Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj ponownie Aniu.
Już drugi raz dzisiaj Cię chwalę, ale co zrobić – jest, za co.
Bardzo podoba mi się ten wiersz.
Dla mnie przesłanie jest czytelne. Dokładnie tak je odebrałem,
jak je opisałaś w odpowiedzi na poprzedni komentarz.
Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Cieszę się, bo już się bałam, że tekst nie jest czytelny, jak trzeba. Nawet w poprzedniej wersji, zamieszczanej latem w warsztacie, tęsknota mówiła do mężczyzny, zmieniłam, bo interpretowano, że kobieta do mężczyzny. Teraz jest, mam nadzieję, lepiej:) Pozdrawiam serdecznie dziękując jak nie wiem co;)) Para

Opublikowano

cichim ścigałem ją lotem,
aż ją dopadłem... tęsknotem

i całą zanurzam w sobie
zamknięty w nadziei grobie

zapraszam miłość do stołów
by powstać jak sfinks z popiołów

i wyznać jej prawdę duszy
która jej nigdy nie wzruszy

cichym ścigałem ją lotem
by skonać pod twierdzy płotem... hihihi :)

Paro, choć dynamicznie i lirycznie, lecz z odwiecznym smutkiem. To, co nam najbardziej smakuje, najczęściej zjadane jest na innych stołach, przez tych, którzy wpychają w siebie na siłę, żeby się nie popsuło. Paro, piszesz w con dolore najpiękniej. Pozdrawiam, zaciągając się łyczkiem orzeźwiającej Pary... hahaha :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Berenika97   Bereniko.   to co piszesz jest bardzo poruszające.   Cieszę się, że obraz " opóźnionego sygnału” rezonuje i zostaje po lekturze bo  to znak, że wiersz w jakimś sensie naprawdę działa, tak jak chciałem . dla mnie najpiękniejsze jest właśnie to spotkanie między moim  zamysłem  a  Twoim odczytem , kiedy   wiersz nie jest już tylko tekstem, ale staje się przestrzenia wspólnej refleksji.   Dziękuję Ci za tę bliskość w lekturze !!!   i Twoją mądrość w dzieleniu się nią.   Serdecznie Cię pozdrawiam :)    
    • @Alicja_WysockaZostaw czasem tej ptaszynie jakiś orzeszek, albo jagódkę pod tym jaworem, coby się krzynkę posiliła. Bo zima jeszcze, i jak zamarznie gdzieś w lesie ze świecidełkiem w dziobie, to nie doleci... ;)
    • @Berenika97Bereniko, jak Ty się rozwiniesz te swoje poetyckie skrzydełka, to hen wysoko wzlatujesz w niebo, dziękuję. Do wierszy znoszą mi co niektórzy właśnie koraliki, piórka, świecidełka, a ja sobie z tego otwieram sklep jubilerski, pozdrawiam    @iwonaromaDziękuję pięknie. Nie było tak trudno, do 4 i do 8 jeszcze liczę :)   @vioara stelelorOd Ciebie Vioara - to komplement, przypinam go jak broszkę. Widzisz, kolejna błyskotka, która mnie cieszy :)
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Alicja_Wysocka Dziękuję Alicjo :) @viola arvensis Dziękuję Viola :) @Berenika97 Dziękuję Beremita :)
    • Numerologia.   Jeśli przyjąć, że granica  - cienka linia. Raz tylko możesz przekroczyć ją. A wieczność to wyrok - zbyt surowy. To czym 11 jest? To coś pomiędzy 10 a 12. Dźwiękiem, nutą jak w strofach Sofony, czy codziennością niezmienną od lat, Sodomą w świecie grozy.   XX minął wiek Ona 11 zmierzyć się chce   10 przykazań bożych nie sprawdziło się. Z Apostołów 12 jednego wybrać nie potrafi. Nie zna historii ich. Krzyż zdjęty po drodze po nocach się śni.   Kolory się zlały. Co kłamstwem, a co prawdą jest - nie wie.   Przykład przyszedł z góry. Dziś podali w TV Maski to ludzi lęki Twarz kłamie   Bóg wybaczy wszystko. Wystarczy nawrócić się   Ona nie zawróciła, czekała. Kogut miał zapiać po trzykroć.   Nie było kogutów, nie podpisano ustawy. Na cieniu poprzestała. Każdy cień przecież ma.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...