adolf Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Na wietrze cień się skroplił i noc świat zalewa W makijażu chmur szarych niebo ptaki straszy Cisza na brwi karniszach powieki rozwiesza I drzewa idą z wiatrem w jesienne zapasy. I piasek się przelewa przez ziemi głębiny By w wodospadach urwisk skończyć każdą ścieżkę I odlatują ptaki, pragnę lecieć z nimi Lecz sen mnie związał z ciałem i czekać chce jeszcze. Rozsypują się drzewa, korodują liśćmi I nie ma już gdzie uciec od szarego smutku Na paterach jezior niebo jeszcze błyszczy Zanim znów zamarzanie a w nim wiosna uczuć Już dymem zakrwawione unoszą kominy Domy w których niedawno światło się pławiło. A na szafocie wichur wyliczają winy Te wielobarwne kwiaty, w których życie żyło. I w strasznym ,szarym grobie nieba burzowego Zasiadłem, lecz skulony. I czekam aż wreszcie W przyciszonej muzyce marszu żałobnego Wypełnię wszelkie skrzypce swych liści szelestem
Fly Elika Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 piekna poezja adolfie ... jak zywkle łączaca w sobie estetykę i całą dumę z godnością jak i merytorykę w zawieraniu treści w sposób autodumny ... czy można wypełnić szelestem wszelkie skrzypce ... z tym nie mogę sie zgodzić ... stwierdzam ... niemożliwe z robieniem tego w formie niedokonanej, jak najbardziej i w zamyśle ... serdecznie
ula Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 każdy wers jest dopieszczony i co więcej, dopieszcza czytelnika.. pozwolę sobie zatrzymać powyższy wiersz w ulubionych, pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi