adolf Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 W tym roku: Wielkie sny się przed nikim nie otworzą z powiek Trwają dalej w omamach i niezrozumieniu Na drugiej stronie skóry wyszywając powieść Jak na żaglu, aż zwiedzie wiatr ku nie-istnieniu. Zmieniają z wolna błękit w coś, co wyższe od nas My, kariatydy nieba niebiesko-gniecione Gdy Bóg sto supłów-fali: chmur na swoich wodach Wiąże, nie chcąc o jutrze ponownie zapomnieć Ach, mara, rzeczywistość, nasze dwa bieguny Mistrzowsko rozdzielone przed złączeniem w nie-byt Naprężają się żyły tego świata - łuny Aż pękną. Z ciemnej skroni, zawinięte w kroplę Jak z listka spadnie życie, pełnią. Pojmie gwiazdy. Gwiazdy są milczącymi punktami przestrzeni Na przekór całej reszcie przepełnionej głosem. W tamtym roku Może wiatr cicho szturchając drzewa Plotką oprósza mech przy konarach Zostawia słowa tam gdzie nie trzeba i zmiata echem nuty po ptakach. Że liść wierzbowy uciekłszy z lasu Zna już to wszystko, czego nikt nie wie Że gdy zasiądzie na rosy płatku Największym mędrcem będzie na świecie Ale pod wieczór światłem upity I w kolię kropli jak król przystrojon Przy dobrym trunku, gdy Bóg nie słyszy plotkę rozpowie poezji słowom I to poety jest obowiązek Jak głupiec siedzieć i nasłuchiwać Ile roznosi liść nowych plotek I je w fantazje piórem przeszywać
HAYQ Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 za każdym razem mnie zadziwiasz Adolfie, nie przestawaj :) Jest świetnie, pozdrawiam.
Judyt Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 jak ładnie przeszyte, dobrze poczytać, serdecznie J.(:
Fly Elika Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 wyczuwam smutek i desperację poza doborem słów i wiersza kunsztem pisarskim, nuty znanej mi melodii. jestem pod wrażeniem, ale szkoda, że nastrój /wyczuwam tak z mojego odczytania/ tak przeważnie bardzo wpływa na lirykę i melodię dobrego wiersza - smuci mnie też to, że odbieram w tym utworze jeszcze coś, czemu autor unika przyznania racji oraz zrozumienia i pogodzenia się z tym pozdrawiam serdecznie
Fly Elika Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 A może to moja za duża nadinterpretracja, Wszystkiego dobrego z okazji dwulecia pisania i wspaniałych dalszych wierszy ! Serdecznie
Baba_Izba Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Jak zwykle - pięknie! Lubię się wczytywać w twoje wiersze, zamyślać się, dumać. Jak na dwulecie - to masz imponujący dorobek, gratuluję szczerze, Adolfie. Zauroczona pozdrawiam - baba
Rekomendowane odpowiedzi