Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tornada i burze
nad głowami meteoryty
i gwałtowne ulewy
nie zmogły
nadwątlonego domu

oparł się nawałnicy
tylko dach naruszony
i ściany trzeba ogacić
by przetrwać

zimne wieczory bez szwanku
przy wciąż jeszcze tlącym
wspólnym palenisku
od nowa

spójrzmy w oczy

Opublikowano

temat jak i puenta, naprawdę, słuszne i godne polecenia. ogacić? kojarzy mi się że jest takie słówko, ale co znaczy? to chyba coś z wiejskiej mowy - naprawić, czy okleić, otulić czymś?
Tylko biorąc pod uwagę że ten dom już tak strasznie zniszczony, czy by nie lepiej było bardziej generalny remont przeprowadzić, albo też przenieść wszystkie co do jednego graty do nowej chałupki. Co by jej już wiatry i ulewy nie były straszne. :)
pozdrawiam stokrotkowo;

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

dobrze rozumiesz "ogacić" - naprawić, ocieplić (w ramach remontu); natomiast co do przeprowadzki, to raczej się nie da, bo "dom" jest symboliczny, nadszrpnięty mocno, ale ma jeszcze mocny fundament, więc warto zakrzątnąć się wspólnie, by od nowa...za wszelką cenę spróbować przy tym samym palenisku :)

dziękuję stokrotkom :-)
i pozdrawiam -
Krysia
Opublikowano

"ogacić" tzn. ocieplić, opatrzyć
ale "ogracić" też ma sens :) w znaczeniu "umeblować"
dzięki Judyt

cieputko, domowo :-)

a no mogłoby tak być.., teraz rozumiem,
wzajemnie cieplutko
Opublikowano

no i wpadam z wizyta:),,mietowe marzenia''postawily wysoko poprzeczkę Krysiu, ale ten wiersz tez mi sie widzi:)...troche jakby puenta zbyt słaba- co Ty na to?...reszta bez zastrzezeń cmook:)
Opublikowano

no i wpadam z wizyta:),,mietowe marzenia''postawily wysoko poprzeczkę Krysiu, ale ten wiersz tez mi sie widzi:)...troche jakby puenta zbyt słaba- co Ty na to?...reszta bez zastrzezeń cmook:)
witam Beatko, fajnie, że wpadłaś :) puenta za słaba? czy ja wiem? w parze z tytułem wydaje mi się zgrana...takie spojrzenie "od nowa" często bywa bardzo trudne...
dzięki i pozdrówki :):):) Krysia