Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Wyspa ork

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Znasz się na waleniach! Tak, widywałem stado bieług, bracia mniejsi wielorybów, jak sądzę? Wyglądały, jakby z cielaczkami pasły się na łące. Samiec czujnie wypatrywał, czy w pobliżu nie pojawi się niedźwiedź polarny, który czasami na nie poluje. To ja się czułem jak tło;). Pozdrawiam.

Ale biełucha to ryba, białucha to waleń. Ja słabo się znam na rybach i waleniach, zaznaczyłem, ale Ty... :)))))))

Nieważne, ważny jest pomysł na wierszyk jaki mi się pojawił. Tytuł - Wolność walenia!. Pożyczę sobie
od Ciebie stado nudnych samic( świetne, świetne!), które płyną do walenia; a on jakoś taki trochę przestraszony, ale w zatoce - wyjścia nie ma - osaczony...:))))))))

Dziękuję, za inspirację, pozdrawiam.
Almare ale namieszałeś, jakie ryby! Biełuchy to krowy są, nie ryby, parzystokopytne choć wieloryby, ssaki krótko mówiąc! Pozdrawiam, powodzenia z waleniem w wierszyku;)

A ja zapytam skąd u Ciebie taki krajobraz ? Gdzie to ? Jesteś tam, na dalekim Nordzie ? W moim odczuciu (być może nieprawdziwym - byłam tylko dwa razy w Norwegii i to nie na północy) powinno być bardziej pusto. Norwegowie lubili moje pozerskie zdanko "Norway is like a woman - beautiful and lonely", ale, cóż, to poczciwi z natury faceci. Ale Ty, jeśli tam mieszaksz, mógłbyś dmuchnąć naprawdem chłodem północy.
W tym wierszu straszne mnóstwo zwierząt, powiedziałabym - tłok na Białych Polach. Wystarczyłoby

w słonej zatoce
melancholii wieloryb
pasie swoje stado
nudnych samic

lodowiec ociężale
cieli się w morze

Marudzę, bo boję się zimy.
Pozdrawiam ciepło :))

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Północ jest pełna życia! W jednej dolinie może żyć 100tyś. gatunków roślin, w następnej, jak na innym kontynencie 100tyś. gatunków podobnych a jednak osobnych. Ekstremalne warunki sprawiają, że jest takie bogactwo form. Trzeba się postarać, żeby tu przeżyć.
Podobnie, jak na naszym poetyckim orgu, bo tak to sobie wymyśliłem.
Pozdrawiam. Leszek