Karol Samsel Opublikowano 1 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 mógłbym zawierzyć się pomonie bogini jagód i pierworództwa. prosiłbym ją aby pokonała śmierć zwracając miłości jej własne rozbawienie. swoją drogą to musi być kojące: ta jesień w tuluzie spotkania kochanków na rozkopanej ziemi śmiech jednego z nich gdy zostaje sam w kraterze pełnym gazet. poczęcie jest przygodne. zrodziliśmy się w katakumbach i umrzemy w katakumbach ze skórą miękką jak po nadgryzieniu w szkatułach pełnych boskiego koloru. i w głębi serca wiemy już na pewno: nie warto się modlić nawet do pomony. miałem wiele okazji aby odkryć prawdę cieszyłem się w duchu z zakrytego kłamstwa.
Agata_Lebek Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Karolu przewagą "Jesieni w Tuluzie" nad innymi Twoimi wierszami jest jej łatwa czytelność i jaskrawo widoczne emocje. Duży plus. Wrócę.
Karol Samsel Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Agato, Macieju, super, dziękuję. Miło mi to słyszeć - pewnie już czas na zmiany. Pozdrawiam.
Agata_Lebek Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Zapomniałam o kulce i przeczytać jeszcze nie jeden raz warto. Od tego wiersza tworzę folder pt. "Karol" i zabieram go tam bez pytania ;))
JacekSojan Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 co prawda od jesieni w Tuluzie wolę jesień w Kasince Małej albo i w Małym Cichym - tam też jest miejsce dla kochanków choć już niekoniecznie w "kraterze pełnym gazet"... szkoda tylko że peel nie podzielił się prawdą którą odkrył ani nie wyjaśnia nic na temat zakrytego kłamstwa - antonimy wiszą w powietrzu jak dekoracyjne liście jesienią; trącą pustosłowiem, retoryką... J.S
Rachel_Grass Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 podoba mi się trzecia strofa, bo antonimy, Karolu, faktycznie ubodły mocno wiersz. ale pozdrawiam Cię :)
Karol Samsel Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Dziękuję Wam bardzo, ale ta inercja w puencie była w pełni celowa. W moim głębokim przekonaniu, stan zawieszenia prawdy jest sam jedną z najtragiczniejszych prawd, jakie mogą przynależeć do człowieka. A wiersz jest raportem z tego "antonimu umysłu" - na Boga, przecież cała literatura od Sofoklesa po Bernharda oparta jest na zasadzce wątpliwości. A co do Tuluzy, Jacku, nigdy nie byłem, bardzo rzadko zresztą bawię się w "zagranicznika", w rzeczywistości jestem zżyty z tą ziemią, po której stąpam. Pozdrowienia.
Goliard Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 wersy w tym tekście unoszą... temu tekstowi retoryka się należy :) pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi