Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepraszam za głupie czułości
uczucia zamiast kalkulacji
i że wzruszałem się na filmach

ty wiesz na pewno
dokąd prowadzi pusta droga
między czarnymi płachtami pól
wiesz co jest ważne
i kto tu jest ważny

zimne i zbyt twarde dla mnie
odchodzicie
dlatego nigdy się nie dowiem
nie zobaczę co jest za horyzontem
nawet jeśli mi ktoś opowie
nie uwierzę że istnieje coś więcej
niż tylko okrąg lęku
kreska zwierzęcego żalu

silna samowystarczalna kobieto
ty wiesz na pewno
kto wygra ostatnią rundę.

Opublikowano

Odnosząc się do ideologii wiersza, zastanowiłabym się skąd biorą się silne wyzwolone kobiety? Obecne pokolenie mężczyzn, to 'osobnki;p" wychowane w głównej mierze przez matki. Zniewieściali, nie potrafiący zapewni poczucia bezpieczeństwa kobiecie, zmuszają je w ramach doboru naturalnego i walki o byt, do przejmowania męskich cech i dbania o siebie. Poza tym samowystarczalność na tym etapie uznałabym za miraż, próbę manifestacji, że się potrafi, albo rozpaczliwe wołanie o nawrócenie rodzaju męskiego;p.
Wiersz problematyczny, ale fajny.
Dygam ; )

Opublikowano

Ojej, za dużo tutaj radykalnych wypowiedzi pojawiło się w komentarzach, bo z "oceniania" wiersza następiło jekieś niesłychane przejście na ocenianie - dosłowne - nas mężczyzn, i to jeszcze takie generalizacje i ogólnienia, że uchowaj Boże... wypowiedź Nessa I. szczególnie powinna zostać poddana jak najszybciej rewizji, inaczej grozi nam IV wojna światowa :D

Trzy grosze dorzucę: z doświadczenia powiem, że NIEKTÓRE kobiety horrorystycznie przenoszą swoje id i ego na płeć brzydką... facet umiera po chwili wypowiedzenia słów "i biorę ciebie XY za żoną", lub w innych okolicznościch ;D

Pozdrawiam