M._Krzywak Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 widzisz, towarzyszu Stalin nasi wybitni pisarze cię opuścili tak bywa mówią, że śmiech gorszy niż śmierć odkąd wypuścili twoje dłonie stwardnieli w samą porę a tak im było do twarzy w czerwieni sztandarów w pierwszomajowym pochodzie w potopie sandałów (i rzekł Churchill, że mądrość i rzekł Roosevelt, że wrażenie i Nelson rzekł - swój chłop matka mówiła – Soso dobry chłopiec) ja nie gdzieniegdzie wstydliwe milczenie gniew, gdy ktoś wspomni tamte dorośli już przecież, a to odpowiedzialność za słowa, za wiersze, prozę, za Polskę
Mirosław_Dębogórski Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 "Niech żyje nam Towarzysz Stalin on usta słodsze ma od malin" Zawsze się zastanawiam dlaczego najwięksi dyktatorzy, pomimo że wyglądają na palantów potrafią tak ludzi zachwycić. Co do wiersza to później zabiorę głos. Miłego...
adam sosna Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 można rzec: "ciszej nad tą trumną" ale... czy to trumna? powątpiewam słuchając słów niektórych i widząc reakcje wielu chciałem się uśmiechnąć! ale jak? wargi wykrzywia ku ziemi pamięć!
teresa943 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 ja nie gdzieniegdzie wstydliwe milczenie gniew, gdy ktoś wspomni tamte dorośli już przecież, a to odpowiedzialność za słowa, za wiersze, prozę, za Polskę to przesłanie warto zapamiętać i nie tylko... serdecznie pozdrawiam
Sfinks13 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Bardzo ciekawy wiersz i historyczna prawda o której warto pisać dla przyszłych pokoleń, podoba się przekaz serdecznie 13
Michał_Zawadowski Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 przesłanie tak, natomiast końcówka tragiczna jak dla mnie jak czytam końcówkę to w tle powinien lecieć mazurek dąbrowskiego, gładko ogoleni żołnierze w świeżo wypranych mundurkach powinni wciągać flagę na maszt, a dzieci w kurpiowskich strojach składać kwiaty pod grobem nieznanego żołnierza ;) natomiast wcześniej jest ok. można by jeszcze dodać dedykację, np. tow. w. szymborskiej.
M._Krzywak Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Mirosław Dębogórski - to będę czekał. adam sosna - zobaczymy, co z tego będzie teresa943 -dziękuje :) Sfinks13 - a zapominają pokolenia? Michał Zawadowski - pomyślę nad zakończeniem, też mi się jakąś sztampą odbija. Dedykować można, ale lepiej zobaczyć pochód pierwszomajowy w "Kronice" i spojrzeć na ten sztandar Związku Pisarzy...
Marlett Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Może wystarczy;za słowa, za wiersze, prozę Pozdrawiam.
Sfinks13 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 zapewne zapominają, gdyż nawet teraz w USA mało kto wie kim był Stalin i napewno 1maja, kto o tym będzie pamiętał o zakłamaniu komunizmu::):):) szacun 13
Almare Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 lubię takie wiersze; udawanie, że nie istnieje przestrzeń ideologiczna, a poeta ma tworzyć, jedynie, byty oderwane od rzeczywistości i nie zajmować się nią, jest hipokryzją. pozdrawiam.
Mirosław_Dębogórski Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Płaszczyzny i przestrzenie są nie do ogarnięcia s ścisłego sprecyzowania (to odniesienie do poprzednika). Stalin jest wytworem potrzeb Narodu Radzieckiego, a ściślej ujmując rosyjskiego. Rosjanie do dziś mają imperialną mentalność i potrzebę posiadania Pana. Taki palant jak Putin w Polsce byłby wyśmiany w Rosji jest carem. Najpierw był prezydentem a potem został premierem inne stanowiska a władza ta sama. Francuzi wyciągnęli naukę z historii jak dostali baty (po Napoleonie i Po Komunie Paryskiej), Niemcy po Hitlerze, Włosi po swoim Mussolinim a Rosjanie nadal wielbią Lenina i Stalina, choć oni najwięcej krzywdy uczynili własnym narodom. Wierszyk nieco za skromny do ogarnięcia win. Ale warto o tym pisać. Ja bym nie potrafił. Z wiersza wynikałoby że stalina wielbiono w Polsce- nigdy tak nie było Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi