Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jak najbardziej. Bóg jest źródłem wszystkiego.     Religie niby człowiek, ale jednak wierzymy, że Bóg też w tym brał udział. Prawdziwe religie powstały pod natchnieniem Ducha Bożego, zatem są one zespołem pojęć będącym owocem współpracy bosko ludzkiej.     Ale również przekracza te wszystkie stworzone przez niego byty materialne. Tak zwana immanencja i transcendencja.     Rozumiem. To fajnie. Ja nigdy nie byłem katolikiem. Z domu nic w tym temacie nie wyniosłem. Czytałem sam Biblię od dziecka i wyciągałem własne wnioski, a potem spotkałem chrześcijan.   Był też rastafarianizm, ale to bardziej sposób życia. Można być chrześcijańskim rasta, tak jak Bob Marley w końcówce swoich dni.    

Byłem kiedyś świadkiem, jak pewna kobieta zamawiała mszę w intencji dobrej śmierci... Zmarła nagle na weselu swojej wnuczki. Czasami myślę sobie, że to jak dobro pojmuje Opatrzność może znacznie odbiegać naszego o nim wyobrażenia. Podobnie może być z pojmowaniem zła, ale to już tak na marginesie. Nie wiem w jakim odstępie czasowym zmarli moi sąsiedzi, ale musiało to być krócej niż dwa tygodnie. Tyle trwał mój urlop. Życie czasami pisze takie scenariusze, których nigdy byśmy nie wymyślili.

Iskierki zawsze gasną. Taka już ich chwilowa natura.

Właśnie takie... "Na cudach nie należy polegać"
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...