na nowoznowu czeka nas grzech" wyboldowane razi a wiersz to jakiś powrót do socrealizmu
M._Krzywak Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. że się tak z głupia spytam - pan wie, co to był "socrealizm"?
Tomasz_Biela Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 od momentu gdzie są lotki coś bym zrobił propozycja ? idzie wiosna, traktory budźcie się! wiosna nadchodzi ciężarna kobiety z kłosami w dłoniach mężczyźni wycinają kupony i liczą – toto toto toto lotek gwiazdozbiór pieniędzy stare śmiecie, listy, wiersze i notatki umierają zwijając się do środka / coś w ten deseń wedle moich wyobrażeń reszta jak to u Ciebie / t
Tomasz_Biela Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. socrealizm ? chciał się Pan popisać wiedzą encyklopedyczną tyle że ta wiedza nie pokrywa się z pokrywą wiersza / proszę chociażby sprawdzić co to był socrealizm / wiersz może jedynie przywoływać i rozdmuchiwać jednocześnie echa poezji nowej fali ale nie socrealizmu / t
M._Krzywak Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. socrealizm ? chciał się Pan popisać wiedzą encyklopedyczną tyle że ta wiedza nie pokrywa się z pokrywą wiersza / proszę chociażby sprawdzić co to był socrealizm / wiersz może jedynie przywoływać i rozdmuchiwać jednocześnie echa poezji nowej fali ale nie socrealizmu / t Wiosna jest specyficzną porą, z której korzystał nasz zdechły już system. Wiosna jako pęd do życia doskonale komponował się z propagandą. No chyba nie muszę wspominać o takim produkcyjniaku jak "Traktory zdobędą wiosnę" (chyba tak to było). No tyle, że jest to jedyne odniesienie do socrealizmu, bo na mój skromny gust cała reszta jest daleka odeń jak słońce do księżyca. :))) Co do zmian, muszę pomyśleć, bo to jeszcze wersja warsztatowa. Dzięki Tomaszu.
MARIUSZ RAKOSKI Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Tutaj nie ma krzty z socrealizmu - odszedł szybciej, niż się pojawił, na szczęście. Na pierwszy rzut oka: gawędziarstwo. Nic z tego: to nie pisanie, kolejny przykład na głęboką refleksję nad każdym słowem, naturalny, nastrojowy, solidny. Bez konieczność kondensacji. Dobry. Pzdr :::)
Baba_Izba Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Czytając wiersz, bardzo życzliwie zazdroszczę umiejętności wypowiadania myśli w tak prosty i jednocześnie subtelny sposób. Jest się nad czym zastanawiać; pokiwać głową: tak, tak i poczuć mrowienie emocji. Serdecznie pozdrawiam - baba
Pablo_Pikaso Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 "idzie wiosna, traktory budźcie się!" "kobiety z kłosami w dłoniach" to mości panowie bez popisów, nie będę innym odbierać chleba;) do tego plakat z kobietą na traktorze i 300% normy a swoją drogą pan Krzywak to jakiś niudolny, że aż dwóch adwokatów, czy mu klawiatura siadła, czy jakiś inny zmysł? w takim razie najszczersze wyrazy współczucia;) w całym swoim życiu dla ludzi specjalnej troski zawsze miałem dobre słowo wiersz jest przepiękny, bez zarzutu, nowatorski i odkrywczy, i... czego tam jeszcze panowie sobie życzą
Tomasz_Biela Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pozdrawiamy kolejnego konia trojańskiego tegoż forum /jakże jesteśmy tymże faktem uradowani życzymy sukcesów w udowadnianiu racji swoich krytyk literackich / rozsiewaj Pan owies zatem bo już ubiegają tutaj Pana inni o stokroć większym polu popisu / i zdrowia na to wszystko proszę Pana Panu życzę / nie tylko M Krzywak ma spadkobierców swoich tekstów i nie tylko dwóch / obyś Pan miał tylu w przyszłości / t
Magda_Tara Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 dziewczyny, bądźcie dla nas dobre na wiosnę lubie takie wiersze rozmachane ten jest taki właśnie - z rozmachem epicki wiersz epicki? profanuję Cię, Michale...a choćby czuj się sprofanowany buziak absolutnie transcendentalny :)) czyta się cudnie, potoczyście, kwieciście
M._Krzywak Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Pablo Pikaso - tutaj nie ma się co rzucać, tylko sprawdzić w najbliższym słowniku, co to jest "socrealizm", bo szanowny krytyk nie ma o tym zielonego pojęcia. Wie, że coś pierdnęło i tyle. A ja po prostu nie chcę u siebie niekompetentnych krytyków, którzy bełkoczą. Ot, proste. Skończ jakąś szkołę i wróć. Reszcie czytelników dziękuję, na razie muszę pozbierać się :)))
Sfinks13 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 raz mnie ten wiersz przekonuje raz nie , nie mogę się określić ale może nie na moją głowę serdecznie 13
Smutek_Jan Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Tak sobie myślę, że wiosna to radosna pora roku a ta czrna wdowa przeraża aż ciarki na grzbiecie, takie jakieś skojarzenia. serd.pozdrawiam
M._Krzywak Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem, że uzależniasz to od plusów czy minusów pod swoimi produkcjami. Ja jestem niezależny.
M._Krzywak Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czuję się spustoszony :) Epicki? Ja chyba zawsze się zagaduję. Bywa. Dzięki wielkie!
Sfinks13 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem, że uzależniasz to od plusów czy minusów pod swoimi produkcjami. Ja jestem niezależny. nie wiem o co chodzi?
kasia.mała Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 jesteś nie zależny Michale, nie masz ciała ? zatem tylko wymiana zdań ze Sfinksem?to podbudowujące, jeśli członek pozbawiony zostanie meritum jak sedna, niepewność powinna być rozwiana nie będzie grzechu, a przynajmniej mniej, pozdrawiam, o tyle mniej co szczypie
Judyt Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 przeczytałam z zaciekawieniem, ta puenta ..przemyślałabym jeszcze ale chyba calość wiersza była na ten grzech ukierunkowna, nawet ta zbita szyba madonny dużo wątków w tej wiośnie przemyciłeś J. serdecznie
Jolanta_S. Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. socrealizm ? chciał się Pan popisać wiedzą encyklopedyczną tyle że ta wiedza nie pokrywa się z pokrywą wiersza / proszę chociażby sprawdzić co to był socrealizm / wiersz może jedynie przywoływać i rozdmuchiwać jednocześnie echa poezji nowej fali ale nie socrealizmu / t poezja nowej fali nie pisałabym "historia" pod tytułem "wiosna" bo nie jest to nowa fala, Michał próbuje coś oszukać, ale kiepsko mu wychodzi. czarna wdowa w odrodzeniu aż strach czytać... Pozdrawiam - Jola.
Rekomendowane odpowiedzi