H.Lecter Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 najpewniej biorą nas za bogów choć ich modlitwy skrzydlate i krzykliwe puszczamy mimo uszu pełne rozpaczy będą sądzić że to lis albo pechowe zrządzenie losu ich wiara nie zadrży przylecą znowu niby nic wielkiego ale przecież nie dotrzymaliśmy przymierza To jest znośne, środek ocieka dydaktyczną dosłownością plakatu ekologicznego.
Leszek_Nord Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki, wpadłem na to wczoraj dopiero, coś z tym zrobię. Swoją drogą ile to się trzeba naczytać, żeby dostrzec pewne oczywistości. Pozdrawiam. Leszek
Leszek_Nord Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tafla wody to ich niebo, Adolfie, rzeczywiście, piękne. Dzięki. Leszek może nie janso napisałem ale chodzilo mi o efetk pierwszej strofy, kiedy miedzy biegunami lataja :)) to wtedy maja wode pod soba takie niebo, nad ktorym my, jakies niezane im dtwory, a jak cos nieznanego, to pewniemagicznego. pozdr. raz jeszcze najpewniej biorą nas za bogów choć ich modlitwy skrzydlate i krzykliwe puszczamy mimo uszu a jednak niektórzy chcą je chronić bo takie lotne i uciekają z bieguna na biegun przed polarną nocą by zakładać na wyspie gniazda pod naszym okiem Adolfie, właśnie tak Cię zrozumiałem. Wcześniej nie myślałem o tym w ten sposób. Pozdrawiam. Leszek
Stefan_Rewiński Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Leszku, ja w przeciwieństwie do Bei uważam, że puenta jest bardzo dobra, koresponduje z początkiem "najpewniej biorą nas za bogów choć ich modlitwy skrzydlate i krzykliwe puszczamy mimo uszu ..." Nie dotrzymujemy przymierza wobec przyrody jako jej bogowie i jeszcze raz wobec Boga, który w zaufaniu oddał nam pod opiekę cud tego świata. Takie podwójne przymierze tu odczytuję. Cały ten wiersz ma znaczenie bardzo symboliczne. I jeszcze myślę, o ile bardziej od ludzi szlachetne i pokorne są rybitwy. Człowiek za wszystkie swoje nieszczęścia obarcza natychmiast Boga, jest skłonny Go porzucić, przestać Mu ufać. Rybitwy mają bardziej czyste serca. Piękny wiersz, Leszku. Pozdrawiam :) Franka ma rację. Pozdrawiam.
Leszek_Nord Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Leszku, ja w przeciwieństwie do Bei uważam, że puenta jest bardzo dobra, koresponduje z początkiem "najpewniej biorą nas za bogów choć ich modlitwy skrzydlate i krzykliwe puszczamy mimo uszu ..." Nie dotrzymujemy przymierza wobec przyrody jako jej bogowie i jeszcze raz wobec Boga, który w zaufaniu oddał nam pod opiekę cud tego świata. Takie podwójne przymierze tu odczytuję. Cały ten wiersz ma znaczenie bardzo symboliczne. I jeszcze myślę, o ile bardziej od ludzi szlachetne i pokorne są rybitwy. Człowiek za wszystkie swoje nieszczęścia obarcza natychmiast Boga, jest skłonny Go porzucić, przestać Mu ufać. Rybitwy mają bardziej czyste serca. Piękny wiersz, Leszku. Pozdrawiam :) Franka ma rację. Pozdrawiam. Też tak myślę. Dzięki Stefanie. Pozdrawiam. Leszek
Goliard Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 a co z rybami? pozdrawiam
Leszek_Nord Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. z zielonymi mi nie po drodze, mięsa wieloryba w markecie nie kupuję, bo niedobre, poza tym wszyscy się zjadają nawzajem - ale to my mamy przymierze. Pozdrawiam. Leszek.
Rekomendowane odpowiedzi