Sylwester_Lasota Opublikowano 30 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Czarny kot pożarł noc i z rozkoszy mruczy. Prężył grzbiet, cieniem szedł, ze zmierzchem się włóczył. Ostrząc wzrok, tłumił krok, szarość w czerń obrócił. Czaił się w burej ćmie, z niej się na noc rzucił. W jeden skok złapał ją, pazurami chwycił. Igrał z nią burcząc wciąż. Ciemnością się sycił. Chciała biec w dal, hen, gdzieś, by od niego uciec, Ale w nim koci spryt noc ku sobie zwrócił. A gdy już zbrzydła mu (zwyczajnie się znudził) jego gra i jej strach co koszmary budzi, pożarł ją żywą wciąż. Ranny brzask wykrztusił. 4
Kamertonka Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 zaciekawiło mnie to nie tylko dlatmu, że moja ukochana kotka Gejsza była brunetką bajkowo/leniwo/łagodne trochę takie do zaśpiewania czy nawet zamruczenia pozdrass
Sylwester_Lasota Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Noooo, wielkie dzięki :) bo już myślałem, że spłodziłem tak doskonały wiersz, że nawet mucha-krytyka nie siada, a tu, proszę, nawet kompement się trafił ;) Miłego dnia :)
Baba_Izba Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Mam zaległości w czytaniu, nie mówiąc już o komentarzach. Przeczytałam kilka pozycji z Twojego dorobku i przyznaję, że lekko przyżółkłam. Mam nadzieję, że szybko wróci mi naturalny koloryt, ponieważ jeśli zazdroszczę, to zawsze bardzo życzliwie, jakakolwiek zawiść jest mi absolutnie obca. Dla potwierdzenia moich słów trzymam rękę na wątrobie. Moim skromnym zdaniem, ogólnie biorąc piszesz ładne wiersze, trudno do czegoś się w nich doczepić. Dotykasz różnych tematów, również eksperymentujesz. Podoba mi się jak piszesz i o czym piszesz. Mam wrażenie, że i Ty na równi z czytającymi, bawisz się doskonale - pisząc. Podoba mi się również ten wiersz, tym bardziej, że podoba się również mojej czarno - białej kotce, ona też lubi pożerać noce, zwłaszcza w okresie pełnej wolności (3 m-ce w roku), rano czasami wyksztuszała resztkę niestrawionych polowań. To tyle, żeby nie przechwalić! Serdeczności - baba
Sylwester_Lasota Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 no nie no! to ja jestem w szoku ;) ten wiersz tak długo wisiał bez żadnego komentarza, że już myślałem, że forum uznało go za gniot niegodny nawet poświęcenia chwili na zaznaczenie swojej obecności. trochę sprawę uratowała Kamertonka, ale i tak było mi trochę smutno, bo lubię to moje dziecię. zrobiłaś mi naprawdę bardzo miłą niespodziankę. dzięki za przeczytanie tego, jak i innych wierszy. też miałem dłuższą przerwę, więc nawet nie zauważyłem Twojej nieobecności ;) kłaniam się nisko i pozdrawiam.
Bogdan Brzozka Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2019 Bardzo dobry wiersz, mimo upływu lat, pozdrawiam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 30 Maja 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2019 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki :) Przywołałeś go swoim (świtu kotem) :) :) :) Wzajemnie :)
Berenika97 Opublikowano 17 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2025 @Sylwester_Lasota Twój wiersz ma poetycką wizję nocy personifikowanej jako żywego stworzenia, które czarny kot chwyta i pożera. Budujesz napięcie i atmosferę – od pierwszej linijki czuć tę mroczną, niemal baśniową aurę. :) Dobrze, że wykrztusił i nam ją zwrócił. :)))
Rekomendowane odpowiedzi