Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Skutki wojny

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze chłodem wiało od morza
zima nie chciała się topić,
z daleka wieściami sypała groza
aby z narodów zakpić.

Modlą się strony do jednego Boga
ofiary z ludzi składają,
niszczy człowieczą kulturę pożoga
winni w bohaterów przebierają.

Zima się kończy, wiosna zaczyna
- pustynie wojną krwawią,
znów nikt nie wie czyja to wina
potęgami swymi się bawią.

Będą się zmieniać rządy i pory roku
człowiecza natura inaczej,
wiecznie trwa w morderczym amoku
nie zmieni się nigdy raczej.

Szczęściem sypią wybrane narody
dzielą na wszystkie rasy,
bomby dyktują warunki zgody
- wracają stare czasy.

Po cóż na świat przyszedłes sieroto?
- o tobie nikt nie pomyśli,
wojują ojcowie o czarne złoto
skrzywdził cię los kapryśny.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ten wiersz ma namawiać do zapadnięcia się pod ziemię, przepraszam, że spytam tak?
Przecież ten wiersz nie jest o nas? Dlaczego mamy zapadać się pod ziemię? Wydaje mi się, że tym razem odgadnięcie puenty wbrew pozorom łatwosci będzie trudniejsze. Pozdrawiam.

Qrcze ;)) miałam sobie dać dzisiaj dyspense, na kom i odp.wyczułam większą na to potrzebę. To jest dobry wiersz i przechodzę przez niego (powiedzmy ;(:) zatrzymuje mnie ostatnia strofa
po cóż omawiać ten problem skoro i dokładać koksu,skoro to jest bardzo ważne... owszem
jednak są równie ważniejsze, których (wiem sama przecież, że to nie o nas? ale omawianie
mieści sie w wolnej i jakby spokojnej sferze interpretacji ... i nie należy aż do takiej
rangi stawiać puenty mimo, że sama wspomnę o tym więcej , ... może to nie jest natr
afniejszy cytat fil. ale ułatwia, wszystko płynie i tak i wszystko ma swój czas i kres, o tym należy pamiętać z wodą w ustach i ;))))))). Pozdrawiam.

Franku, jak to ja :) doszukuję się drugiego dna i wydaje mi się, że "skutki wojny" mają tu wieloznaczny wymiar, że tu nie chodzi tylko o wojny toczące się na przestrzeni dziejów, ale szczególnie o te dzisiejsze "bezkrwawe", które zabijają równie skutecznie... wrogoscią, nienawiścią, podstępem...w stosunkach międzyludzkich....jednak mogę się mylić :):)

Serdecznie pozdrawiam :-)
Krysia

...to o wojnie tak ogólnie z punktu widzenia każdej ze stron, każdy komentarz będzie miał swoje racje, a mnie zostało dyplomatycznie milczeć. Pozdrawiam.
hi(: dyplomatycznie milczeć..zawsze możesz dodać coś od siebie
bo to przecież nic nie szkodzi wierszowi c zy jakoś tak, J. (:

To jest trudny temat - wiersz powstał ok. dwóch lat po zniszczeniu dwóch wieżowcow na Manhattanie. Jakos tak wyszło, że i dla mnie one były i są symbolem - codziennie oglądałem je z pociągu metra, samochodu, czy wielu innych okolicznosci. Pracowałem wtedy wsród wielo etnicznej społecznosci....dalej już wiesz. Rozmowy, dyskusje, opinie itp, wyprodukowały ten wiersz. Przecież ten horror oglądałem przez rzekę Hudson. To wszystko, to jest własnie te drugie dno i wieloznaczeniowy wymiar. Pozdrawiam serdecznie.

...to o wojnie tak ogólnie z punktu widzenia każdej ze stron, każdy komentarz będzie miał swoje racje, a mnie zostało dyplomatycznie milczeć. Pozdrawiam.
Może i masz rację, ale na swoje usprawiedliwienie dodam, że nie chciałem być źle zrozumianym i wyjsć na zarozumiałego buca. Sprowokowany przez Ciebie i Teresę 943 opisałem okolicznosci powstania wiersza. Nie potrfię inaczej wyjasnić, bo musiałbym napisać "trylogię" zanudzając pewnie czytelnika niezrozumiałą formą pisząc w szczegółach o wielkiej metropoli, która jest międzynarodowym tyglem innosci. Odpowiedź umieszczona pod komentarzem naszej koleżanki dotyczy też wyjasnienie Twoich wątpliwosci zasianych moim re-komentarzem. Pozdrawiam jak zwykle serdecznie.

Może i masz rację, ale na swoje usprawiedliwienie dodam, że nie chciałem być źle zrozumianym i wyjsć na zarozumiałego buca. Sprowokowany przez Ciebie i Teresę 943 opisałem okolicznosci powstania wiersza. Nie potrfię inaczej wyjasnić, bo musiałbym napisać "trylogię" zanudzając pewnie czytelnika niezrozumiałą formą pisząc w szczegółach o wielkiej metropoli, która jest międzynarodowym tyglem innosci. Odpowiedź umieszczona pod komentarzem naszej koleżanki dotyczy też wyjasnienie Twoich wątpliwosci zasianych moim re-komentarzem. Pozdrawiam jak zwykle serdecznie.
przeczytałam i już wiem, bardziej rozumiem(chociaż nie zawsze przecież wszystko trzeba)
---->wielkie dzięki, płoniaście(:J.
(faktycznie nie dziwię się że wiersz taki powstał, i nie dziwię,,że utkwiło w pamięci,
chociaż siedząc w swoich domach nie zawsze musimy być aktualnie świadomi tego co
się dzieje)

przeczytałam i już wiem, bardziej rozumiem(chociaż nie zawsze przecież wszystko trzeba)
(faktycznie nie dziwię się że wiersz taki powstał, i nie dziwię,,że utkwiło w pamięci,
chociaż siedząc w swoich domach nie zawsze musimy być aktualnie świadomi tego co
się dzieje)
....byłem swiadomy, co się dzieje i nie siedziałem zamkniety w swoim chudym pokoiku.

się dzieje)
....byłem swiadomy, co się dzieje i nie siedziałem zamkniety w swoim chudym pokoiku.
wiem wiem..tak sobie powiedziałam ogólnie, że nie każdy znajduje się obok jak chociażby Autor nijeszego..., nie każdy może zdawać sobie sprawę, że to nie tylko szklany monitor
odbiornika telewizyjnego czy inne,J. (:dobrej, spokojnej nocy

wiem wiem..tak sobie powiedziałam ogólnie, że nie każdy znajduje się obok jak chociażby Autor nijeszego..., nie każdy może zdawać sobie sprawę, że to nie tylko szklany monitor
Dzięki, u mnie o tej godzinie kiedy to piszę słońce zdążyło się skryć za firankę drzew i domów.

Dzięki, u mnie o tej godzinie kiedy to piszę słońce zdążyło się skryć za firankę drzew i domów.

a u mnie ranek( na drugi dzień), zatem: dobrego i tyle(: bo pory nie odkryje