andrejch Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Jedną kroplą stworzył świat Druga zaś nas. Stoi teraz jak rybak nad rzekami Z kroplami w dłoni. Wyławia serca, zalepia dziury Czasem wrzuci kamyk, lub przekopie dół-pomaga. Rzeka nie widząc przez muł Budzi się, wstaje, wrze- buntuje Lub bez słowa podzięki minie. A rybak? Mimo łzy pomaga wciąż Jedna kropla naprawi, wynagrodzi. Za te sześć dni i trzy dodatkowe Choć raz w swojej rzece. Podziękujmy szczerze
Lady_Supay Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Szczere chęci, ale nie ten dział. Pozdrawiam.
andrejch Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 to jaki ;] a rozumiesz tresc co chce przekazac. czy CI sie forma nie podoba. czy po prostu nie czytałes/as i dla zasady dałes nie.
Lady_Supay Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Nie "mie", tylko "mnie" i nie Ciebie, tylko Twój utwór CZYTAŁAM. Niczego nie robię "dla zasady". Na tyle wystarczy. Trochę pokory - zacznij od działu P, a być może pogadamy. Pozdrawiam.
andrejch Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 -Ci- tez sie mowi po polsku. Tak mnie w szkole uczą. Jestem pokorny nie wyzywam cie tylko zadaje pytania jak Sokrates. A Ciebie prosze o nie gniewanie sie :] chce tylko porozmawiac...
Lady_Supay Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Ależ ja się nie gniewam :) Uważam tylko, że Twoje miejsce jest w dziale dla początkujących. Nie wiem ile masz lat, ale odnoszę wrażenie, że bardzo niewiele, więc warto Ci się uczyć :) Forma? U Ciebie absolutny brak formy (bez obrazy). Treść chyba rozumiem, ale nie tylko treść jest wartością utworu - ta jest równorzędna z formą, przesłaniem, znaczeniem ukrytym i wieloma czynnikami, które kształtują WIERSZ (niekoniecznie współczesny). Podoba mi się Twoje grzeczne podejście - owszem, mówi się "Ci" ale w formach: mówię ci, ja ci to dałem, etc. i jest to po polsku, ale "mie" na pewno się nie mówi ;) Jak już, to "mnie" i w innym znaczeniu. Nie będę Ci dawała wykładu z języka polskiego, bo to nieodpowiednie miejsce, a jak chcesz szlifować warsztat poetycki, to najlepiej zacznij od działu "warsztat" - tu taki się znajduje i tam można otrzymać sporo konstruktywnych opinii, a co za tym idzie - poprawiać wiersz do woli (aż będzie "piękny i gładki") Serdeczności.
Agata_Lebek Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Tak myślę Andrej ;] jedną kroplą tworzy świat drugą nas stojąc jak rybak nad nurtami w dłoni z nami wyławia kiery a rzeka ślepa od mułu buntuje się wrze wstaje a on jedną kroplą darował sześć dni i jeszcze te trzy gratis Jeśli wiersz będzie zapisany w takiej formie lub coś w teń deseń, pierwsza przylecę z plusem :)) Pozdrawiam.
andrejch Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tez sadze ze na tym forum jestem najmłodszy. Ale poezja jak mnie uczono zawsze t oswoboda formy i mysli. Nie można jej ograniczać zasadami i zakuwać w szablony. Bo wtedy wszystko będzie zwykłe takie samo szare po prostu. Jak chcesz wiedziec to jestem w 2LO nie wiem czy to bd młodo ale pewnie tak. A wiersze zmieniają się wraz z pokoleniami. Po za tym do jednych trafia to a do innych co innego. Każdy inaczej rozumie... Po prostu chce powiedziec ze każdy ma własną formę i to ona sprawia że się wyróżnia i jest oryginałem :) jesli rozumiesz o co mi chodzi. Wiersze powinny być jak ludize różni bez form.
andrejch Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na ciebie zawsze mogę liczyc ;] dziekuje za zmianę ;] Ale ost zwrotki w zyciu bym tak nie dał :) Choc t ołądne tez ale nie w moim stylu :)
JacekSojan Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 są wiersze, które wprawiają człowieka w osłupienie; zwłaszcza w zestawie: dziura-muł-dół i to wszystko pod neonem pojęcia "miłość"; idzie nowa awangarda? J.S
andrejch Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 powiedz po prostu ze ci sie nie podobaja
M._Krzywak Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Ale pan "łez" napakował do tego stworka potworka...
Aleks Kleks Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 przekopać dół - zawsze pomaga napisać wiersz - niestety nie zawsze
andrejch Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. smieszne ;]
H.Lecter Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Panie andrejch, z prawdziwą satysfakcją, pragnę pana poinformować, że zamieszczony powyżej tekst, stwarza przesłanki do przeszeregowania pana z działu " ulubiony poeta, piszący beznadziejne wiersze ", do działu " coś w tym jest ". : )
Gość Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 podoba mi się. pisz dalej. postrzegaj, czuj, doświadczaj - poezji. i, nie przejmuj się niekompetentną opinią. powodzenia.nie tłumacz się, że piszesz, że jesteś młody...pisz.
Rekomendowane odpowiedzi