adam sosna Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Chcę ciekawości szesnastu lat Ból siedemnastu trzymam z dala Długo długo długo jak najdłużej Biała zajęła prawą biurka patrzy przez okno na marznące gołębie wspomnienia po liściach puste ciemne worki obwiedzione lichą bielą Burej przystępny jedynie tapczan z kocem we czworo zamyka oczy obojętna na świat i cierpienie wyczekuje szczękania naczyń z jadłem Chcę ciekawości osiemdziesięciu lat Ból osiemdziesięciu jeden trzymam z dala Długo długo długo jak najdłużej Adam Sosna (2009-12-17)
Oxyvia Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Sorry, ale nie mogę na wstępie nie przyczepić się do literówki: "Ból [color=#FF0000]siedemnatu[/color] trzymam z dala" - siedemnastu. Jeśli idzie o wiersz, nie umiem połączyć jego zewnętrznych stron (ramy dotyczącej wieku i ciekawości, prowadzącej do bólu) ze środkowymi strofami (o kotach, czy tak?). Jeśli wiersz jest o dojrzewaniu i starzeniu się, i o powrotach na starość do zainteresowań młodości oraz do jej rozczarowań, to co robią w środku dwa koty? Nic mi nie przychodzi do głowy. Może za szybko ten wiersz wyszedł do ludzi? Pozdrawiam. :-) Oxy.
Sylwester_Lasota Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 tak jakby dziś napisany ciekawość i lęk przed bólem rzecz ludzka a kociaki niby obojętne mają swoje sprawy pozornie to ich nie dotyczy czy są przez to szczęśliwsze od wrażliwych ludzi? kłaniam się nisko i pozdrawiam p.s.: dawno nie czytałem :)
adam sosna Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Oxyvia J. poprawiłem literówkę i bardzo dziękuję wierszyk trafił do P przypadkiem - miał zawędrować do W Biała to młodość Bura to starość tak mam w życiu koty są nośnikiem to nie jest wiersz o kotach
Pan_Biały Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 melancholijny, wyczekiwany, niedopracowany pozdrawiam r
Marlett Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Spontaniczny i wzruszający utwór. Zwinna metaforyka drugiej i trzeciej strofy ujęta w realistyczną klamrę. Nie widzę potrzeby umieszczania wiersza w W. PozdrawiaM.
HAYQ Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a szkoda, koty żyją siedem razy - dłużej ;) Mnie się też podoba, Pozdrawiam.
teresa943 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Wtaj Adam, dawno Cię nie czytałam :)) Wiersz mi się bardzo podoba...zamyśliłam się... a koty? bardzo wymowne, powiedziałabym "metaforyczne", nawiasem, to bardzo lubię koty :)))) serdecznie pozdrawiam- Krysia
Baba_Izba Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Bez wyjaśnienia nie domyśliłabym się chyba w Białej - młodości, w Burej - starości. Teraz wydaje mi się to dużo bardziej czytelne (po wyjaśnieniu) i w takim zrozumieniu - bardzo dobry zamysł i wykonanie. Wiersz i tak by mi się podobał, bo są w nim kocie klimaty, które kojarzę z ciepłem, przyjaźnią, domem, pieszczotą. Serdecznie pozdrawiam - baba
Oxyvia Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście, że nie o kotach, tyle rozumiem. ;-))) Dzięki za wskazówkę. Czyli - młodość przy biurku, a starość na wyrku? Pesymistycznie. Ale rozjaśniło mi się, że Peel chciałby najpierw jak najdłużej zatrzymać młodość, a potem - jak najdłużej życie, czyli starość. Jednak to też pesymistyczne. No cóż...
adam sosna Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Sylwester Lasota kocia obojętność jest pozorem prawdą jest ciekawość wszystkiego wkoło wraz z czasem nastaje zniechęcenie - poczucie, że wszystko się już widziało tylko "jutro" pozostaje nieznane - napawa lękiem a jednak jest upragnione pozdrawiam
adam sosna Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Pan Biały dlaczego "niedopracowany"? to nagła impresja! :)
adam sosna Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Marlett spontaniczność (nie bezrefleksyjna gwałtowność) jest chyba zgodna z naturą kota :)
adam sosna Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 HAYQ linki poniżej niech trochę tłumaczą nieobecność jeśli tylko trwać siedem razy dłużej to po co? :) pozdrowienia
adam sosna Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 teresa943 koty są intrygującymi zwierzakami zwłaszcza, gdy mają szeroko otwarte oczy i chłoną wszystko co dochodzi do nich z otoczenia o tak! kot potrafi godzinami uważnie obserwować świat ja godzinami obserwuję kota :) pozdrowienia
adam sosna Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Baba Izba o kotach można bez końca - jak o każdym słowie mam nadzieję - jest w słowie "chcę" brak "chęci" - to śmierć? :)
zdrojek Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Sądzisz, że młodość jest nastawiona na podziwianie i poznawanie świata, wówczas gdy starości już nic nie zdziwi, i leży na biurku oczekując jedynie żarcia. W sumie ciekawa ta starość skoro obojętny jej jest świat i wszelkie na nim cierpienie. Też chciałbym tak. Ale muszę dożyć najpierw. Ciekawy wiersz. Pozdrawiam.
HAYQ Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. skąd ten pesymizm Adamie? to be " ready For Love" może wiele. a pro pos - świetny kawałek. :)
Judyt Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2009 hmm..ciekawości świata, pewnie jakiejś fascynacji, może pasji..(?), dużo cierpienia, które może usensawiać życie, tak mi się to czytnęło Adamie, J. serdecznie
Rekomendowane odpowiedzi