Rafał leszczyński Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Sięgnąłeś po krew polską ponownie Katyniu, tym razem już wolną by znów ją mocy pozbawić i z wolnymi od prawdy zmieszać wybrańców z wybranymi narodu i w prawdzie zostawić. Sięgnąłeś po zycie dzieci pokoju, by razem z tymi co w ziemi Twojej leżą jak na okręcie bez róży wiatru na stałe do portu wprowadzić bo w port ten bardzo wierzą.
Tomasz_Biela Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 nie ./ na wiersz o tego typu tematyce trzeba czasu oddechu / to nie jest wiersz na miejscu / to może być refleksja ale też mogła zaczekać / nie tomek
WiJa Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Ten wiersz w jakimś sensie jest dobry, ale w sensie poetyckim, jak się tak dobrze wczytać, to jest to jednak w sporej (za dużej) części odwoływanie się sloganami, którymi lepiej, żeby nie posługiwali się poeci. Nie chcę banalizować wymowy tego wiersza, ale kto ma ucho wyczulone, nie tylko na wrażliwość ale i na piękno (co najmniej nie standardowe, nie sztampowe), które również nie może być gorsze, nawet w wierszu poświęconym takiej tragedii, to w tym wierszu sporo zgrzyta. Ja w tym wierszu widzę co najmniej pięć zwrotów za bardzo górnolotnych i zużytych, żeby mi się ten wiersz bardzo podobał. Ale zaznaczam, ten wiersz w pewnym, ale nie w całym sensie dobra, jest dobry.
Almare Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 napisałeś: ofiary prawdy - nie zgadzam się. ofiary, z pewnością, ale głupoty, braku odpowiedzialności, megalomani i buty; i nie chodzi mi o pilota, choć zapewne on będzie obwiniony za katastrofę. dlatego też nie zgadzam się na następny wers: "Sięgnąłeś po krew polską ponownie Katyniu" . nikt nie sięgnął - katastrofa nie powinna, i, mogła się nie wydarzyć; tak wysokie, dramatyczne tony, biorąc pod uwagę okoliczności, są, moim zdaniem, niewłaściwe. w wymiarze osobistym - tragedia kilkuset osób. w wymiarze odpowiedzialności... szkoda słów. pozdrawiam i zachęcam do głębszej refleksji. PS wiersz, artystycznie, pomijając intencję autora - słaby. Almare
M._Krzywak Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Mnie jest przykro, że takie wiersze teraz będą sypać się jak grzyby po deszczu. "by znów ją mocy pozbawić i z wolnymi od prawdy" czy pan Autor ma świadomość tego, co napisał?
Marcin B Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Ludzie, opanujcie się z publikowaniem czegoś takiego ;/
HAYQ Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Poza tym, co napisał Almare, miałem jeszcze coś dodać, zwłaszcza w sprawie pilota, ale właściwie szkoda słów. No i czas też nie ten.
Fly Elika Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 ciekawy wiersz i puenta, chciałoby się zapytać, aż tak wszyscy bardzo wierzą w ten port , gdzie właściwie jest powaga tej ważności /// serdecznie
Rekomendowane odpowiedzi