Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

*** (to co ma znaczenie jest zapisane...)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to co ma znaczenie jest zapisane
na pięciolinii duszy
drżącymi półnutami
kluczami

są piosenki wytrychy
i są słowa refrenu
barwa oczu

są dysharmonie
mimo wszystko
nie odbijasz się w źródle
nad którym nie uchylisz czoła

wiesz że nic nie wiesz
nigdy
nawet szeptem
nie mów
jakie jest życie

nie potrafię żyć w bałaganie
artystyczny jest tylko nieład

Anna M.

Opublikowano

Witaj Aniu !

Obraz pięciolinii jest trochę chaotyczny. Na początku każdej piątki stawia się kluczowy zawijas, a dopiero później idą nuty.

[quote]nie odbijasz się w źródle
nad którym nie uchylisz czoła

zabieram te linijki dla siebie :)

Jednak czy naprawdę nie można mówić jakie jest życie ? Nawiązujesz do Sokratesa, który mówi "Wiem, że nic nie wiem", ale czy dzisiejszy człowiek też tak myśli ? Większość ludzi uważa, że może zaistnieć to, co zostało wypowiedziane, czyli w jakimś stopniu uporządkowane. Dlatego nie można żyć w bałaganie.

Ten nieład artystyczny trąci myszką, ale mimo wszystko wiersz zastanowił i poruszył.

Pozdrawiam na zimną jesień
Monika
Opublikowano

Aniu; tu był naprawdę niegłupi pomysł i ciekawa myśl, jednak zbyt wtórnie - brak mi świeżości, jakiś oryginalniejszych gadżetów, niż; oczy, źródło, czoło, pięciolinia duszy, klucze, i sokrates, plus te znane określenia/niemal cytaty - niestety.

pozdrawiam
kasia :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Robert Witold Gorzkowski  atam, ale dziękuję Kiedy nie wiem co powiedzieć mówię atam( fajnie że to słowo wziąłeś na tapet), bo myślę że nie jestem wyjątkowa- i tyle dla mnie słów miłych. Dziękuję. . Wiem że to za mało- bo to tylko zwykłe dziękuję. Robert Ty też masz wiedzę - i metafory. Dziękuję
    • @Nata_Kruk aż oczy przetarłem czytając niektóre komentarze, bo chyba ludzie czytali inny wiersz z przyjemnością go wchłonąłem i po komentarzach jeszcze raz dla mnie cymes! 
    • @Nata_Kruk tak Ania jest wyjątkowa. Poziom zainteresowań kobiet historią jest marginalny. Często jeżdżę po muzeach i zwykle są jakieś dyskusje czy prelekcje to ze względu na swoich partnerów kobiety uczestniczą w takich spotkaniach najgorsze są po wykładzie luźne dyskusje przy kawie i ciastku. Naprawdę trzeba mieć dużo silnej woli aby nie wybuchnąć śmiechem, gdy pani w moim wieku pyta się kiedy wybuchła II Wojna. Naprawdę trudno mi jest uwierzyć że można tego nie wiedzieć, a jednak można! choć muszę przyznać że  znam cholernie inteligentne panie z muzeów, wtedy rozmowy są ucztą dla zmysłów . Lubię jak kobiety mają wiedzę a Ania często mnie w swoich wierszach zaskakuje tematyką no bo to trzeba wiedzieć. Zwykłe zajrzenie do książki nie wystarczy aby zbudować ciekawą narrację. Zwykle też punktowa wiedza nie wystarczy bo wątki są powiązane i żeby się wypowiedzieć często trzeba znać historie które z pozoru nie uczestniczą w danym zdarzeniu, a mają na niego wpływ. Ania to ma, ale to trzeba dużo czytać, aby to wiedzieć. Pytanie retoryczne: która kobieta lubi czytać ręka w górę! Czytałem kiedyś że jesteśmy w ogonie europy jeżeli chodzi o czytelnictwo bodajże jedna książka na rok?
    • Bystra Franka, mieszkanka Niecieczy podejrzewa, że coś jest na rzeczy. Gdy pochyla doktor się z pasją i obraca zręcznie co raz ją, to podziwia ją tylko, czy leczy?  
    • @piąteprzezdziesiąte Dzięki, dzięki
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...