Pan_Biały Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 człowiek na zakręcie eliminuje człekokształtne formy na planecie ziemia wyrywa chwasty człowiek przed zakrętem drwi z zaświatów i mówi, że Bogiem to i on mógłby być karać jest łatwiej niż czynić cuda zaczną się dziać po skręcie tyle, że nas już nie będą obchodzić kołem stanie się zakręt
krzysztof marek Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 pierwsze co mi się rzuciło to odwrócona kolejność sekwencji: na zakręcie, przed zakrętem, po skręcie... ale fakt. skoro ruch odbywa się po linii koła to takie uszeregowanie nie wpływa na mijany krajobraz... a ten jest odczłowieczony bo Bóg nie tylko karze ale czyni również. obraz i podobieństwo sprowadzone dla łatwizny tylko do karania jest fałszywy... podumałem sobie. dzięki za okazję Panie Biały. pozdrawiam serdecznie :)
Ela_Ale Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Mądrale jesteśmy, wiadomo. Kiedy jest ok. Zastanowiła mnie ostatnia strofka. Bardziej widzę w niej koniec nie jednostki, a ludzkości. Kiedyś... Też może być skręt, ale w dużo większej skali. Cuda staną się namacalne, ale już nikt ich nie obejrzy. Chyba, że z zewnątrz... Bardzo mnie Pan nastroił transcendentnie. Pozdrawiam i dobrze, że ta ostatnia strofa to trzy wersy. Wiele zmienia.
Magda_Tara Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 "Bogiem to i on mógłby być karać jest łatwiej niż czynić cuda" ---------- pokora przychodzi po ciosie, z którego trudno się podnieść i nie ma to nic wspólnego z doświadczeniem ani wiekiem ofiary niniejszego ciosu. a potem to już nawet skarpetki na podłodze są radością - wiersz świetny piszesz nad wyraz dojrzale zważywszy...ja tak powinnam pisać, ale nie potrafię, zważywszy... duma mnie rozpiera, (a co tam! powiem to)że znam takiego Pana. buziak :))
Baba_Izba Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 "cuda zaczną się dziać po skręcie" troszkę mi się skojarzyło z paleniem trawki (hi, hi, chyba nie masz mi tego za złe?). Tak na poważnie biorąc, to wiersz poważny, skłaniający do zastanowienia nad naszą egzystencją. Tak, tak, kiwam głową i chylę ją. Serdecznie pozdrawiam - baba
Pan_Biały Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dumaj Krzychu,bo fajnie kombinujesz:)) dzięki za czytanie i pozdrawiam świątecznie r
Pan_Biały Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. interpretacja dowolna:)) - hulaj dusza piekła niema, nieba zresztą też jeśli się Pani nastroiła na bardzo to jam jest rad równie bardzo:)) pozdrawiam świątecznie r
Pan_Biały Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. człowiek z wiekiem staje się rozumny, człowiek z wiekiem do trumny rzeknę za Maleńczukiem dziękuję za dobre słowa, zadumę i czytanie pozdrawiam świątecznie Madziu r
Pan_Biały Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ciii, bo jakie CBŚ czy inne tajne służby się za nas wezmą toż o narkotyku zaczęłaś;))), w sumie to niby ja, ale to tylko zbieżność wyrazów, tylko zbieżność:)) wiersz powiadasz poważny a autor nie poważny(to już od siebie), hmm to jest ciekawe:))) dzięki za zaglądanie, czytanie i pozostawianie siebie pozdrawiam świątecznie r
Magda_Tara Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. człowiek z wiekiem staje się rozumny, człowiek z wiekiem do trumny rzeknę za Maleńczukiem dziękuję za dobre słowa, zadumę i czytanie pozdrawiam świątecznie Madziu r :D tam moje miejsce :))
HAYQ Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Mądry wiersz Panie Biały - gratuluję :) i Wesołych życzę.
Baba_Izba Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ciii, bo jakie CBŚ czy inne tajne służby się za nas wezmą toż o narkotyku zaczęłaś;))), w sumie to niby ja, ale to tylko zbieżność wyrazów, tylko zbieżność:)) wiersz powiadasz poważny a autor nie poważny(to już od siebie), hmm to jest ciekawe:))) dzięki za zaglądanie, czytanie i pozostawianie siebie pozdrawiam świątecznie r Nie, nie, myślałam o sianku, takie moje skrzywienie! Wiedziałam: Autor ma poczucie humoru! Jeszcze raz miłych, radosnych! - baba
Nessa Isilra Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Skojarzyło mi się z Małym Księciem. ; )
Pan_Biały Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :D tam moje miejsce :)) nie tak szybko, nie tak łatwo psze Madziu:)))
Pan_Biały Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję i również najlepszego życzę:) pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. o, a to ciekawe i bardzo mi pochlebia przyznaję:)) dziękuję za czytanie i pozdrawiam świątecznie r
Pan_Biały Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak, tak, ja też o sianku, myślałem takim co to Jezusek smacznie spał w stajence, czyli wyszło na to że świąteczny stwór się napisał:))) najlepszego Babo z Izby
Magda_Tara Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nawet nie wiesz, jak to się zaczyna takim cichutkim, prawie niesłyszalnym a potem coraz szybciej szybciej, jak na sankach...i ciach w drzewo, psze Pana i nie ma odwrotu i nie ma nadziei Wesołych Świąt :))
Pan_Biały Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nawet nie wiesz, jak to się zaczyna takim cichutkim, prawie niesłyszalnym a potem coraz szybciej szybciej, jak na sankach...i ciach w drzewo, psze Pana i nie ma odwrotu i nie ma nadziei Wesołych Świąt :)) no, nie wiem i jeszcze mi nie śpieszno się dowiedzieć:)) a sankach to bym pozjeżdżał tyle że drzewo starałbym się ominąć by nie nabić sobie guza coś cię ogarnął dziwny klimat, na pewno nie przedświąteczny Madziu, a nadzieja jest zawsze raduj się, raduj i najlepszego życzę r
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 byłem czytałem świątecznie pozdrawiam amen :)
Rekomendowane odpowiedzi