Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Festiwal Literacki im. Czesława Miłosza

Jerzy Rybak

Rekomendowane odpowiedzi

23 października 2009 roku w Krakowie rozpocznie się I edycja Festiwalu Literackiego im. Czesława Miłosza. Każda edycja festiwalu nawiązuje do wybranego wątku twórczości Czesława Miłosza. Hasłem przewodnim tegorocznych spotkań jest Zniewolony umysł.

Ideą Festiwalu jest nie tylko propagowanie twórczości Poety, ale nade wszystko potraktowanie jej jako punktu wyjścia do szerokiej dyskusji o współczesnym świecie, kulturze i literaturze. W wieczorach poetyckich i panelach dyskusyjnych udział wezmą m.in.: Wisława Szymborska, Seamus Heaney, Derek Walcott, Jiří Gruša, Hans Magnus Enzensberger, Ko Un, Tomas Venclova i Adam Zagajewski.

Program Festiwalu:

23 października (piątek)

Godzina 12:00 - Posadzenie dębu Miłosza /Ogrody Znaku, ul. Kościuszki 37

Godzina 19:00 - I wieczór poetycki: Wisława Szymborska, Seamus Heaney, Tomas Venclova. Prowadzenie: Jerzy Illg / Stary Teatr, ul. Jagiellońska 5

Godzina 21:00 - Czesław Miłosz / Ola Watowa. Listy o tym co najważniejsze
Uczestniczą: Andrzej Wat, Anna Piwkowska, Bronisław Maj. Prowadzenie: Andrzej Franaszek / Galeria Camelot, ul. św. Tomasza 17

Godzina 21:00 - Poezja zbliża ludzi. Mój ulubiony wiersz - filmy Ewy Zadrzyńskiej / Alchemia, ul. Estery 5

Godzina 22:00 - Zniewolony umysł w wolnej Polsce (1); Uczestniczą: Tadeusz Dąbrowski, Marta Podgórnik, Andrzej Sosnowski, Edward Pasewicz, Krzysztof Koehler, Dariusz Suska. Prowadzenie: Piotr Śliwiński / Alchemia, ul. Estery 5

24 października (sobota)

Godzina 12:00 - Spotkanie autorskie: Aharon Shabtai; Prowadzenie: Michał Sobelman / Centrum Kultury Żydowskiej, ul. Meiselsa 17

Godzina 12:00 - Spotkanie autorskie: Seamus Heaney; Prowadzenie: Jerzy Jarniewicz / Opactwo oo. Benedyktynów, Tyniec

Godzina 16:00 - Debata: Poezja i imperium; Uczestniczą: H.M.Enzensberger, Jiří Gruša, Ko Un, Derek Walcott, Tomas Venclova; Prowadzenie: Irena Grudzińska-Gross / Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha, ul. M. Konopnickiej 26

Godzina 19:00 - II wieczór poetycki: Ko Un, Derek Walcott, Adam Zagajewski; Prowadzenie: Magda Heydel / Kościół św. Katarzyny, ul. Augustiańska 7

Godzina 21:00 - Poezja zbliża ludzi. Mój ulubiony wiersz - filmy Ewy Zadrzyńskiej / Alchemia, ul. Estery 5

Godzina 22:00 - Zniewolony umysł w wolnej Polsce (2); Uczestniczą: Sylwia Chutnik, Bernadetta Darska, Paweł Dunin-Wąsowicz, Grzegorz Jankowicz, Radosław Wiśniewski; Komentarz: Janusz Anderman, Kinga Dunin; Prowadzenie: Przemysław Czapliński / Alchemia, ul. Estery 5

25 października (niedziela)

Godzina 11:00 - Podpisywanie książek przez zaproszonych poetów / Kawiarnia Bunkier Sztuki, Plac Szczepański 3a

Godzina 12:00 - Spotkanie autorskie: Hans Magnus Enzensberger i Ryszard Krynicki; Prowadzenie: Bogdan Tosza / Instytut Goethego, Rynek Główny 20

Godzina 14:00 - Spotkanie autorskie: Ko Un; Prowadzenie: Wojciech Bonowicz / Aula Nowodworskiego, św. Anny 12

Godzina 16:00 - Debata Zniewolony umysł; Uczestniczą: Robert Faggen, Ramin Jahanbegloo, Siergiej Kowaliow, Aharon Shabtai, Dubravka Ugrešić, Adam Zagajewski; Prowadzenie: Adam Michnik / Auditorium Maximum UJ, ul. Krupnicza 33

Godzina 19:00 - III wieczór poetycki: Aharon Shabtai, Hans Magnus Enzensberger, Jiří Gruša; Prowadzenie: Andrzej Jagodziński / Synagoga Tempel, ul. Miodowa 24

Godzina 22:00 - Spotkanie autorskie: Marcin Świetlicki i Jacek Podsiadło
Prowadzenie: Paweł Konjo Konnak / Alchemia, ul. Estery 5

