Marcin B Opublikowano 31 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 wcisnąłem sobie do ust szmatę nasączoną wstrętem każdym z waszych kłamstw od werbalizacji po atrament dziesięć przykazań i alfabet Morse'a iluzjami ucieczki przed zezwierzęceniem zapętlony scenariusz rodzeni z garstką ziemi na twarzy przez obce kobiety o pogryzionych piersiach to wyższa ekspresja naszych ojców zęby i pięści potem mamy prawo by krzyczeć szklankę wódki i bardzo dużo papieru sny nadmuchiwane martwym powietrzem pocałunki poetów mają zawsze posmak popiołu
Magda_Tara Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 no i dobrze, że wróciłeś ufff - wiersz :)
Judyt Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 ah..nasączony odpychaniem, może trwogą wielką itp. poczytałam, J. serdecznie
HAYQ Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 no cóż, ładna to piosenka nie jest, ale coś w tym obrazku jest. Pozdrawiam.
zdrojek Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 Wiersz nie musi być ładny, ważne żeby oddziaływał. Tobie jak najbardziej się to udało. Wymowna symbolika pierwszej zwrotki i moim zdaniem świetna puenta. Pozdrawiam.
Anna_Para Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 Milczenie wobec "konfliktu pokoleń", oczekiwanie na prawo głosu w ważnych kwestiach, życie w ryzach "chrześcijańskiej moralności", napięta do ostateczności struna cierpliwości (rym przypadkowy), mocne to Twoje obrazowanie. Pocałunki, które spłonęły papierem wierszy - to kolejna udana metafora. Bardzo dobry wiersz, Marcinie B. Gratuluję, cieplutko, Para:)
Baba_Izba Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Powtórzę za Hayq: może się podobać, lub nie, ale ma w sobie to "coś"! Serdeczności - baba
6 kilo Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Marcin, odwiedził Cię prowokator, ale nie wiążą się z tym trzęsienia ziemi ani wybuchy wulkanów, wpadł sobie prowokator i zaraz odejdzie, dobry ten Twój wiersz, i końcówka fantastyczna, "posmak popiołu" trzeba być ciekawym człowiekiem żeby napisać taki wiersz, jacek.
Pan_Biały Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 trafia do mnie pierwsza strofa i puenta w ostatnim wersie , reszta jest tylko resztą pozdrawiam r
Marcin B Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersz odbieram jako komplementy. Dzięki Magdo.
Marcin B Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, odpychaniem świata jak najdalej. Dzięki.
Marcin B Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ładna nie miała być, raczej uderzyć. Dzięki.
Marcin B Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszy mnie taka opinia, dziękuję.
Marcin B Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za powyciąganie tych motywów z wiersza, interpretację. Miło mi.
Marcin B Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze to słyszeć, to coś w wierszu czasem trudno umieścić.
Marcin B Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hmm no ok.
Marcin B Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pewnie i tak, chociaż reszta też w jakimś stopniu została napisania dla narysowania całości obrazu. Pozdrawiam.
M._Krzywak Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Ciężko się nie zgodzić z treścią, ale podyskutować - warto. Ja rozumiem opozycje - fałsz/prawda, ale nie bardzo jednak łapię ten ton moralizacji. Wg mnie jednostka jest wolna, jest taka, jaka jest - nie poddawajmy się sztucznej idealizacji. Ja mam nawet pewność, że najbardziej fałszywi poeci to ci, którzy piszą o tym, jacy są dobrzy, mili i fajni. Unikaj schematów, unikaj dzielenia tylko na dwa kolory. Bardzo dobra jest strofa 2. Pozdrawiam.
cezary_dacyszyn Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 KRÓTKO : bardzo bardzo dobry kawałek . Taki z głębi Psyche - i o to chodzi !
Marcin B Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bynajmniej nie moralizuję, nigdy się w to nie bawiłem i jeśli coś oceniam, odpycham, to tylko z odrazy, zniechęcenia, a nie po to, żeby innemu narzucić moją dezaprobatę. Poeci nie są fajni. Są tak samo okropni jak większość ludzi, po prostu często potrafią na to spojrzeć z dystansu, mają dar zaobserwowania tego i jakiejś próby wykroczenia poza własną naturę. To czasem kwestia nadwrażliwości, czasem mizantropii. Dzięki za ciekawy komentarz, pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi