Wiechu J. K. Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 z dedykacją dla człowieka przodkowie moi galopowali w tabunach wiatr czesał im grzywy ujarzmiłeś mnie ostrogami batem raz po razie kostka cukru surogatem wolności teraz stajnia klepanie po zadzie pogodzony z losem czasem wierzgnę 1
Baba_Izba Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Świetnie oddana myśl "z punktu widzenia konia" i ujarzmionego człowieka - również. (sama nie wiem: wierzgam, zawierzgam, wierzgnę?) Serdecznie pozdrawiam - baba 1
Duks Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Witam. Interesujący wiersz. Przeczytałem z przyjemnością. Pozdrawiam. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam Babo Izbo :)wierzgnę jest poprawnie: //sjp.pwn.pl/lista.php?co=wierzgn%EA "ujarzmiony człowiek" - ciekawa interpretacja, ale dlaczego tak myślisz? pozdrawiam
Wiechu J. K. Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam Duks! Dziękuję i pozdrawiam. Wiechu
teresa943 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 pamiętam ten wiersz Wiechu, komentowałam; dorzucę nowe spostrzeżenie: wiersz mówi o wewnętrznej wolności człowieka; podoba mi się opis "z punku widzenia konia"...wolny koń to mustang galopujący przez prerię, natomiast koń ujarzmiony kojarzy się z kieratem, zaprzęgięm, chomontem, lejcami et cetera...jest w zasadzie pogodzony z sytuacją, jednak nadal pozostaje instynkt konia, więc czasami pozwala sobie na "wierzgnięcie"... odnosząc powyższe do człowieka, można powiedzieć, że człowieka wolnego duchowo można ujarzmić jedynie zewnętrznie ...jak konia, chyba, że ...wyrzeknie się "człowieczeństwa" i wybierze "bycie ujarzmionym koniem"; ma wolną wolę przecież... serdecznie pozdrawiam - Krysia 1
Baba_Izba Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam Babo Izbo :)wierzgnę jest poprawnie: //sjp.pwn.pl/lista.php?co=wierzgn%EA "ujarzmionegy człowiek" - ciekawa interpretacja, ale dlaczego tak myślisz? pozdrawiam Jeśli pytasz, to pozwól, że odpowiem Twoim wierszem i mam nadzieję, że nie weżmiesz mi tego za złe??punktu widzenia człowieka z dedykacją dla cywilizacjiprzodkowie moi polowali w grupach wiatr targał im włosy ujarzmiłaś mnie wygodami wynalazłem szczeble postępu komputer - namiastkę wolności teraz cztery ściany klepanie klepanie klepanie pogodzony z losem? Tak sobie właśnie pomyślałam, pisząc że to również może być z punktu widzenia ujarzmionego człowieka. Serdecznie pozdrawiam - baba 1
Wiechu J. K. Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Krysiu, dziękuję za znakomite spostrzeżenie. Bardzo podoba mi się twój komentarz, sam bym lepiej nie napisał.odnosząc powyższe do człowieka, można powiedzieć, że człowieka wolnego duchowo można ujarzmić jedynie zewnętrznie ... - wielki plus za to :-))) pozdrawiam Wiechu
Wiechu J. K. Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam Babo Izbo :)wierzgnę jest poprawnie: //sjp.pwn.pl/lista.php?co=wierzgn%EA "ujarzmionegy człowiek" - ciekawa interpretacja, ale dlaczego tak myślisz? pozdrawiam Jeśli pytasz, to pozwól, że odpowiem Twoim wierszem i mam nadzieję, że nie weżmiesz mi tego za złe??punktu widzenia człowieka z dedykacją dla cywilizacjiprzodkowie moi polowali w grupach wiatr targał im włosy ujarzmiłaś mnie wygodami wynalazłem szczeble postępu komputer - namiastkę wolności teraz cztery ściany klepanie klepanie klepanie pogodzony z losem? Tak sobie właśnie pomyślałam, pisząc że to również może być z punktu widzenia ujarzmionego człowieka. Serdecznie pozdrawiam - baba O Babo Izbo! Uśmiechnąłem się czytając twoją interpretację wiersza, niezłe :)))) pozdrawiam Wiechu
Baba_Izba Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 heeej!!! :-) ))))))))))))) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hejka Babo! Odwiedziłem twoje haiku i zostawiłem tam ślad, który mam nadzieję się spodoba :-)
Baba_Izba Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hejka Babo! Odwiedziłem twoje haiku i zostawiłem tam ślad, który mam nadzieję się spodoba :-) Teraz już wiem, przeczytałam, też tam zostawiłam coś niecoś. Dziękuję! heej- ba! 1
cezary_dacyszyn Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Jak spadać to z wysokiego konia . Ale tutaj nie ma mowy o upadku ... Pomimo , że wiersz nie kopie aż tak bardzo - jest niezłej postury i wyróżnia się w kłębie :-) Pozdrawiam 1
Wiechu J. K. Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam panie Cezary Dacyszyn :)
MIROSŁAW C. Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2024 @Wiesław J.K. Po czym zostaną podkowy. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 16 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @MIROSŁAW C.Podkowy na szczęście!
Rekomendowane odpowiedzi