26 października (poniedziałek)

Godzina 11:00 - Spotkanie autorskie: Derek Walcott; Prowadzenie: Magda Heydel i Zygmunt Mazur / Auditorium Maximum UJ, ul. Krupnicza 33

Organizatorem Festiwalu jest Instytut Książki. Honorowy patronat objął Prezydent Miasta Krakowa, Jacek Majchrowski. Festiwal potrwa do 26 października.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

No cóż, wszystko można.
Ktoś (nie pamiętam kto) ładnie powiedział,
że trzeba bardzo dużo nie przeczytać, żeby wyrażać takie arbitralne sądy.

a ktoś jeszcze mądrzejszy powiedział że lepiej nic nei cyztac, niż czytać tandetę ^^
a ja tylko o Miłoszu, czyli o średniaku któy oprócz paru wierszy fajnych pisał tandetę ^^e'VIVA L'lECHOŃ =DDDD

No cóż, wszystko można.
Ktoś (nie pamiętam kto) ładnie powiedział,
że trzeba bardzo dużo nie przeczytać, żeby wyrażać takie arbitralne sądy.

a ktoś jeszcze mądrzejszy powiedział że lepiej nic nei cyztac, niż czytać tandetę ^^
a ja tylko o Miłoszu, czyli o średniaku któy oprócz paru wierszy fajnych pisał tandetę ^^e'VIVA L'lECHOŃ =DDDD
Myślę sobie, że wypadałoby argumentować swoje sądy,
zwłaszcza TAKIE sądy, no ale pozostając na takim poziomie dyskusji,
jaki Pan proponuje: skoro Miłosz był średniakiem, to daj nam Boże wielu średniaków. Amen
/j

Ach tak, zapomniałam, że sfrustrowane polskie społeczeństwo
nie potrafi się cieszyć z dobrych inicjatyw kulturalnych. Lepiej ponarzekać,
pokłócić się o kropkę na końcu zdania czy inny przecinek, a na końcu ulać trochę jadu
na kogoś, komu się, mówiąc kolokwialnie, udało.
Bardzo Państwa przepraszam, że zamieściłam tutaj ogłoszenie
o Festiwalu Literackiego im. Czesława Miłosza. Rozumiem, że uderzyłam
w Państwa wrażliwość i uroczyście obiecuję, że to się już więcej nie powtórzy.
A mniej oficjalnie dodam: żal.pl

/j

jaki Pan proponuje: skoro Miłosz był średniakiem, to daj nam Boże wielu średniaków. Amen
/j

po 19 latach mojego życia do tej pory nie umiem podac argumentu czemu nie lubię smaku pietruszki czy pieczarki... przepraszam ^^ a ostre słowa nie moje, w jako wyrazista ocena (jak słuszna) najwięskzego polskiego poety Lechonia :)))

/j

po 19 latach mojego życia do tej pory nie umiem podac argumentu czemu nie lubię smaku pietruszki czy pieczarki... przepraszam ^^ a ostre słowa nie moje, w jako wyrazista ocena (jak słuszna) najwięskzego polskiego poety Lechonia :)))
Pan nie napisał, że nie lubi poezji Miłosza. Pan napisał, że poezja Miłosza
jest tandetna. Taka subtelna różnica /j

skończym z tym Pan/Pani to mi zapyziała, epigońską pozabwioną dobrych poetów, pomysłówm wierszy, naśladowniczą, lizodupną, pozbawioną kreatywnosci N ieszufladę przypomina, błeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

no cóż w przypadku poezji tlyko i wyłacznie gust się liczy, więc to jes to samo ^^ bo jak oceniń co jest dobre co jest złe, jak nie przez pryzmta gustu ^^ tak jak w kuchi

skończym z tym Pan/Pani to mi zapyziała, epigońską pozabwioną dobrych poetów, pomysłówm wierszy, naśladowniczą, lizodupną, pozbawioną kreatywnosci N ieszufladę przypomina, błeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

no cóż w przypadku poezji tlyko i wyłacznie gust się liczy, więc to jes to samo ^^ bo jak oceniń co jest dobre co jest złe, jak nie przez pryzmta gustu ^^ tak jak w kuchi

o Boże jestem taki mądry żeby oceniacć całe polskjie sfrustrowane społeczeństwo, do którego się nie zaliczam bo jestem taki genialny.... skąd my to znamy ;P
Ale to nie jest ani błyskotliwe, ani śmieszne, ani nawet a propos... może lepiej już się nie odzywaj... :)

o Boże jestem taki mądry żeby oceniacć całe polskjie sfrustrowane społeczeństwo, do którego się nie zaliczam bo jestem taki genialny.... skąd my to znamy ;P
Ale to nie jest ani błyskotliwe, ani śmieszne, ani nawet a propos... może lepiej już się nie odzywaj... :)

jak to nie smnieszne, nie uwierzysz, ale smieje się z tego dotąd
hahahahahaha