Pan_Biały Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 dostaliśmy dwie torpedy idziemy na lewą burtę ksero życia jest marnym kapitałem z poczwarki zamiast łabędzia wykluł się brat bliźniak wciągnięty na pokład kołem ratunkowym za dwóch zjadł porcję szczęścia nie jestem głupcem choć twarz o tym nie świadczy powiedział Kain
M._Krzywak Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 No i całkiem, całkiem... "ksero życia" - no, powiedzmy, że odkrywcze ;) Za to puenta - wzorcowa! Pozdrawiam.
Magda_Tara Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 świetny wiersz, puenta zwłaszcza (MK ma rację) a jeśli chodzi o matrycę - kserem zwaną...każdy i tak mordę obije na własny rachunek, spoko! :))
teresa943 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 ksero nie ksero...życie niestety nie ma odbitek...kazdy ma swoje i tylko jedno...niezależnie, spaprze czy czy dobrze przeżyje... a wiersz oczywiście dobry serdecz nie pozdrawiam - Krysia
krzysztof marek Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 świetny wiersz. dosłownie pojmując rozprawia się z bratobójczą walką o dobra tego świata... dziecięce zazdrości przechodzą na stronę dorosłości, tym bardziej gdy rzecz dotyczy przybranego rodzeństwa... "wciągnięty na pokład kołem ratunkowym za dwóch zjadł porcję szczęścia" bardzo lubię Twoje oszczędne wersy, Panie Biały. pozdrawiam serdecznie :)
a._mrozinski Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Dobry, mocny wiersz. Choć Benny Hill twierdził "Skseruj sobie życie; gdy je stracisz zostanie ci chociaż kopia". Arek
Anna_Para Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Ksero jako erzatz, (życie nieżycie) nie wiem, czy chodzi o bliźniactwo!!!? Raczej brat w znaczeniu - bliźni, drugi człowiek po prostu! Kain zabił Abla może być metaforą morderstwa o przywileje po prostu! Władzę, łaskę Boga, Muzy, rodziny, społeczeństwa! Zupełnie nie rozumiem "lewej burty" , ale przecież nie wszystko nalęży koniecznie rozumieć, by się podobało! Taaak, niewdzięczni ludzie nie są głupcami, wiedzą, co robią! Dobry cały, ale pointa - doskonała, pozdrawiam, Para
Pan_Biały Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Michał za czytanie i poświęcenie czasu pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Madziu no chyba się nie da coby nie obić, chociaż może ktoś ma, aż nadto farta:)) pozdrawiam i najlepsiejszego r
Pan_Biały Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za dobry i wstąpienie do mnie na czytanko pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki za interpretację, poświęcony czas na czytanie i lubienie oszczędnych wersów pozdrawiam Krzychu:) r
Pan_Biały Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)) nie wiedziałem, że to cytat Benny'ego, wiec dzięki za przytoczenie i za dobre słowo pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za interpretowanie i zagłębienie się w tekst dla autora jest to bardzo istotne i ważne:) pozdrawiam i najlepszego życzę Aniu r
Somewhat Damaged Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Dwie torpedy, dwie burty, dwa życia (ksero i oryginał), dwie bliźniacze poczwarki, porcja szczęścia dla dwojga, dwóch braci (Kain i Abel). Trudno mi dotrzeć do klarownego przekazu, bo szczerze mówiąc nie jestem w stanie z przekonaniem powiedzieć o czym tak naprawdę jest Twój wiersz. O chorym naśladownictwie? O niezdrowej rywalizacji? O pasożytnictwie? O szali dobra i zła, która koniec końców zawsze przechyli się na którąś ze stron? Nie twierdzę, że takie poczucie zagubienia i nieodgadnięcia jest czymś, czego nie lubię. Podobnie czuję się po niemal każdym filmie Lyncha a uważam je za mistrzowskie. Czasem cała frajda tkwi w tym, że nie wie się do końca i na pewno. Wrócę tu jeszcze się wgryźć Pozdrawiam serdecznie :)
Baba_Izba Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Przeczytałam, nie bardzo rozumiem, może dlatego, że już późno się zrobiło. "Poczwarka (nie jajo), łabędź, brat bliźniak" - to jakieś symbole? "nie jestem głupcem choć twarz o tym nie świadczy powiedział Kain" - wydaje mi się, że to powiedział Kain już po zabójstwie Abla. Wrócę jutro, właściwie dzisiaj, ale później, teraz nie umiem zinterpretować wiersza. Serdecznie pozdrawiam - baba
Wiechu J. K. Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Panie Biały, odnoszę takie dziwne wrażenie, że wiersz ten nawiązuje do autentycznego zdarzenia historycznego, do naszego polskiego Titanica: M/S Piłsudski... www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/nauka/nasz-polski-titanic,49181,1 pozdrawiam Wiechu
Nessa Isilra Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Świetna ostatnia, reszta też bardzo dobra, mocna. Odstaje tylko to ksero życia i to jak dla mnie warto by zmienić, bo wchodzi ciężko z butami w fajny klimat wiersza. Ode mnie plus. Miłego dnia życzę ; )
Pan_Biały Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jeśli czuje się pani podobnie jak u Lyncha to łechce mnie pani aż nadto, dziękuję po stokroć:) Lynch mówił o swoich filmach że nawet on sam do końca nie wie o co w nich chodzi, więc ... pozdrawiam i do następnego przeczytania r
Pan_Biały Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. symbole nas otaczają, wrzynają się w nas choć nie zawsze tego chcemy a jeszcze częściej nie zdajemy sobie sprawy, że nas przenikają mimowolnie, więc kto wie może to symbole:)) wróć Babo:) pozdrawiam r
Pan_Biały Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Panie Biały, odnoszę takie dziwne wrażenie, że wiersz ten nawiązuje do autentycznego zdarzenia historycznego, do naszego polskiego Titanica: M/S Piłsudski... www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/nauka/nasz-polski-titanic,49181,1 pozdrawiam Wiechu haha!!! dobrze się panu zdaje, stwór miał swoja genezę po przeczytaniu tego właśnie artykułu i choć czar pryśnie to muszę się do tego przyznać jak się rodziło pisanie stwora, gdyż pierwszy raz ktoś tak rozgryzł to co napisałem - chylę czoła i mam nadzieje, że artykuł i stwór nie są bliźniacze:)) pozdrawiam serdecznie i najlepszego życzę r
Rekomendowane odpowiedzi